Lehdistötiedote
Neljä laseria Paranalin yllä
ESO:n VLT-teleskoopin neljän laserohjaustähden laitteiston ensivalo
27. huhtikuuta 2016
ESO:n Paranalin observatorio Chilessä isännöi 26.4.2016 tapahtumaa, joka juhlisti ESO:n VLT-teleskoopin adaptiivisen optiikan järjestelmän olennaisen osan muodostavan neljän tehokkaan laserin ensivaloa. Osallistujille tarjottiin viimeistä huutoa olevan laserteknologian näyttävä esitys Paranalin majesteettista taivasta vasten. Nämä ovat tehokkaimmat milloinkaan tähtitieteessä käytetyt laserohjaustähdet ja tapahtuma juhlistaa ESO:n ensimmäistä usean laserohjaustähden käyttöä.
Tapahtumassa oli läsnä ESO:n henkilökuntaa ja uuden järjestelmän eri osia valmistaneiden yritysten korkea-arvoisia edustajia.
Neljän laserohjaustähden laitteisto (4LGSF, Four Laser Guide Star Facility) sinkoaa neljä 22 watin laservalokeilaa taivaalle muodostamaan keinotekoisia ohjaustähtiä saamalla yläilmakehän natriumatomit hehkumaan niin, että ne näyttävät samalta kuin oikeat tähdet [1]. Keinotekoisten tähtien avulla aaptiivisen optiikan järjestelmät korjaavat Maan ilmakehän aiheuttamaa sumentumaa siten, että teleskooppi saa aikaiseksi teräviä kuvia. Yhtä useampaa laseria käyttäen ilmakehän pyörteisyyttä voidaan kartoittaa yhä suuremmalla tarkkuudella ja siten parantaa merkittävästi kuvan laatua suuremman näkökentän alueella.
Neljän laserohjaustähden laitteisto on esimerkki siitä kuinka ESO tarjoaa euroopan teollisuudelle mahdollisuuden johtaa monimutkaisia tutkimus- ja kehityshankkeita. Laitteiston käyttämä valokuitulaser on myös yksi onnistuneimpia teknologiasiirtoja ESO:lta teollisuudelle.
Saksalainen päätoimittaja TOPTICA oli vastuussa laserjärjestelmästä ja toimitti oskillaattorin, taajuusmonistimen ja järjestelmän käyttöohjelmiston. TOPTICA:n pääjohtaja, Wilhelm Kaenders sanoi: "TOPTICA on nauttinut yhteistyöstä ESO:n kanssa suunnattomasti. Kyseessä ei ole pelkästään henkilökohtainen elämys toimia tähtitieteen parissa, vanha intohimo, jälleen ja työskennellä ESO:n hyvin nokkelien insinöörien kanssa; vaan kyseessä on myöskin omaan kaupallisten tuotteidemme kehitystyöhön saamamme innoitus." [2]
Kanadalainen MPBC toimitti valokuitulaserpumput ja Raman-vahvistimet, jotka perustuvat ESO:n lisensoimaan patenttiin. MPB Communications Inc.:n pääjohtaja, Jane Bachynski sanoi: "MPBC on ylpeä voituaan työskennellä ESO:n kanssa kehitettäessä Raman-valokuituvahvistimia paljon tehokkaammiksi, minkä ansiosta MPBC voi tuoda tämän teknologian tähtiin. Tämä tapahtuma juhlistaa kaikkien osallistujien monen työntäyteisen vuoden huippukohtaa." [3]
Alankomaalainen TNO valmisti optisten putkien kokoonpanot, jotka levittävät lasersäteet ja suuntaavat ne taivaalle. TNO:n pääjohtaja, Paul de Krom sanoi: "TNO arvosti optisten putkien kokoonpanojen kehitystyön aikaista yhteistyöympäristöä ja odottaa mahdollisuuksia työskennellä ESO:n ja muiden kumppanien kanssa 4LGSF-projektissa myös tulevaisuudessa." [4]
Neljän laserohjaustähden laitteisto on osa VLT:n Yksikköteleskooppi 4:n adaptiivisen optiikan laitteistoa, joka on suunniteltu erityisesti tarjoamaan neljän natriumlaserohjaustähden adaptiivisen optiikan järjestelmän GALACSI/MUSE:lle ja GRAAL/HAWK-I:lle. Tämän uuden laitteiston myötä Paranalin observatoriolla on jatkossakin maailman kehittynein ja laajin adaptiivisen optiikan järjestelmä.
