Lehdistötiedote

Irlanti liittyy Euroopan eteläiseen observatorioon

Irlanti allekirjoitti sopimuksen tullen ESO:n 16. jäsenmaaksi

26. syyskuuta 2018

Irlannin koulutus-, tietotaito-, tutkimus- ja kehitysministeri John Halligan T.D. sekä ESO:n pääjohtaja Xavier Barcons allekirjoittivat 26.9.2018 liittymissopimuksen, joka johtaa Irlannin liittymiseen Euroopan eteläiseen observatorioon (ESO) — maailman tuotteliaimpaan tähtitieteelliseen observatorioon. ESO odottaa toivottavansa Irlannin tervetulleeksi ja työskentelee kansakunnan tähtitieteilijöiden ja teollisuuden kanssa edistääkseen tähtitieteen huippuosaamista.

Irlantilaiset tähtitieteilijät saavat pääsyn maailman kehittyneimmille maan pinnalta havaintoja tekeville tähtitieteellisille teleskoopeille Irlannin allekirjoitettua liittymissopimuksen Dublinissa tänään 26.9.2018. Sopimuksen allekirjoittaminen seurasi ESO:n johtokunnan kokouksessaan 6.6.2018 tekemää yksimielistä hyväksyntää Irlannin jäsenyydelle.

Irlannin ESO-jäsenyyden virallinen ratifiointi on jo miltei viimeistelty, seuraten Dáil Éireannin ja Seanad Éireannin eli Irlannin parlamentin ala- ja ylähuoneen hyväksyntää. Tämä prosessi on täysin valmis, kun ratifiointiasiakirja — virallinen dokumentti — on talletettu Ranskan ulkoministeriöön, minkä oletetaan tapahtuvan päivien kuluessa. Talletuspäivä on Irlannin ESO-jäsenyyden virallinen alkamispäivä.

"Meille on ilo toivottaa Irlanti tervetulleeksi järjestömme uusimmaksi jäseneksi", totesi ESO:n pääjohtaja Xavier Barcons. "Irlannin kehittynyt ja kukoistava tähtitieteellinen yhteisö tulee antamaan lisänsä ESO:n jäsenmaiden laajaan osaamisen kirjoon, vahvistaen ESO:n asemaa maailman tähtitieteen eturintamassa. Irlannin tähtitieteilijät saavat pääsyn joukkoon maailman kehittyneimpiä maan pinnalta havaintoja tekeviä tähtitieteellisiä teleskooppeja ja heillä on mahdollisuus olla osa ESO:n seuraavan sukupolven havaintolaitteiden rakentamista yhteistyössä muiden ESO:n jäsenmaiden kanssa. Odotamme myös suuresti yhteistyötä irlantilaisten teollisuuskumppanien kanssa rakentaaksemme ja käyttääksemme ESO:n huippuluokan teleskooppeja."

Liittyminen lujittaa Irlannin tähtitieteellisen tutkimusyhteisön asemaa osana maailmanlaajuista tähtitieteen tutkimusta. ESO-jäsenyyden myötä Irlanti saa pääsyn joukkoon maailman kehittyneimpiä teleskooppeja ja havaintolaitteita, mukaanlukien VLT-teleskooppi (Very Large Telescope) Paranalilla ja ALMA-teleskooppi (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) Chajnantorilla, sekä mahdollisuuden osallistua ELT-teleskoopin (Extremely Large Telescope) rakentamiseen tulevina vuosina.

Liittymällä ESO:on Irlanti lisää jo huomattavaan tähtitieteen historiaansa, joka ulottuu vuosisatojen ajalle. Useiden vuosikymmenten ajan 1800-luvulla Irlannissa oli maailman suurin teleskooppi — Leviathan of Parsonstown — 1.8-metrinen peiliteleskooppi Birrin linnassa (jonka alueella on nykyään I-LOFAR, Irlannin osuus euroopanlaajuisesta matalien taajuuksien radioteleskoopista). Irlannin eloisa tutkimusyhteisö ja huipputekniikan teollisuussektori ovat tukeneet ESO-jäsenyyttä jo useiden vuosien ajan ja saavat nyt pääsyn joukkoon havaintolaitteita ja teollisuusyhteistyömahdollisuuksia ESO-jäsenyyden myötä.

Allekirjoitustilaisuudessa puhunut ministeri Halligan toivotti tervetulleeksi tämän merkittävän askelen Irlannin jäsenyysprosessissa: "Minulle on ilo allekirjoittaa tämä jäsenyyssopimus Euroopan eteläisen observatorion kanssa. Tämä edustaa huippukohtaa hallituksen ja ESO:n sekä Irlannin astrofysikaalisen yhteisön tekemässä merkittävässä työssä. Maailman johtavan tähtitieteellisen tutkimusjärjestön jäsenenä Irlannilla on mahdollisuus saada pääsy erinomaisiin tutkimus-, kehitys-, yhteistyö- ja teollisuussopimuksiin. Tämä tieteellisen yhteisömme merkittävä panostus osoittaa Irlannin hallituksen jatkuvaa sitoutumista tutkimukseen ja kehitystyöhön sekä akateemisella että teollisuussektorillamme."

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja ylivoimaisesti maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta, joiden lisäksi Chile toimii laitteistojen sijoitusmaana ja Australia strategisena kumppanina. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla VLT-teleskooppi (Very Large Telescope) ja siihen liittyvä, maailmanlaajuisesti johtava VLTI-interferometri, sekä kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja VST-teleskooppi näkyvän valon aallonpituuksilla. ESO on myös merkittävä kumppani kahdessa Chajnantorin laitteistossa, APEX-teleskoopissa ja ALMA-teleskoopissa, joka on maailman suurin tähtitieteellinen projekti. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista ELT-teleskooppia (Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Yhteystiedot

Calum Turner
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: pio@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1831.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1831fi
Nimi:ESO Member States
Tyyppi:Unspecified

Kuvat

Irish flag being hoisted at ESO’s Headquarters
Irish flag being hoisted at ESO’s Headquarters
Englanniksi
The Irish Accession Agreement being signed
The Irish Accession Agreement being signed
Englanniksi
The Irish Accession Agreement being signed
The Irish Accession Agreement being signed
Englanniksi
Irish flag being hoisted at ESO’s Headquarters
Irish flag being hoisted at ESO’s Headquarters
Englanniksi
The Irish Accession Agreement
The Irish Accession Agreement
Englanniksi
The Irish Accession Agreement being signed
The Irish Accession Agreement being signed
Englanniksi

Videot

Irish flag being hoisted at ESO’s Headquarters
Irish flag being hoisted at ESO’s Headquarters
Englanniksi