La Silla Sterrenwacht

ESO's eerste sterrenwacht

De La Silla Sterrenwacht ligt aan de rand van de Chileense Atacamawoestijn, een van de droogste en dunbevolktste gebieden ter wereld, op 600 kilometer ten noorden van de Chileense hoofdstad Santiago en op een hoogte van 2400 meter. Net als andere observatoria in dit gebied bevindt La Silla zich ver van bronnen van lichtvervuiling, waardoor het tot de donkerste plekken op aarde behoort. La Silla is al sinds de jaren zestig een ESO-bolwerk. Hier heeft ESO twee van ’s werelds meest productieve telescopen in de 4-meterklasse in bedrijf.

De 3,58-meter New Technology Telescope (NTT) (NTT) heeft de weg gebaand voor nieuwe telescooptechnieken en -ontwerpen. Hij was de eerste ter wereld met een computergestuurde hoofdspiegel (actieve optiek), een techniek die door ESO is ontwikkeld en nu bij de meeste grote telescopen worden toegepast.

De 3,6-meter ESO-telescoop is uitgerust met de beste 'exoplanetenjager' ter wereld: HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher), een ongekend nauwkeurige spectrograaf.

De La Silla Sterrenwacht is de eerste sterrenwacht van wereldklasse die gecertificeerd is volgens de ISO 9001-norm voor kwaliteitsmanagement.

De infrastructuur op La Silla wordt ook door veel van de ESO-lidstaten voor speciale doeleinden gebruikt. Het gaat daarbij onder meer om de Zwitserse 1,2-meter Leonard Euler-telescoop, en de Rapid-Eye Mount-telescoop (REM) en de TAROT-telescoop – twee automatische telescopen voor het waarnemen van gammaflitsobjecten. Daarnaast staan op La Silla nog 'gewone' waarneemfaciliteiten, zoals de 2,2-meter MPG/ESO-telescoop en de Deense 1,54-meter telescoop. De 67 miljoen pixels tellende Wide Field Imager van de 2,2-meter MPG/ESO-telescoop heeft vele verbluffende foto's van hemelobjecten gemaakt, waarvan sommige de icoonstatus hebben bereikt.

Een rondleiding bij het La Silla Observatorium

Virtual Tour at La Silla Observatory
Klik op de afbeelding voor een virtuele rondleiding in en rond La Silla.


Alleen tijdens de Chileense nacht! Gedurende de dag laat de webcam het laatste beeld zien voor zonsopgang. Met de rode letters wordt aangegeven welke telescopen nu waarnemen. (T—de ESO 3.6-meter telescoop, N— New Technology Telescope en D—de MPG/ESO 2.2-meter telescoop). Zie meer op La Silla - All Sky Camera.

Bezoek het La Silla Observatorium

Sterrenkundig onderzoek met de telescopen bij La Silla

Met jaarlijks ongeveer 300 getoetste publicaties op basis van onderzoek op La Silla, staat deze sterrenwacht nog steeds aan het front van de sterrenkunde. La Silla heeft een enorm aantal wetenschappelijke ontdekkingen opgeleverd, waaronder een aantal 'primeurs'. De HARPS-spectrograaf is de onbetwiste kampioen in het opsporen van lichte exoplaneten. Hij heeft het planetenstelsel rond de ster Gliese 581 ontdekt, dat mogelijk de eerste rotsachtige planeet in een leefbare zone buiten het zonnestelsel bevat (eso0722). Verscheidene telescopen op La Silla hebben een cruciale rol gespeeld bij de ontdekking van het verband tussen gammaflitsen – de meest energierijke explosies in het heelal sinds de oerknal – en de explosies van zware sterren. Sinds 1987 speelt ESO's La Silla Sterrenwacht ook een belangrijke rol bij het onderzoek van de meest nabije recente supernova, SN 1987A.

Meer over wetenschap bij La Silla

Meer over het La Silla Observatorium

La Silla Trailer

Download the trailer from the Video archive.

Telescopes currently operated by ESO

New Technology Telescope
ESO 3.6-metre telescope

 

 

 

 

La Silla on Google Map


View larger map