Mededeling
ESO steunt handvest voor veilige en duurzame ruimteontwikkeling
6 november 2023
Onder leiding van de European Space Agency (ESA) is het Zero Debris Charter bedoeld om de toenemende risico's aan te pakken van ruimteschroot in een baan om de aarde. Het handvest, werd vandaag tijdens de Space Summit 2023 in Sevilla, Spanje, gepresenteerd. Het is het resultaat van een samenwerking tussen meer dan 40 belanghebbenden in de ruimtevaart, waaronder de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO). Het handvest erkent de nadelige effecten die ruimteschroot kan hebben op donkere en stille hemels en probeert deze "zoveel mogelijk" te beperken. Dat is van cruciaal belang voor sterrenkundige organisaties op de grond zoals ESO,
Het Zero Debris Charter is een belangrijke overeenkomst die zowel principes als acties schetst om ruimtepuin te voorkomen en te beperken. Ruimtepuin bestaat uit afgedankte objecten in een baan om de aarde zoals defecte satellieten, raketonderdelen of andere kapotte machines. Zoals het handvest stelt, kan ruimteschroot de veiligheid van ruimteactiviteiten in gevaar brengen. Ook vormt het ruimtepuin een bedreiging voor de technologische of sociale voordelen die de ruimtevaart de mensheid biedt.
De overeenkomst komt op een moment dat de ruimtevaartindustrie snel groeit. Daardoor wordt ruimteschroot een steeds groter probleem voor ruimtevaartbedrijven en -agentschappen, maar ook voor astronomie-organisaties op de grond zoals ESO.
ESO heeft bij de ontwikkeling van het handvest gepleit voor het opnemen van de bescherming van de donkere en stille hemel als leidend principe. Dat is een zaak waarvoor ESO actief heeft geijverd in tal van internationale verbanden, zoals bij het werk met het Centrum voor de bescherming van de donkere en stille hemel tegen interferentie van satellietconstellaties van de Internationale Astronomische Unie.
Een donkere en stille hemel, waarmee de bescherming van de nachtelijke hemel tegen overmatige kunstmatige licht- en radiostraling wordt bedoeld, is een vereiste voor observatoria op de grond. Ruimtepuin brengt sterrenkundige waarnemingen in gevaar doordat het de hemel kunstmatig helderder maakt. Ook kunnen ruimtevaartuigen, zelfs als ze worden gebruikt voor technieken om brokstukken te bestrijden, storingen veroorzaken doordat ze onbedoeld straling weerkaatsen of uitzenden.
Bij de ontwikkeling van dit handvest heeft ESA met succes een diverse gemeenschap van belanghebbenden uit de ruimtevaart samengebracht. Hiertoe behoren onder andere de industrie en overheidsinstanties, internationale organisaties, universiteiten en onderzoekscentra en non-profitorganisaties. De grondbeginselen richten zich op het verminderen van de negatieve effecten van ruimtepuin op het milieu en de hemel, en op het verbeteren van kennis over de objecten die in een baan om de aarde draaien. Om dit te bereiken zijn er gerichte maatregelen geschetst voor 2030. Deze omvatten het verwijderen van afgedankte objecten en het verbeteren van de gegevensverzameling over brokstukken. ESO gaat samenwerken met ESA om ervoor te zorgen dat de doelstellingen van het handvest worden opgenomen in ESA-standaarden voor toekomstige missies.
Het handvest staat vanaf nu open voor andere organisaties en bedrijven om te ondertekenen. Sluit je hier aan bij de ondertekenaars en maak de ruimte veilig en duurzaam voor de toekomst.
Links
Contact
Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Duitsland
Tel: +49 89 3200 6670
E-mail: press@eso.org
Over de Mededeling
Id: | ann23018 |