Lehdistötiedote

ESO isännöimään Paranalilla observatoriota Cherenkov Telescope Array-South

ESO ryhtyy maailman suurimman gammasädeobservatorion kumppaniksi

20. joulukuuta 2018

ESO:n pääjohtaja ja CTA-järjestelmän (Cherenkov Telescope Array) toimitusjohtaja ovat allekirjoittaneet sopimuksen, joka vaadittiin CTA:n eteläisen pallonpuoliskon järjestelmän isännöimiseksi lähellä ESO:n Paranalin observatoriota Chilessä. Sen lisäksi Chilen hallitus ja ESO ovat allekirjoittaneet sopimuksen, joka mahdollistaa ESO:n isännöidä tätä teleskooppia ESO:n Paranalin observatorioalueella. Tämän ansiosta maailman kunnianhimoisin gammasädeobservatorio saa pääsyn ei vain ainoastaan Chilen ensiluokkaisiin havainto-olosuhteisiin vaan myös ESO:n huippuluokan infrastruktuuriin, kokemukseen ja laitteistoihin. ESO hallinnoi järjestelmää CTA-observatorion ja sen jäsenten puolesta.

CTA (Cherenkov Telescope Array) on seuraavan sukupolven maan pinnalta havaintoja tekevä havaintolaite, joka on suunniteltu havaitsemaan hyvin suurienergiaisia gammasäteitä. Sillä on havaintolaite sekä eteläisellä että pohjoisella pallonpuoliskolla. Gammasäteet ovat hyvin suuren energian sähkömagneettista säteilyä, jota säteilevät maailmankaikkeuden kuumimmat ja äärimmäisimmät kohteet: supermassiiviset mustat aukot, supernovat ja ehkä jopa alkuräjähdyksen jäänteet.

CTAO:n (Cherenkov Telescope Array Observatory) toimitusjohtaja Federico Ferrini tapasi 19.12.2018 ESO:n pääjohtajan, Xavier Barconsin ESO:n toimistossa Santiagossa, Chilessä. Yhdessä ESO:n operatiivisen johtajan, Andreas Kauferin sekä muiden ESO:n henkilökunnan jäsenten kanssa he allekirjoittivat sopimuksen CTA:n eteläisen teleskooppisarjan rakentamisesta ja hallinnoimisesta ESO:n Paranalin alueelle Pohjois-Chilessä.

Chilen apulaisulkoasiainministeri Carolina Valdivia Torres ja ESO:n pääjohtaja allekirjoittivat myös sopimuksen, joka mahdollistaa ESO:n toimia isäntänä CTA-South -järjestelmälle ESO-ohjelmana Paranalin observatorioalueella.

Kolmas sopimus allekirjoitettiin jo 17.12.2018 Chilen kansallisen tiede- ja teknologiakomission (CONICYT) ja CTAO:n välillä. Tämä yhteistyösopimus pyrkii edistämään tähtitieteellistä tutkimusta Chilessä, keskittyen CTA-South -järjestelmän mahdollistaman uuden havaintoikkunan avaamiseen.

Näiden kolmen uuden sopimuksen avulla CTAO kykenee aloittamaan rakennustyöt eteläisellä alueella. Instituto de Astrofisica de Canarias isännöi CTA:n pohjoisen pallonpuoliskon teleskooppisarjaa Observatorio del Roque de los Muchachos -observatoriolla La Palman saarella Espanjassa. Sekä pohjoisen että eteläisen sarjan rakentamisen odotetaan alkavan vuonna 2020.

"CTA:n käyttö Paranalilla avaa uuden ikkunan maailmankaikkeuteen ESO:n jäsenmaiden, Chilen ja koko maailman tähtitieteiljiöille," kommentoi ESO:n pääjohtaja Xavier Barcons. "ESO:n runsas kokemus teleskooppilaivaston ylläpidosta ja käytöstä etäisillä alueilla on korvaamatonta CTA-projektille."

CTA:n eteläinen alue on vain 11 kilometriä kaakkoon Atacaman autiomaassa sijaitsevan ESO:n Paranalin observatorion VLT-teleskoopista ja vain 16 kilometriä tulevan ELT-teleskoopin rakennuspaikasta. Tämä on yksi maailman kuivimmista ja eristyneimmistä alueista — tähtitieteellinen paratiisi. Ympärivuotisen havainnoinnin ihanteellisten olosuhteiden lisäksi CTA:n asentaminen Paranalin observatoriolle tarjoaa sille ESO:n infrastruktuurin edut. Olemassaolevat infrastruktuuri ja laitteistot sekä ESO:n pitkäkestoinen kokemus kansainvälisen tähtitieteen projektien edistämisestä Chilessä tulevat kaikki tukemaan uuden teleskooppijärjestelmän rakentamista ja käyttöä.