Neljän laserohjaustähden laitteiston laserit kehitti ESO yhteistyössä teollisuuden kanssa ja ne on jo myyty muiden muassa Keck-observatoriolle (joka osallistui teollisuuslaserin kehitystyön kustannuksiin yhdessä Euroopan komission kanssa) ja Subaru-teleskoopille. Jatkossa nämä teollisuuslaserit asennetaan myös Gemini-observatorion teleskooppeihin ja ne ovat useiden muiden observatorioiden ja äärimmäisen suurten teleskooppiprojektien ykkösvalinta.
Neljän laserohjaustähden laitteistoa varten kehitetyt uudet tekniikat tasoittavat tietä maailman suurimman tähtitaivasta havainnoivan silmän, E-ELT -teleskoopin (European Extremely Large Telescope) adaptiivisen optiikan järjestelmälle.
Lisähuomiot
[1] Neljän laserohjaustähden laitteisto on toisen sukupolven laserohjaustähtilaitteisto, jonka ESO on rakentanut VLT-teleskoopin Yksikköteleskooppi 4:n adaptiivisen optiikan järjestelmää varten. Kaksi kriittistä 4LGSF:n osaa, laserjärjestelmä ja optisten putkien kokoonpanot laserheitinteleskooppijärjestelmiä varten on hankittu teollisuudelta. ESO on kehittänyt, patentoinut ja lisensoinut teollisuudelle valokuitu-Raman-laserteknologian, johon 4LGSF-laserjärjestelmä perustuu.
[2] Tämän projektin ansiosta TOPTICA on laajentanut tuotteensa uusille aallonpituus- ja lähtötehoalueille. Nyt sen tuote on SodiumStar 20/2, jota pidetään maailman olemassaolevien ja suunniteltujen teleskooppien näennäisstandardina. Esimerkiksi kaikki seuraavan sukupolven äärimmäisen suurten teleskooppien projektit käyttävät SodiumStar-laseria perusviivanaan. ESO:n kanssa seitsemän vuoden aikana tekemänsä yhteistyön aikana yritys on kasvanut 80 työntekijästä tämän päivän 200:een.
[3] MPBC:n yhteistyö ESO:n kanssa on myös tuottanut lisäetuja käytännössä minkä tahansa aallonpituuden yhden taajuuden vahvistintuotteiden sivuhaaratuotelinjan muodossa, joka tukee tieteellisen ja kaupallisen tutkimusyhteisön uusia sovellutuksia.
[4] TNO:n kehitystyö käsitti myös panoksen monilta alihankkijoilta Alankomaista (Vernooy, Vacutech, Rovasta, Schott Benelux, Maxon Motor Benelux, IPS technology, Sensordata ja WestEnd) sekä muilta kansainvälisiltä yrityksiltä (RMI, Qioptiq, Laser Components, Carl Zeiss, GLP, Faes, Farnell, Eriks ja Pfeiffer). ESO:n kanssa tehdyn työn kehittämä tieto ja teknologiat kulkeutuvat TNO:n alankomaalaisille ja eurooppalaisille kumppaneille toiminta-alueilla, joihin sisältyvät tähtitiede, viestintä, puolijohdevalmistus, lääketieteelliset laitteet, avaruustutkimus ja Maan havainnointi.
Lisätietoa
ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista E-ELT -teleskooppia (European Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.
Linkit
- GALACSI/MUSE
- GRAAL/HAWK-I
- MPBC
- Toptica
- TNO
- Aikaisempia lehdistötiedotteita ja ilmoituksia laserohjaustähdistä
- Ensimmäinen neljästä laserista asennettu
- Ensimmäinen neljästä laserista toiminnassa
- ESO ja Instituto de Astrofísica de Canarias allekirjoittavat sopimuksen adaptiivisen optiikan yhteistyöstä
- Laserohjaustähtiteknologiayhteistyön ensivalo
- Uusi laser testattu
- Valokuitulaser syrjäyttää väriainelaserin
- VLT:n uudet laserheittimet saapuivat ESO:lle
- ESO:n uusi kompakti laserohjaustähtiyksikkö on testattu
- ESOcast 34: Kuinka lopettaa tähden tuikkiminen
- Teknologiansiirtosopimus ESO:n ja teollisuuden välillä
- Sopimus uusien laserien toimittamisesta VLT:lle
- Alkuperäisen yksittäisen laseryksikön ensivalo
Yhteystiedot
Domenico Bonaccini Calia
ESO
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6567
Matkapuhelin: +49 (0) 174 5246 013
Sähköposti: Domenico.Bonaccini@eso.org
Wolfgang Hackenberg
ESO
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6782
Sähköposti: whackenb@eso.org
Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso1613fi |
Nimi: | Laser Guide Star |
Tyyppi: | Unspecified : Technology : Observatory : Instrument |
Facility: | Very Large Telescope |
Instruments: | 4LGSF |