Lehdistötiedote
"Atoms-for-Peace": Galaktinen törmäys käynnissä
10. marraskuuta 2010
Euroopan Eteläisen Observatorion tutkijat ovat ottaneet näyttävän uuden kuvan kuuluisasta "Atoms-for-Peace" -galaksista (NGC 7275). Tämä galaktinen kasauma aiheutuu kahden galaksin törmäyksestä, ja se tarjoaa loistavan mahdollisuuden tutkia galaktisten törmäysten vaikutusta maailmankaikkeutemme kehitykseen.
"Atoms-for-peace" on erikoinen lempinimi, joka on annettu kahdelle yhteentörmäävälle galaksille noin 220 miljoonan valovuoden päässä Vesimiehen tähtikuviossa. Se tunnetaan myös nimillä NGC 7572 ja Arp 226, ja sen voi harrastajateleskoopeilla erottaa juuri ja juuri himmeänä utuisena läikkänä. Tämä erittäin yksityiskohtainen kuva on otettu ESO:n "Wide Field Imager" -instrumentilla, joka on kiinnitetty MPG/ESO 2.2-metrin teleskooppiin La Sillalla, Chilessä.
Galaktiset törmäykset vaikuttavat merkittävästi maailmankaikkeuden kehitykseen, joten niiden tutkiminen antaa tärkeää tietoa galaksien menneisyydestä. Tutkijoiden kannalta on onnekasta, että törmäykset kestävät satoja miljoonia vuosia, jolloin aikaa törmäysten havaitsemiseen on riittävästi.
Tämä kuva "Atoms-for-Peace" -galaksista, jonka taustalla näkyy runsaasti kaukaisempia galakseja, edustaa yhtä sekasortoista hetkeä törmäyksessä. Galaksit vuorovaikuttavat toistensa kanssa painovoiman välityksellä, mikä näkyy kuvassa tähtien, kaasun ja pölyn muodostamina "häntinä". Kuvassa näkyy myös vaikuttavan näköisiä kuplia, jotka syntyivät kun kaasua ja tähtiä repeytyi törmäävistä galakseista ja kietoutui niiden yhteisen keskuksen ympärille. Osa galaksien aineesta sinkoutui törmäyksessä avaruuteen, osa tiivistyi niin tiheäksi, että uusia tähtiä alkoi muodostua. Tämän seurauksena syntyi satoja uusia tähtijoukkoja, joiden iäksi arvioidaan 50-500 miljoonaa vuotta. Nämä joukot ovat mahdollisesti uusien ns. pallomaisten tähtijoukkojen aihioita.
Oma Linnunratamme saattaa myös kokea "Atoms-for-Peace" -galaksin kohtalon. Tähtitieteilijät arvioivat, että kolmen tai neljän miljardin vuoden kuluttua Linnunrata ja Andromedan galaksi törmäävät "Atoms-for-Peace" -galaksin tapaan. Mutta ei syytä huoleen: tähdet ovat galakseissa niin harvassa, että suora törmäys Auringon ja jonkin toisen tähden välillä on epätodennäköinen.
Galaksin erikoisella lempinimellä on mielenkiintoinen historia. Presidentti Eisenhower piti joulukuussa 1953 puheen, jota ryhdyttiin kutsumaan nimellä "Atoms for Peace". Puheen tarkoituksena oli edistää ydinvoiman rauhanomaista käyttöä, mikä oli tuohon aikaa erityisen
keskeinen puheenaihe. Puhe ja siihen liittyvä kokous vaikuttivat myös tiedemaailmaan siinä määrin, että NGC 7252 -galaksille päätettiin antaa nimi "Atoms-for-Peace". Nimi on monella tavalla sopiva: galaksien yhteentörmäys tuottaa jotain uutta ja näyttävää aivan kuten atomiytimien yhdistyminen. Lisäksi galaksia ympäröivät silmukat saavat sen näyttämään klassiselta atomimallilta.
Yhteystiedot
Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso1044fi |
Nimi: | NGC 7252 |
Tyyppi: | Milky Way : Galaxy : Type : Interacting |
Facility: | MPG/ESO 2.2-metre telescope |
Instruments: | WFI |