"Kiitos tämään allekirjoitettujen sopimusten, CTAO ei tule vain hyötymään Chilen vaikuttavasta yötaivaasta mutta myös ESO:n laitteistoista ja syvästä kokemuksesta, joka tulee olemaan korvaamaton panos tämän kunnianhimoisen teleskooppijärjestelmän toteuttamisessa," sanoi Federico Ferrini. "ESO:n ja CTAO:n välinen kumppanuus tulee palvelemaan kulmakivenä nopeasti kasvavassa monen sanansaattajan astrofysiikassa, tarjoten mahdolllisuuksia ALMA-järjestelmän (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array), SKA-järjestemän (Square Kilometre Array) ja huippuluokan gravitaatioaaltointerferometrien kaltaisten suurten infrastruktuurien kanssa järjestettävään jatkoyhteistyöhön."

Tämänhetkiset Tšerenkov-teleskooppijärjestelmät, jotka ovat herkkiä hyvin suuren energian gammasäteilylle, koostuvat vain jokusesta yksittäisestä teleskoopista, mutta CTA — suuremmalla valonkeruualallaan ja erinomaisella kulmaerotuskyvyllään — tulee olemaan maailman suurin ja herkin gammasädeteleskooppisarja. Se havaitsee gammasäteilyä ennennäkemättömällä tarkkuudella ja on 10 kertaa herkempi kuin mikään edeltäjistään.

Vaikka Maapallon ilmakehä estää gammasäteilyä saavuttamasta maan pintaa, CTA:n peilit ja huippunopeat kamerat taltioivat lyhytikäiset aavemaisen sinisen Tšerenkov-säteilyn välähdykset, joita Maan ilmakehän kanssa vuorovaikuttavat gammasäteet tuottavat. Havaitsemalla tätä Tšerenkov-valoa, tiedemiehet voivat jäljittää gammasäteilyn takaisin kosmiseen alkuperäänsä.

CTA:n tieteellinen alue on erittäin laaja: relativististen kosmisten hiukkasten roolin ymmärtämisestä pimeän aineen etsintään. CTA tulee tutkimaan äärimmäistä maailmankaikkeutta, luodaten ympäristöjä mustien aukkojen lähinaapurustosta suurimpien mittakaavojen kosmisiin tyhjiöihin. Se saattaa jopa johtaa upouuteen fysiikkaan tutkiessaan materian ja voimien luonnetta standardimallin https://fi.wikipedia.org/wiki/Hiukkasfysiikan_standardimalli ulkopuolella.

CTA tulee toimimaan kahdella alueella, yksi kummallakin pallonpuoliskolla, minkä ansiosta se voi maksimoida yötaivaan kattavuutensa. Kun rakennustyöt valmistuvat, CTAO tulee käsittämään 19 teleskooppia pohjoisella pallonpuoliskolla, sijaiten Observatorio del Roque de los Muchachos -observatoriolla Kanariansaarten La Palman saarella, sekä 99 teleskooppia eteläisellä pallonpuoliskolla.

Yli 1400 tiedemiestä ja insinööriä viiden mantereen kattavista maista on mukana CTA:n tieteellisessä ja teknisessä kehitystyössä. Tämänhetkisen lainmukaisen kokonaisuuden — CTAO gGmbH — osakkaat ovat Alankomaiden, Australian, Espanjan, Etelä-Afrikan, Iso-Britannian, Italian, Itävallan, Japanin, Ranskan, Saksan, Slovenian, Sveitsin ja Tšekin tasavallan ministeriöiden ja rahoitusjärjestöjen edustajat [1]. Ne valmistautuvat par'aikaa CTAO ERIC:n (European Research Infrastructure Consortium) muodostamiseen. Se tulee rakentamaan jättimäisen observatorion. ERIC koostuu CTAO:n jäsenmaista sekä kumppanuusmaista.

Lisähuomiot

[1] Alankomaat ja Etelä-Afrikka osallistuvat CTAO gGmbH:hen tarkkailijoina.

Lisätietoa

CTA on maailmanlaajuinen aloite rakentaa maailman suurin ja herkin suurienergiaisten gammasäteiden observatorio. Yli 1400 tiedemiestä ja insinööriä viittä mannerta edustavista maista (Alankomaat, Armenia, Australia, Bulgaria, Brasilia, Chile, Espanja, Etelä-Afrikka, Intia, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Japani, Kanada, Kreikka, Kroatia, Meksiko, Namibia, Norja, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Thaimaa, Tšekin tasavalta, Ukraina ja Yhdysvallat) sekä yli 200 tutkimuslaitoksesta osallistuvat CTA-projektiin. CTA tulee olemaan maailman johtava hyvin suurienergiaisen gammatähtitieteen observatorio seuraavalla vuosikymmenellä ja sen jälkeen sekä ensimmäinen maan pinnalta havaintoja tekevän gammatähtitieteen observatorio, joka on avoinna koko maailman tähtitieteen ja hiukkasfysiikan yhteisöille.

