Teleskoopit ja havaintolaitteet

Perustamisasiakirjan mukaisesti ESO tarjoaa eurooppalaisille tähtitieteilijöille huipputasoisen tutkimusvälineistön ja edistää ja organisoi yhteistyötä tähtitieteen tutkimuksessa. Nykyään ESOlla on käytössään kolme laajaa ja edistyksellistä havaintoaluetta Pohjois-Chilessä: La Silla, Paranal ja Chajnantor. Nämä ovat eteläisen pallonpuoliskon parhaimpia paikkoja tähtitieteelliseen havainnointiin.

ESOlla on myös keskeinen rooli Euroopan tutkimusalueen (European Research Area, ERA) muotoutumisessa tähtitieteen ja astrofysiikan alalla. Tässä tarkoituksessa se muun muassa osallistuu teknologian kehittämiseen sekä järjestää konferensseja ja koulutuksellisia hankkeita.

Paranalin observatorion laitteisto

VLT-kaukoputki (the Very Large Telescope) Cerro Paranal -vuorella on ESOn tärkein observatorioalue näkyvän valon ja infrapunasäteilyn havainnoille. VLT:n kaikki neljä 8,2 metrin kaukoputkea toimivat laajoine havaintolaitevalikoimineen myös yksin.

Pääkaukoputket on myös mahdollista yhdistää interferometriksi. Erillisillä havaintolaitteistoilla varustetulla VLT-interferometrillä (VLTI) saadaan kuvia jopa millikaarisekunnin erotuskyvyllä ja taivaankappaleiden paikan mittauksia (astrometria) kymmenen mikrokaarisekunnin tarkkuudella. Kuvaamispotentiaalin parantamiseksi ja koko havaintoajan ympärivuotiseksi hyödyntämiseksi VLTI:tä täydentää neljä 1,8-metristä aputeleskooppia.

Paranalilla on käytössä myös kaksi kartoituskaukoputkea: näkyvän valon VST-kaukoputki (the VLT Survey Telescope, halkaisija 2,6 metriä) sekä näkyvän ja infrapunavalon VISTA-kaukoputki (the Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy, halkaisija 4 metriä).

Katso VLT Googlen karttapalvelussa ja yleisön kuvissa.

La Sillan observatorion laitteisto

La Sillan observatoriossa ESOlla on kolme merkittävää kaukoputkea: 3.6 metrin kaukoputki, NTT-kaukoputki (the New Technology Telescope) ja 2.2 metrin Max Planck-ESO -kaukoputki. Niiden havaintolaitteistot on rakentanut joko ESO yksin tai ulkopuolinen yhteenliittymä ESOn olennaisella avustuksella.

Katso La Silla Googlen karttapalvelussa ja yleisön kuvissa.


APEX

APEX-hankkeen (the Atacama Pathfinder Experiment) tavoitteena on rakentaa ja käyttää yhtä tulevan ALMA-teleskooppijärjestelmän (the Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) muunneltua prototyyppiantennia Chajnantorin havaintoalueella 5100 metrin korkeudessa. Yhteistyöhankkeeseen osallistuvat Radioastronomian Max Planck -Instituutti (Max-Planck-Institut für Radioastronomie, 50%), Onsalan avaruusobservatorio (23%) ja ESO (27%). Teleskoopin toimitti VERTEX Antennentechnik Duisburgista, Saksasta. ESO huolehtii teleskoopin käytöstä.

Katso Chajnantorin alue Googlen karttapalvelussa ja yleisön kuvissa.