Persbericht

Spaanse koning bezoekt ESO’s Paranal-sterrenwacht

7 juni 2012

Op woensdag 6 juni bracht Zijne Majesteit Juan Carlos I, koning van Spanje, een bezoek aan ESO’s Paranal-sterrenwacht, waar hij een ontmoeting had met de presidenten van Chili, Colombia, Mexico en Peru en andere hoogwaardigheidsbekleders die op Paranal aanwezig waren voor de vierde top van de Pacifische Alliantie.

Op woensdag 6 juni bracht Zijne Majesteit Juan Carlos I, koning van Spanje, een bezoek aan ESO’s Paranal-sterrenwacht, waar hij een ontmoeting had met de presidenten van Chili, Colombia, Mexico en Peru en andere hoogwaardigheidsbekleders die op Paranal aanwezig waren voor de vierde top van de Pacifische Alliantie.

De Spaanse koning arriveerde op woensdag 6 juni op ESO’s Paranal-sterrenwacht, waar hij werd ontvangen door de president van de ESO-Raad, Xavier Barcons, de algemeen directeur van ESO, Tim de Zeeuw, ESO’s vertegenwoordiger in Chili, Massimo Tarenghi, en de directeur van de sterrenwacht, Andreas Kaufer.

We zijn opgetogen om Zijne Majesteit op Paranal te mogen verwelkomen en hem, hier in het hart van de Chileense Atacama-woestijn, onze gastvrijheid aan te bieden,’ zei Tim de Zeeuw.

Paranal – gelegen in een van de droogste woestijnen ter wereld, op een hoogte van 2600 meter – is een van de beste locaties op aarde voor wetenschappelijke waarnemingen van het heelal. Met de vier 8,2-meter Unit Telescopes en de vier 1,8-meter Auxiliary Telescopes van de Very Large Telescope en de surveytelescopen VST en VISTA is ESO’s Paranal-sterrenwacht een van de meest productieve sterrenwachten ter wereld.

De koning lunchte met de presidenten van Chili, Colombia, Mexico en Peru en andere hoogwaardigheidsbekleders uit Costa Rica, Panama, Japan en Australië, die op Paranal zojuist de vierde top van de Pacifische Alliantie hadden afgesloten (zie eso1223).

Ook de Spaanse minister van buitenlandse zaken, José Manuel García-Margallo, die deel uitmaakte van de koninklijke delegatie, had een ontmoeting met Xavier Barcons. Zij bespraken kort de rol van Spanje binnen ESO.

De koning kwam naar Paranal op de laatste dag van zijn officiële bezoek aan Zuid-Amerika, waarbij hij Brazilië en Chili bezocht. Na afloop keerde hij terug naar Spanje.

De afgelopen maanden hebben verschillende leden van koninklijke families de Paranal-sterrenwacht bezocht en van de donkere hemel aldaar genoten, onder wie de Prins van Asturië, zoon van Juan Carlos I, en Prins Filip van België. Het is echter voor het eerst sinds zijn inauguratie dat de sterrenwacht bezoek kreeg van een regerend vorst.

Meer informatie

Het jaar 2012 staat in het teken van de vijftigste verjaardag van de oprichting van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO). ESO is de belangrijkste intergouvernementele astronomische organisatie in Europa en de meest productieve sterrenwacht ter wereld. Zij wordt ondersteund door vijftien landen: België, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. ESO voert een ambitieus programma uit, gericht op het ontwerpen, bouwen en beheren van grote sterrenwachten die astronomen in staat stellen om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen. Ook speelt ESO een leidende rol bij het bevorderen en organiseren van samenwerking op astronomisch gebied. ESO beheert drie waarnemingslocaties van wereldklasse in Chili: La Silla, Paranal en Chajnantor. Op Paranal staan ESO’s Very Large Telescope (VLT), de meest geavanceerde optische sterrenwacht ter wereld, en twee surveytelescopen: VISTA werkt in het infrarood en is de grootste surveytelescoop ter wereld en de VLT Survey Telescope is de grootste telescoop die uitsluitend is ontworpen om de hemel in zichtbaar licht in kaart te brengen. ESO is ook de Europese partner van de revolutionaire telescoop ALMA, het grootste astronomische project van dit moment. Daarnaast bereidt ESO momenteel de bouw voor van de Europese Extremely Large optical/near-infrared Telescope (E-ELT), een telescoop van de 40-meterklasse die ‘het grootste oog op de hemel’ ter wereld zal worden.

Links

Contact

Lars Lindberg Christensen
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49-89-3200-6761
Mob: +49-173-3872-621
E-mail: lars@eso.org

Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Tel: +56 2 463 3143
E-mail: mtarengh@eso.org

Rodrigo Alvarez (press contact België)
ESO Science Outreach Network en Planetarium, Royal Observatory of Belgium
Tel: +32-2-474 70 50
E-mail: eson-belgië@eso.org

Connect with ESO on social media

Dit is een vertaling van ESO-persbericht eso1224.

Over dit bericht

Persberichten nr.:eso1224nl-be
Naam:Site visit
Type:Unspecified : People
Facility:Very Large Telescope

Afbeeldingen

De Spaanse koning Juan Carlos I en Xavier Barcons, president van de ESO-Raad
De Spaanse koning Juan Carlos I en Xavier Barcons, president van de ESO-Raad
Zijne Majesteit, de koning van Spanje, met de presidenten van de Pacifische Alliantie
Zijne Majesteit, de koning van Spanje, met de presidenten van de Pacifische Alliantie