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja ylivoimaisesti maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta, joiden lisäksi Chile toimii laitteistojen sijoitusmaana ja Australia strategisena kumppanina. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla VLT-teleskooppi (Very Large Telescope) ja siihen liittyvä, maailmanlaajuisesti johtava VLTI-interferometri, sekä kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja VST-teleskooppi näkyvän valon aallonpituuksilla. ESO on myös merkittävä kumppani kahdessa Chajnantorin laitteistossa, APEX-teleskoopissa ja ALMA-teleskoopissa, joka on maailman suurin tähtitieteellinen projekti. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista ELT-teleskooppia (Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Megan Grunewald
Outreach and Communications Officer / CTAO gGmbH
Heidelberg, Germany
Puh.: +49 6221 516471
Sähköposti: mgrunewald@cta-observatory.org

Calum Turner
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: pio@eso.org

Mariya Lyubenova
ESO Outreach Astronomer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6188
Sähköposti: mlyubeno@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1841.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1841fi
Nimi:Cherenkov Telescope Array
Tyyppi:Unspecified : Technology : Observatory : Facility
Facility:Cherenkov Telescope Array

Kuvat

CTA Telescopes in Southern Hemisphere
CTA Telescopes in Southern Hemisphere
Englanniksi
Signature ceremony with CTA for for the construction and operation of CTA-South
Signature ceremony with CTA for for the construction and operation of CTA-South
Englanniksi
Signature ceremony with the Chilean Ministry of Foreign Relations
Signature ceremony with the Chilean Ministry of Foreign Relations
Englanniksi
Map of the CTA's location and layout
Map of the CTA's location and layout
Englanniksi
Panoramic view of CTA Observatory Site
Panoramic view of CTA Observatory Site
Englanniksi
Proposed CTA Telescopes
Proposed CTA Telescopes
Englanniksi
Stone piles mark telescope layout on site
Stone piles mark telescope layout on site
Englanniksi
Medium-Sized Telescope of the Cherenkov Telescope Array
Medium-Sized Telescope of the Cherenkov Telescope Array
Englanniksi
CTA Array at Night with Air Showers
CTA Array at Night with Air Showers
Englanniksi
Cherenkov Telescope Array rendering
Cherenkov Telescope Array rendering
Englanniksi
CTA sites map
CTA sites map
Englanniksi
Map of CTA's Location at Paranal
Map of CTA's Location at Paranal
Englanniksi
Location of the Cherenkov Telescope Array
Location of the Cherenkov Telescope Array
Englanniksi
Barracks at CTA site
Barracks at CTA site
Englanniksi
Stone pile markers
Stone pile markers
Englanniksi
Place markers
Place markers
Englanniksi
Plotting the layout
Plotting the layout
Englanniksi
The VLT's future neighbour
The VLT's future neighbour
Englanniksi
CTA: The Two Towers
CTA: The Two Towers
Englanniksi
Keeping an eye on the weather
Keeping an eye on the weather
Englanniksi
Marking territory
Marking territory
Englanniksi
Comparing sizes
Comparing sizes
Englanniksi
Cerro Paranal and Cerro Armazones in Chile
Cerro Paranal and Cerro Armazones in Chile
Englanniksi
Cherenkov light
Cherenkov light
Englanniksi
CTA panorama
CTA panorama
Englanniksi
CTA's future home
CTA's future home
Englanniksi
Desert but not deserted
Desert but not deserted
Englanniksi
Site characterisation instrumentation
Site characterisation instrumentation
Englanniksi
Studying the environment
Studying the environment
Englanniksi
Watching Earth and sky
Watching Earth and sky
Englanniksi
Tracks in the sand
Tracks in the sand
Englanniksi
Out in the desert
Out in the desert
Englanniksi
Deep in the Atacama
Deep in the Atacama
Englanniksi
Future observatory
Future observatory
Englanniksi
Dust and rocks
Dust and rocks
Englanniksi
Sharing the sky
Sharing the sky
Englanniksi
The stunning colours of night
The stunning colours of night
Englanniksi
CTA and its neighbours
CTA and its neighbours
Englanniksi
Map showing CTA's Location at Paranal
Map showing CTA's Location at Paranal
Englanniksi

Videot

ESOcast 189 Light: World’s Largest Array of Gamma-Ray Telescope comes to Paranal
ESOcast 189 Light: World’s Largest Array of Gamma-Ray Telescope comes to Paranal
Englanniksi
The Cherenkov Telescope Array (CTA) Southern Site
The Cherenkov Telescope Array (CTA) Southern Site
Englanniksi
Cherenkov Telescope Array-South in operation (artist's impression)
Cherenkov Telescope Array-South in operation (artist's impression)
Englanniksi