Pressmeddelande
En ilsken fågel på himlavalvet
Lambda Centauri-nebulosan visas i ny ESO-bild
21 september 2011
I en ny bild från vidvinkelkameran WFI på ESO/MPG:s 2,2-metersteleskop visas Lambda Centauri-nebulosan: ett moln av glödande vätgas och nyfödda stjärnor i stjärnbilden Kentauren. Nebulosan, med beteckningen IC 2944, kallas ibland för “Running Chicken Nebula” på grund av den fågellika skepnad som en del tycker sig ana i dess mest ljusstarka region.
I nebulosan – som är belägen ungefär 6500 ljusår från jorden – lyser nyfödda, heta stjärnor starkt i ultraviolett ljus. Stjärnorna bildades från de moln av vätgas som omger dem och den intensiva strålningen från dem får gasen att lysa i en specifik röd nyans. Den röda färgen är typisk för områden där stjärnor föds, ett annat exempel på detta är Lagun-nebulosan (“Lagoon Nebula”, eso0936).
Utöver den glödande gasen så uppvisar IC 2944 ytterligare ett tecken på stjärnbildning. De ogenomskinliga, svarta klumparna som syns i siluett mot den röda bakgrunden i en del av bilden är exempel på en typ av objekt som kallas för Bok-globuler (“Bok globules”). De ser mörka ut eftersom de absorberar ljus från den skinande bakgrunden. Men observationer med infrarött-teleskop, med vilka man kan se igenom stoftet som blockerar ljus i de synliga våglängderna, har visat att stjärnor bildas inuti många av dem.
Den mest framträdande samlingen av Bok-globuler i den här bilden är känd under namnet Thackerays globuler efter den sydafrikanske astronom som upptäckte dem på 1950-talet. Dessa globuler har också en framträdande roll i en berömd bild som togs med NASA/ESA:s rymdteleskop Hubble (länk). I den här bilden kan man se dem i gruppen av ljusstarka stjärnor i den övre högra delen.
Medan Hubble-teleskopet erbjuder en bild av detta lilla område med mycket hög upplösning, så kan vidvinkelkameran WFI på MPG/ESO:s 2,2-metersteleskop fånga en mycket större panoramabild av fältet. Dess synfält är ungefär lika stort som fullmånens skiva [2]. På samma sätt som en fotograf kan använda sig av en zoomlins på en kamera för att välja det lämpligaste synfältet för bilden, så kan de de mycket olika perspektiven från olika teleskop ge astronomer data som kompletterar varandra. Detta är särskilt viktigt när de studerar objekt som upptar ett utbrett område på himlavalvet.
Om stjärnorna i Thackerays globuler kan sägas ligga i kokonger i väntan på att födas, så är stjärnorna i hopen IC 2948 deras äldre, mer utvecklade syskon. Dessa stjärnor är fortfarande unga för att vara stjärnor, bara några miljoner år gamla. De är ljusstarka och den ultravioletta strålningen från dem utgör en stor del av den energi som lyser upp nebulosan. Den här typen av glödande nebulosor är relativt kortlivade i astronomiska termer (med en typisk livslängd på några miljoner år), vilket betyder att Lambda Centauri-nebulosan så småningom kommer att försvinna när den förlorar både sin gas och rikedom av ultraviolett strålning.
Noter
[1] Förslag på var i bilden kycklingskepnaden finns kan skickas in på Flickr-gruppen “Your ESO Pictures”, vilket ger chansen att vinna intressanta priser.
Mer information
ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop: VISTA, som observerar infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop, samt VST, det största teleskopet som konstruerats för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av ett europeiskt extremt stort teleskop i 40-metersklass för synligt och infrarött ljus, E-ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.
Länkar
Kontakter
Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
E-post: rhook@eso.org
Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org
Om pressmeddelandet
Pressmeddelande nr: | eso1135sv |
Namn: | IC 2944, Running Chicken Nebula |
Typ: | Milky Way : Nebula : Appearance : Emission : H II Region |
Facility: | MPG/ESO 2.2-metre telescope |
Instruments: | WFI |