Mededeling
Fotoboek ‘In Search of Our Cosmic Origins’ gepubliceerd
13 maart 2013
Het grootste astronomische project ter wereld, de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), za l binnenkort rivieren aan inkt doen vloeien in wetenschappelijke tijdschriften overal ter wereld, maar voordat dit gebeurt is het tot in detail geportretteerd in het prachtige fotoboek 'In Search of Our Cosmic Origins'.
Dit boek dat speciaal is geproduceerd ter gelegenheid van de inauguratie van ALMA, die vandaag plaatsvindt tijdens een officiële ceremonie ALMA's locatie in de Chileense Andes, toont de historie van het project en de mensen die het mogelijk maakten. De afbeeldingen nemen de lezers mee op een reis vanaf de eerste plannen om een grote radio-interferometer te creëren en de geboorte van het idee van een internationaal samenwerkingsproject, langs de zoektocht naar de perfecte locatie, de technische en logistieke uitdagingen van de constructie van ALMA, en uiteindelijk naar de succesvolle voltooiing van het project die wordt gemarkeerd door de eerste indrukwekkende wetenschappelijke resultaten – bereikt voordat het observatorium geheel operationeel was.
Het fotoboek waarvan Masaaki Hiramatsu, Education and Public Outreach Officer van het National Astronomical Observatory of Japan in Chili, eindredacteur was, bestaat uit 66 foto's, een foto voor elk van de 66 antennes waaruit ALMA bestaat, die uit de archieven van ALMA's partnerorganisaties komen [1].
Het fotoboek zal worden gepresenteerd aan eregasten die ALMA’s inauguratieceremonie bijwonen.
Noten
[1] De Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), een internationale astronomische faciliteit, is een samenwerkingsverband van Europa, Noord-Amerika en Oost-Azië, met steun van de republiek Chili. ALMA wordt in Europa gefinancierd door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO), in Noord-Amerika door de National Science Foundation (NSF) van de VS in samenwerking met de National Research Council van Canada (NRC) en de National Science Council van Taiwan (NSC), en in Oost-Azië door de National Institutes of Natural Sciences (NINS) van Japan in samenwerking met de Academia Sinica (AS) in Taiwan. De bouw en het beheer van ALMA worden namens Europa geleid door ESO, namens Noord-Amerika door het National Radio Astronomy Observatory (NRAO), bestuurd door de Associated Universities, Inc. (AUI), en namens Oost-Azië door het National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ). De overkoepelende leiding en het toezicht op bouw, ingebruikname en beheer van ALMA is in handen van het Joint ALMA Observatory (JAO).
Links
Over de Mededeling
Id: | ann13025 |