Very Large Telescope

De meest geavanceerde optische telescoop ter wereld


Webcam | 09 Mar 2017 19:01 CET
LIVE

LIVE panoramabeeld van Paranal ()

Sinds het begin van het derde millennium is de Very Large Telescope het vlaggenschip van de Europese sterrenkunde op aarde. Het is het meest geavanceerde optische instrument ter wereld, bestaande uit vier afzonderlijke telescopen ('Unit Telescopes') met hoofdspiegels van 8,2 meter en vier verplaatsbare 1,8-meter hulptelescopen ('Auxiliary Telescopes'). Deze telescopen kunnen samenwerken, in groepjes van twee of drie, en zo een reusachtige interferometer vormen: de Very Large Telescope Interferometer (VLTI). Daarmee kunnen astronomen details waarnemen die 25 keer zo klein zijn als de kleinste details die de afzonderlijke telescopen laten zien. De lichtbundels worden in de VLTI gecombineerd met behulp van een ingewikkeld stelsel van spiegels in ondergrondse tunnels, waar de honderd meter lange lichtwegen tot op minder dan een duizendste millimeter gelijk aan elkaar moeten worden gehouden. Met dat soort precisie is de VLTI in staat om afbeeldingen te reconstrueren met een resolutie van enkele duizendsten van een boogseconde – dat is zoiets als het van elkaar onderscheiden van de beide koplampen van een auto op de afstand van de maan.

De 8,2-meter telescopen kunnen ook afzonderlijk worden gebruikt. Met één zo'n telescoop kunnen in een uur hemelobjecten tot magnitude 30 worden vastgelegd. Dit komt overeen met het bekijken van objecten die vier miljard keer zwakker zijn dan de zwakste objecten die we met het ongewapende oog kunnen zien.

De vier grote telescopen heten Antu, Kueyen, Melipal en Yepun.

Paranal map and safety
Kaart van Paranal. Bron: ESO

LIVE webcam

Live

LIVE-beeld van MELIPAL, ook bekend als UT3 ()

Live

Op extreem heldere dagen is de indrukwekkende 6739 meter hoge vulkaan Llullaillaco op de achtergrond te zien. Deze ligt op een afstand van maar liefst 190 kilometer, op de grens met Argentinië. ()

Webcam | 20 Oct 2016 12:03 CEST
LIVE
Fisheye-beeld

Webcam | 20 Oct 2016 12:03 CEST
LIVE
Extra-'diepe' nachtelijke fisheye. NB: alleen ’s nachts live.

Een rondleiding op de Paranal-sterrenwacht

Virtual Tour at ESO Very Large Telescope

Klik op de afbeelding voor een virtuele rondleiding in en rond de VLT.

 

Bezoek het Paranal-observatorium

Telescopen en instrumenten

Het VLT-instrumentatieprogramma is het meest ambitieuze programma dat ooit voor één sterrenwacht is samengesteld. Het omvat groothoek-camera’s, camera’s en spectrografen met adaptieve optiek en hogeresolutie- en multi-objectspectrografen, en beslaat een breed golflengtegebied – van het diepe ultraviolet (300 nm) tot het mid-infrarood (24 µm).

De Unit Telescopes

De 8,2-meter telescopen staan opgesteld in compacte gebouwen met temperatuurregeling die synchroon met de telescopen mee draaien. Dit ontwerp minimaliseert de nadelige invloeden op de waarneemomstandigheden, bijvoorbeeld ten gevolge van luchtturbulentie in de telescoopbuis, die anders door de variaties in temperatuur en luchtstromen zouden ontstaan. De eerste Unit Telescope, 'Antu', wordt sinds 1 april 1999 voor reguliere astronomische waarnemingen gebruikt. Inmiddels zijn alle vier de hoofdtelescopen en alle vier de hulptelescopen in bedrijf.

Afmetingen van de behuizingen van de VLT Unit Telescopes:

  • Hoogte: 2850 cm
  • Middellijn: 2900 cm

De Auxiliary Telescopes

Alhoewel de vier 8,2-meter telescopen gecombineerd kunnen worden in de VLTI, worden ze meestal afzonderlijk gebruikt. Ze zijn daardoor maar een beperkt aantal nachten per jaar beschikbaar voor interferometrische waarnemingen. Om de VLTI elke nacht te kunnen gebruiken zijn er vier 1,8-meter hulptelescopen beschikbaar.

Meer informatie

Wetenschap met de Very Large Telescope

De VLT is zonder enige twijfel een toonaangevend instrument. Het is de meest productieve waarneemfaciliteit op aarde, en de VLT-resultaten hebben geleid tot de publicatie van gemiddeld meer dan één peer-reviewed wetenschappelijk artikel per dag. De VLT levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de positie van ESO als meest productieve sterrenwacht ter wereld. De VLT heeft de aanzet gegeven tot een nieuw tijdperk van ontwikkelingen, met een aantal opmerkelijke wetenschappelijke primeurs, zoals de eerste directe opname van een exoplaneet (eso0428), de registratie van de baanbewegingen van afzonderlijke sterren rond het superzware zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel (eso0846), en de waarneming van de nagloeiing van de verste gammaflits die we kennen.

Wetenschappelijke doelstellingen

De VLT wordt gebruikt voor sterrenkundig onderzoek naar verre sterrenstelsels, sterformatie, exoplaneten en planetaire systemen.

Meer over onderzoek met de VLT

Meer over de Very Large Telescope

  • Meer interessante feiten staan op de FAQ-pagina
  • Meer afbeeldingen en video’s in het ESO multimedia-archief
  • Lees meer over deze telescooop op de VLT Handout in PDF format
  • Voor sterrenkundigen: gedetailleerde informatie staat op de technische pagina’s
  • Gedetailleerde achtergrond en technische informatie staat in het VLT Whitebook (in het Engels), vanaf het first light van de VLT

Residencia

Het VLT-hotel, de Residencia, is een bekroond gebouw, dat het decor was in een deel van de James Bond-film Quantum of Solace.

The VLT Trailer

Download the VLT trailer in the video archive.

VLT

Name: Very Large Telescope
Site: Cerro Paranal
Altitude: 2635 m
Enclosure: Compact optimised cylindrical enclosure
Type: Optical/infrared, with interferometry
Optical design: Ritchey-Chrétien reflector
Diameter. Primary M1: 8.20 m
Material. Primary M1: ZeroDur
Diameter. Secondary M2: 0.94 m
Material. Secondary M2: Beryllium
Diameter. Tertiary M3: 1.242 x 0.866 m (elliptical flat)
Mount: Alt-Azimuth mount
First Light date: UT1, Antu: 25 May 1998
UT2, Kueyen: 1 March 1999
UT3, Melipal: 26 Jan 2000
UT4, Yepun: 4 September 2000
Active Optics: Yes
Adaptive Optics: UT4: Laser Guide Star + NACO
Interferometry: UT maximum 130 m baseline
Images taken with the VLT: Link
Images of the VLT: Link
Press Releases with the VLT: Link

 

 

The VLT on Google map

 

View Larger Map



Download the 3D models of the telescopes and see them in Google earth (kmz file, 4.8MB)