Lehdistötiedote

Galaktinen sarjamurhaaja

2. huhtikuuta 2014

Tämä ESOn La Sillan observatoriolla Chilessä sijaitsevan MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin ottama uusi kuva esittää kahta jyrkästi erilaista galaksia: NGC 1316 ja sen pienempi naapuri NGC 1317. Nämä kaksi ovat hyvin lähellä toisiaan avaruudessa, mutta niillä on hyvin erilaiset historiat. Pieni spiraaligalaksi NGC 1317 on viettänyt yksitoikkoista elämää, kun taas NGC 1316 on nielaissut useita muita galakseja kiihkeän elämänsä aikana ja esittelee taisteluarpiaan.

Useat vihjeet galaksin NGC 1316 rakenteessa paljastavat, että sen menneisyys oli melskeinen. Sillä on esimerkiksi joitakin epätavallisia tomukaistoja [1] paljon suuremman tähtikuoren sisään sijoittuneina sekä joukko epätavallisen pieniä pallomaisia tähtijoukkoja. Nämä antavat ymmärtää, että se on jo saattanut nielaista runsastomuisen spiraaligalaksin noin kolme miljardia vuotta sitten.

Galaksin ympärillä näkyy myös hyvin himmeitä vuorovesihäntiä — alkuperäisistä sijaintipaikoistaan irti repäistyjä ja galaksienväliseen avaruuteen singottuja tähtien kiehkuroita ja kuoria. Tähtien ratoihin vaikuttaneet monimutkaiset painovoimavaikutukset ovat tuottaneet nämä piirteet toisen galaksin tullessa liian lähelle. Kaikki nämä merkit viittaavat kiihkeään menneisyyteen, jonka aikana NGC 1316 yhdisti itseensä muita galakseja ja ne antavat ymmärtää, että häiriökäyttäytyminen jatkuu.

NGC 1316 sijaitsee noin 60 miljoonan valovuoden etäisyydellä Maasta eteläisen taivaan Sulatusuunin tähdistössä (Fornax). Sitä kutsutaan myös nimellä Fornax A, mikä viittaa siihen tosiasiaan, että se on tähdistön kirkkain radiosäteilylähde — ja itse asiassa koko taivaan neljänneksi kirkkain radiolähde [2]. Tämä radiosäteily aiheutuu galaksin keskustassa olevaan supermassiiviseen mustaan aukkoon putoavasta materiasta ja saa todennäköisesti lisäpontta vuorovaikutuksesta muiden galaksien kanssa.

Tämä ESOn La Sillan observatoriolla Chilessä sijaitsevan MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin hyvin yksityiskohtainen uusi kuva muodostettiin yhdistämällä useita yksittäisiä kuvia ESOn arkistosta. Alkuperäisten havaintojen tarkoitus oli paljastaa tämän kiinnostavan järjestelmän himmeimpiä piirteitä ja tutkia sen häiriöitä.

Bonuksena uusi kuva tarjoaa myös ikkunan etäiseen maailmankaikkeuteen kaukana etualan kahden kirkkaan galaksin takana. Useimmat kuvan himmeistä, sumeista laikuista ovat paljon etäisempiä galakseja — ja NGC 1316:n vasemmalla puolella on erityisen tiheä keskittymä.

Lisähuomiot

[1] Nämä yksityiskohtaiset kuvat tomukaistoista on otettu NASAn ja ESAn Hubblen avaruusteleskoopilla.

[2] Tämä pätee 1400 MHz:n radiotaajuuksilla. Muilla taajuuksilla järjestys on erilainen.

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1411.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1411fi
Nimi:NGC 1316
Tyyppi:Local Universe : Galaxy : Grouping : Pair
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Kuvat

Jyrkästi erilaiset galaksit NGC 1316 ja 1317
Jyrkästi erilaiset galaksit NGC 1316 ja 1317
Galaksipari NGC 1316 ja 1317 Sulatusuunin tähdistössä
Galaksipari NGC 1316 ja 1317 Sulatusuunin tähdistössä
Laajan näkökentän näkymä taivaasta galaksien NGC 1316 ja 1317 ympärillä
Laajan näkökentän näkymä taivaasta galaksien NGC 1316 ja 1317 ympärillä

Videot

Zoomaten galakseihin NGC 1316 ja 1317
Zoomaten galakseihin NGC 1316 ja 1317
Panoroiden halki galaksien NGC 1316 ja 1317
Panoroiden halki galaksien NGC 1316 ja 1317