Pressmeddelande
Lysande stjärna i regnbågsmiljö
28 juli 2010
En spektakulär ny bild från ESO:s vidvinkelkamera WFI vid La Silla-observatoriet i Chile visar den lysande och ovanliga stjärnan WR 22 och dess färggranna omgivning. WR 22 är en mycket het och starkt lysande stjärna som kastar sin atmosfär ut i rymden i en takt som överstiger solens med många miljoner gånger. Stjärnan ligger i den dramatiska Carina-nebulosan, ur vilken den en gång bildades.
De tyngsta stjärnorna lever fort och dör unga. Hos vissa av dessa stjärnfyrar kan strålningen som tränger ut genom deras atmosfärer vara mycket intensiv. Så pass att de mot slutet av sina liv kastar ut materia i rymden i en takt som kan bli miljoner gånger snabbare än hos stillsammare stjärnor, som till exempel solen. Dessa sällsynta, mycket heta och tunga stjärnor kallas Wolf-Rayet-stjärnor [1] efter de två franska astronomerna som först identifierade dem i 1800-talets mitt. En av de hittills tyngsta Wolf-Rayet-stjärnor som uppmätts kallas WR 22. Den ligger i mitten av den här bilden, som har skapats av bilder som tagits genom röda, gröna och blåa filter med vidvinkelkameran WFI (Wide Field Imager) monterad på det 2,2-meters MPG/ESO-teleskop vid ESO:s La Silla-observatorium i Chile. WR 22 är faktiskt en dubbelstjärna och mätningar visar att dess massa är minst 70 gånger solens.
WR 22 ligger i den sydliga stjärnbilden Kölen (Carina på latin), som representerar en del av den grekiska hjälten Jasons skepp Argo. Stjärnan ligger mer än 5000 ljusår från jorden men lyser ändå tillräckligt starkt för att vid bra observationsförhållanden kunna ses med blotta ögat, åtminstone från sydliga breddgrader. WR 22 är en av många extremt ljusstarka stjärnor som ligger i närheten av den vackra Carina-nebulosan (även känd som NGC 3372). Det är den yttre delen av denna jättelika stjärnfabrik i den sydliga Vintergatan som skapar bildens färgglada fond.
Bakgrundstapetens mjukt skiftande färger är ett resultat av växelverkningar mellan den intensiva ultravioletta strålningen från heta, tunga stjärnor, bland dem WR 22, och de vidsträckta moln av framförallt vätgas som de bildats ur. Detta jättelika komplex av gas, stoft och damm har sitt centrum strax utanför bilden på vänstersidan, men framträder i bild eso1031b. Just det område, där den märkliga stjärnan Eta Carinae ligger, var föremål för ett tidigare pressmeddelande (eso0905).
Noter
[1] Mer information om Wolf Rayet-stjärnor finns hos Nationalencyklopedin.
Mer information
ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 14 länder: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och VISTA, det största kartläggningsteleskopet. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av ett 42-meters europeiskt extremt stort teleskop för synligt och infrarött ljus, E-ELT, som kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.
Länkar
Kontakter
Douglas Pierce-Price
ESO
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6759
E-post: dpiercep@eso.org
Richard Hook
ESO, Survey Telescopes PIO
Garching
Tel: +49 89 3200 6655
E-post: rhook@eso.org
Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org
Om pressmeddelandet
Pressmeddelande nr: | eso1031sv |
Namn: | Carina Nebula, Eta Carinae, WR 22 |
Typ: | Milky Way : Star : Type : Wolf-Rayet Milky Way : Nebula |
Facility: | MPG/ESO 2.2-metre telescope |
Instruments: | WFI |