Pressmeddelande
Första stenen har lagts för ESO:s Extremely Large Telescope
Byggandet av ELT:s kupol och teleskop har påbörjats
26 maj 2017
Under en ceremoni som markerar att den första stenen har lagts för ESO:s Extremely Large Telescope (ELT) deltog idag presidenten för Chile, Michelle Bachelet Jeria. Evenemanget hölls vid ESO:s Paranalobservatorium i norra Chile, nära platsen för det framtida jätteteleskopet. Denna milstolpe markerar början på byggandet av kupolen och teleskopets huvudstruktur för världens största optiska teleskop. Detta är inledningen till en ny era i astronomin. Tillfället markerade också observationscentralens anslutning till det chilenska nationella elnätet.
President Bachelet togs idag emot av Tim de Zeeuw, ESO:s generaldirektör, Roberto Tamai, ELT:s programdirektör, och Andreas Kaufer, chef för La Silla:s Paranalobservatorium. Aurora Williams, gruvminister, Luis Felipe Céspedes, ekonomiminister, och Andrés Rebolledo, energiminister, var också närvarande. Dessutom deltog många andra framstående internationella och chilenska gäster från regeringen och industrin i ceremonin, tillsammans med ESO-forskare och ingenjörer samt lokala och internationella medierepresentanter.
Höjdpunkterna i ceremonin inkluderar förseglingen av den tidskapsel som förberetts av ESO. Den innehåller en poster av fotografier av ESO:s nuvarande personal och en kopia av boken som beskriver teleskopets framtida vetenskapliga mål. Omslaget på tidskapseln är en graverad hexagon av Zerodur®, en femtedels modell av ett av ELTs primära spegelsegment [1].
I sitt tal underströk presidenten teleskopets betydelse.
– Med denna symboliska byggstart bygger vi här mer än ett teleskop. Detta är ett av de viktigaste uttrycken för vetenskapligt och tekniskt kunnande och för det internationella samarbetets utomordentiga potential, sa hon.
Tim de Zeeuw tackade presidenten och hennes regering för deras fortsatta support till ESO i Chile och deras skydd för landets oöverträffbara skyar.
– ELT kommer att producera upptäckter som vi helt enkelt inte kan föreställa oss idag, och det kommer säkert att inspirera många människor runt om i världen att tänka på vetenskap, teknologi och vår plats i universum. Detta kommer att ge stor nytta till ESO:s medlemsstater, och till övriga världen, säger Tim de Zeuuw.
Patrick Roche är ordförande i ESO-rådet.
– Detta är en milstolpe i ESO:s historia. ELT kommer att bli det kraftfullaste och mest ambitiösa teleskop i sitt slag. Vi har nått såhär långt tack vare insatser från många i ESO:s medlemsländer, i Chile och på annat håll under många år. Jag vill tacka dem och är oerhört glad att se många av dem här idag för att delta i detta firande, sa han.
Med en huvudspegel som är 39 meter i diameter kommer Extremely Large Telescope (ELT) att vara det största optiska/infraröda teleskopet i världen och kommer att ta teleskopsteknik till nya höjder. Det kommer att befinna sig i en enorm roterande kupol som är 85 meter i diameter – ungefär lika stor som en fotbollsplan.
För ett år sedan skrev ESO på kontraktet med ACe-konsortiet som består av Astaldi, Cimolai och den nominerade underleverantören EIE Group för byggandet av kupolen och teleskopstrukturen (eso1617). Detta var det största kontraktet som någonsin tilldelats av ESO och även det största kontraktet för markbaserad astronomi. Med läggandet av den första stenen kan byggandet av ELT:s kupol och teleskopstruktur officiellt börja [1].
Ceremonin markerade också anslutningen av platserna Cerro Paranal och Cerro Armazones till det chilenska nationella elnätet. Denna anslutning, som har blivit möjligt tack vare det starka stödet från Chiles regering, förvaltas av chilenska Grupo SAESA. Den nya anslutningen kommer att sänka kostnaderna och ge större tillförlitlighet och stabilitet, samt reducera observatoriets koldioxidutsläpp.
ELT är det senaste av många project från ESO som har dragit nytta av det fortsatta stödet från värdlandet Chiles regering under mer än ett halvt sekel. Det starka stödet från utlandsministeriet, the energiministeriet och den nationella kommissionen för energi (CNE) har varit viktiga för att upprätta en framgångsrik anslutning till elnätet.
Platsen där ELT kommer stå donerades av Chiles regering och är omgiven av en stor mängd land för att skydda teleskopets framtida operation från alla slags störningar – vilket bidrar till att Chile behåller sin status som världens astronomiska centralpunkt.
ELT kommer att vara det största “ögat” som någonsin pekats mot himlen och kan kan revolutionera vår förståelse av universum. Det kommer att ta itu med ett bredd spektrum av vetenskapliga utmaningar, bland annat att söka tecken på liv från jordlika planeter, lära oss mer om mörk energi och mörk materia, och observera universums tidiga stadier för att utforska vårt ursprung. Den kommer också att väcka frågor som vi inte kan tänka oss idag och även förbättra livet här på jorden med ny teknik och nya teknologiska genombrott.
ELT planerar att se sitt första ljus under 2024. Placeringen av den första stenen markerar gryningen till en ny era för astronomin.
Noter
[1] Ceremonin flyttades till Paranals Residencia från Cerro Armazones på grund av väldigt starka vindar.
[2] Kupolen kommer att ha en total massa på cirka 5000 ton. Den rörliga massan för eleskopsmonteringen och rörstrukturen är totalt 3000 ton. Båda dessa strukturer är utan tvekan de största som någonsin byggs för ett optiskt/infrarött teleskop och överskuggar alla tidigare teleskop, vilket verkligen gör ELT till världens största öga mot himlen.
Mer information
ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 16 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop. VISTA arbetar i infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop och VST (VLT Survey Telescope) är det största teleskopet som konstruerats enbart för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO är en huvudpartner i ALMA, världens hittills största astronomiska projekt. Och på Cerro Armazones, nära Paranal, bygger ESO det europeiska extremt stora 39-metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, E-ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.
Länkar
• Läs mer om ELT på ESO:s hemsida
• De senaste nyheterna och pressmeddelandena om ELT
Kontakter
Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org
Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org
Om pressmeddelandet
Pressmeddelande nr: | eso1716sv |
Namn: | Extremely Large Telescope |
Typ: | Unspecified : Technology : Observatory |
Facility: | Extremely Large Telescope |