Pressmeddelande
La Sillas 50-årsjubileum kulminerar i en total solförmörkelse
Besökare deltar i aktiviteter på ESO:s första observatorium
3 juli 2019
Den 2 juli passerade solens skugga över ESO:s La Sillaobservatorium. Detta sällsynta fenomen ägde rum samtidigt som ESO firar observatoriets 50-årsjubileum. I och med invigningen 1969 blev La Sillaobservatoriet kronjuvelen i europeisk astronomisk forskning, och det fortsätter att leverera högklassiga vetenskapliga resultat. Tusen besökare, inklusive Chiles president, upplevde den totala solförmörkelsen från observatoriet.
Klockan 16:40 lokal tid täckte månen solens yta i en total solförmörkelse inom en 150 km bred zon över norra Chile där La Sillaobservatoriet var beläget. I samarbete med Chiles regering oanordnade ESO utåtriktade aktiviteter där de tusen besökarna fick uppleva den sällsynta [1] händelsen på observatoriet. Bland besökarna fanns 30 högstadieelever och 30 pensionärer från La Serena, La Higuera och Coquimbo, orter som angränsar till observatoriet.
En annan grupp studenter från övriga delar av Chile hade valts ut av utbildningsdepartementet i en uppsatstävling där de berättade om sitt intresse för naturvetenskap och astronomi i synnerhet. 60 representanter för internationell och lokal media var också inbjudna, och ESO sände förmörkelsen live på nätet. Även ett antal bloggare från ESON-länderna var inbjudna för att delta i mediahändelsen #MeetESO Second Edition och för att dela sina upplevelser på Twitter och Instagram.
"Människor från hela världen gjorde resan till Chile i hopp om att se solkoronan under bästa möjliga förhållanden då månen passerade mellan jorden och solen, så att dag blev till natt under nästan två minuter", förklarar Clausio Melo, ESO-representant i Chile. "Besökarna bjöds på en perfekt himmel och en lika perfekt vy av förmörkelsen".
Bland de många besökarna på La Silla fanns Chiles president Sebastián Piñera som välkomnades av ESO:s generaldirektör Xavier Barcons.
"Vi gläds av att presidenten kunde dela denna mycket speciella dag med oss" sade Xavier Barcons. "Denna förmörkelse skedde under 50-årsfirandet av La Silla, ett tillfälle att fira det starka och fruktsamma bandet mellan Chile och ESO. La Silla har spelat en extremt viktig roll i utvecklingen av astronomin i Europa och Chile, och chilenska astronomer utnyttjar regelmässigt teleskopen på La Silla i sin forskning".
La Silla har varit ett starkt fäste för ESO sedan 1960-talet. ESO driver här två av de mest produktiva 4-metersteleskopen i världen.
New Technology Telescope (NTT) med sin 3,58 meter stora spegel var banbrytande med sin ingenjörskonst och design och det första teleskopet i världen med en datorkontrollerad huvudspegel. Denna aktiva optik utvecklades inom ESO och tekniken används nu på de flesta av världens största teleskop.
ESO:s 3,6-metersteleskop är numera hem för det främsta instrumentet i världen för att söka efter exoplaneter från jordytan, High Accuracy Radial velocity Planet Searcher (HARPS), en spektrograf med oslagbar mätnoggrannhet.
"Vi är stjärnstoft" exklamerade presidenten under den uppskattade visningen av La Silla. "Chile ett världscentrum för astronomi och av denna anledning är vistelsen på La Silla i dag av särskild betydelse".
Den ordinarie personalen på observatoriet använde den permanenta astronomiska utrustningen på nya sätt. Sju projekt med vetenskapliga eller utåtriktade syften genomfördes under förmörkelsen med flera av teleskopen, som NTT, ExTrA, TAROT och REM. Därmed fortsatte en lång tradition av att använda solförmörkelser för vetenskapliga studier, som bekräftelsen av den allmänna relativitetsteorin för 100 år sedan.
Solförmörkelsens partiella fas inleddes 15:23:50 lokal tid från La Silla. Totaliteten varade i 1 minut 52 sekudner, mellan 16:39:23 och 16:41:15. Den partiella fasen var över 17:47:16, strax innan solnedgången.
Under dagen innan förmörkelsen kunde besökarna ta del av en lång rad aktiviteter, från guidningar av La Sillateleskopen till föredrag, musikframträdanden och workshops. Astronomer och guider från ESO fanns till hands hela dagen.
"Upplevelsen av en total solförmörkelse är något du bär med dig hela livet. Glada minnen av dagens händelse kommer att vårdas och delas av alla våra besökare. Detta har varit en unik händelse i detta unika observatoriums historia", avslutade Xavier Barcons.
Nästa totala solförmörkelse som är synlig från La Silla sker inte förrän 2231, och den senaste kunde skådas i slutet 1500-talet.
Noter
[1] Solförmörkelser är sällsynta fenomen som sker omkring vart 350:e år på en given plats.
Mer information
ESO är Europas främsta mellanstatliga samarbetsorgan för astronomisk forskning och med råge världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det har 16 medlemsländer: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop. VISTA arbetar i infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop och VST (VLT Survey Telescope) är det största teleskopet som konstruerats enbart för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO är en huvudpartner i ALMA, världens hittills största astronomiska projekt. Och på Cerro Armazones, nära Paranal, bygger ESO det extremt stora 39-metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, ELT. Det kommer att bli "världens största öga mot himlen".
Länkar
- Webbsidan för den totala solförmörkelsen
- Livesänding av den totala solförmörkelsen
- Vetenskapliga projekt under solförkelsen
- La Sillaobservatoriets 50-årsjubileum
Kontakter
Mariya Lyubenova
Head of ESO Media Relations Team
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6188
E-post: pio@eso.org
Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org
Om pressmeddelandet
Pressmeddelande nr: | eso1912sv |
Namn: | Eclipse |
Typ: | Solar System : Sky Phenomenon : Eclipse : Solar : Total |