Lehdistötiedote
ESO:lle on lahjoitettu planetaario ja vierailijakeskus
3. joulukuuta 2013
ESO on vastaanottanut lahjoituksena planetaarion ja vierailijakeskuksen päämajansa yhteyteen Garching bei Münchenissä, Saksassa. Keskus tulee esittelemään upeasti tähtitiedettä suurelle yleisölle. Kiitos sen toteutumisesta kuuluu Klaus Tschiran säätiölle, joka on tarjoutunut rahoittamaan täysin rakennustyöt.
ESO on vastaanottanut Klaus Tschiran säätiön lahjoituksen rakentaa uusi planetaario ja vierailijakeskus ESO:n päämajan alueelle Garching bei Münchenissä, Saksassa. Uuden keskuksen toiminta rahoitetaan ESOn käyttövaroista ja se on suunniteltu innostamaan ihmisiä katsomaan ylös tähtiin sekä valistamaan ihmisiä tähtitieteen ja sen vaikutusten merkityksestä jokapäiväiseen elämäämme.
Klaus Tschiran säätiö on fyysikko Klaus Tschiran vuonna 1995 perustama voittoa tavoittelematon järjestö. Sen tavoitteena on tukea projekteja luonnontieteen, tietotekniikan ja matematiikan aloilla keskittyen erityisesti edistämään näiden alojen koulutusta ja PR-toimintaa.
Uusi keskus tulee tarjoamaan vierailijoille vaikuttavan näyttelyn tähtitieteestä yleisesti sekä ESOn tieteellisistä tuloksista, projekteista ja teknologisista läpimurroista. Kaikki sisältö tarjotaan sekä englanniksi ja saksaksi.
Uuden rakennuksen ainutlaatuinen muotoilu tulee muistuttamaan supernovaan johtavaa kaksoistähtijärjestelmää, jossa materiaa siirtyy yhdeltä tähdeltä toiselle. Tämä heijastuu myös keskuksen nimeen: ESO Supernova. Tämän upean ja sulavalinjaisen rakennuksen muotoilu on saanut alkunsa Klaus Tschiralta darmstadtilaisen arkkitehtitoimiston Bernhardt + Partner avustuksella.
Keskus tulee olemaan tieteiden edistämiseen keskittyvän Max Planck -yhdistyksen ja Klaus Tschiran säätiön loppuvuodesta 2008 perustaman mahtavan Haus der Astronomien "sisar".
ESO Supernova tulee tarjoamaan ikimuistoisen kokemuksen uusinta teknologiaa käyttävän, täyden kuvun planetaarionsa sekä yli 2000 neliömetrin pysyvien ja vaihtuvien näyttelyidensä ansiosta. Lisäksi konferenssipalveluihin varatut tilat tulevat isännöimään erilaisia luentoja, työpajoja ja konferensseja. Lisäksi suunnitteilla on vapaaehtoisten ESOn tähtitieteilijöiden ja insinöörien käyttämä julkinen observatorio.
"Tähtitiede on kiehtova ja innoittava tiede ja olen ylpeä voidessani osallistua tähtitieteen jännittävyyden jakamiseen maailmalle," sanoo Klaus Tschira, Klaus Tschira -säätiön toimitusjohtaja.
"Me toivomme, että tämä keskus tulee loistamaan uuden, superkirkkaan tähden tavoin, saaden aikaan innostusta ja intohimoa tähtitiedettä kohtaan kaikkialla," sanoo Tim de Zeeuw, ESOn pääjohtaja.
Keskus on suunniteltu vastaamaan ympäristöön liittyvien, taloudellisten, sosiokulttuuristen ja toiminnallisten sekä teknologisten, valmistusmenetelmällisten ja sijaintipaikkaan liittyvien vakausnäkökulmien tavoitteisiin.
ESOn päämaja sijaitsee Garchingin tiedekeskuksessa, noin 15 kilometriä pohjoiseen Münchenistä. Kuutta tuhatta työntekijää ja 13 tuhatta opiskelijaa palvelevana se on yksi suurimmista tutkimus- ja koulutuslaitoksista Saksassa. Se on myös Münchenin teknillisen korkeakoulun, useiden Max Planck -yhdistyksen tutkimuslaitosten, Münchenin Ludwig Maximilianin yliopiston, Baijerin tiedeakateian ja lukuisten muiden maineikkaiden laitosten ja yritysten suurin tukikohta.
Projekti perustuu ideaan, joka sai alkunsa yhteistyöstä ESOn ja Klaus Tschiran säätiön tutkimuslaitoksen Heidelberger Institut für Theoretische Studien (HITS) välillä. Rakennustöiden on suunniteltu alkavan vuoden 2014 aikana.
Lisätietoa
ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.
Linkit
Yhteystiedot
Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org
Renate Ries
Klaus Tschira Stiftung, Media and Communication
Heidelberg, Germany
Puh.: +49 6221 533 102
Sähköposti: renate.ries@klaus-tschira-stiftung.de
Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6761
Matkapuhelin: +49 173 3872 621
Sähköposti: lars@eso.org
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso1349fi |
Nimi: | ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre |
Tyyppi: | Unspecified : Technology |
Facility: | Other |