ESO's R Aquarii Week: studie van de steeds veranderende vorm van R Aquarii

VLT view of binary system R Aquarii from 2012
R Aquarii as seen in 1997
Verschuif de groene hendel om de afbeeldingen te zien

Het R Aquarii-systeem is een symbiotische dubbelster omgeven door een grote, dynamische nevel. Dergelijke dubbelstersystemen bestaan uit twee sterren die in een ongelijke en complexe verhouding tot elkaar staan — een witte dwerg en een rode reus. In een verontrustende daad van stellair kannibalisme trekt de witte dwerg materie van zijn grotere metgezel weg. De gekwelde rode reus en de onstabiele witte dwerg stoten nu en dan materie uit in de vorm van vreemde stromen, lussen en slierten  — en creëren zo de merkwaardige vormen die hier op de foto’s te zien zijn.

Op deze ongewone vergelijkende afbeelding — een zeldzaam voorbeeld van dynamische evolutie vastgelegd met telescopen op aarde — zien we wat een verschil 15 jaar kan uitmaken. Het mag dan wel louter een oogwenk zijn op de kosmische tijdschaal, het biedt ons desondanks een prachtige kans een echt dynamisch systeem waar te nemen terwijl het aan de hemel van vorm verandert.

Deze opnamen tonen niet enkel de evolutie van R Aquarii, maar eveneens van onze observatiecapaciteit. De eerdere opname werd genomen door de Nordic Optical Telescope op het eiland La Palma, Spanje — een 2,5-meter telescoop. De afbeelding uit 2012 daarentegen werd vastgelegd door ESO’s Very Large Telescope (VLT) met een diameter van 8 meter, en onthult veel complexere details van deze fascinerende symbiotische ster.

Deze vergelijkende afbeelding is de eerste foto in het kader van de R Aquarii Week van ESO, waarin we dit boeiende object en zijn evolutie zullen onderzoeken. We zullen de indrukwekkende en steeds veranderende vorm van R Aquarii ontrafelen door te laten zien hoe die gedurende de jarenlange observatie geëvolueerd en uitgebreid is.

Van deze twee opnamen is ook een mooie time-lapse video gemaakt die je hier kunt bekijken.

 

Credit

ESO

Over de Fotovergelijking

Id:potw1850a
Publicatiedatum:10 december 2018 06:00

Afbeeldingen

VLT-opname van dubbelstersysteem R Aquarii
VLT-opname van dubbelstersysteem R Aquarii
R Aquarii zoals waargenomen in 1997
R Aquarii zoals waargenomen in 1997