Pressmeddelande

Ny bild på Carinanebulosan firar kartläggningsteleskopet VST:s invigning

6 december 2012

Idag invigs nya VLT Survey Telescope (VST) vid en ceremoni i Neapel. För att fira detta släpper ESO en spektakulär ny bild på Carinanebulosan från Paranalobservatoriets nya teleskop. Bilden togs med hjälp av Chiles president Sebastián Piñera då han besökte teleskopet vid ESO:s Paranalobservatorium den 5 juni 2012.

Det senaste teleskopet vid ESO:s observatorium Paranal i Chile, kartläggningsteleskopet VST (VLT Survey Telescope) invigdes idag hos det Italienska institutet för astrofysik (INAF) vid Capodimonteobservatoriet i Neapel, Italien. Vid ceremonin närvarade Neapels borgmästare, Luigi De Magistris, föreståndaren för INAF, Giovanni Bignami, ESO:s representanter Bruno Leibundgut och Roberto Tamai samt Massimo Capaccioli vid Federico II Universitetet i Neapel och INAF, initiativtagare och främsta drivkraft bakom teleskopet.

VST är ett toppmodernt 2,6-metersteleskop vars hjärta utgörs av den gigantiska 268-megapixelkameran OmegaCAM. Teleskopet är konstruerat för att kunna kartlägga himlen både snabbt och med hög bildkvalitet. VST är ett gemensamt projekt mellan ESO och INAF. OmegaCAM har tagits fram av OmegaCam-konsortiet [1]. Det nya teleskopet är det största i världen som bara används för att kartlägga himlen vid i synligt ljus (eso1119). För att fira invigningen släpps en dramatisk bild av Carinanebulosan som det nya teleskopet har tagit.

Carinanebulosan, ett område i rymden där många nya stjärnor bildas, är ett av den södra stjärnhimlens mest framträdande och oftast avbildade objekten. Flera bilder av Carinanebulosan tagen med ESO:s teleskop har tidigare släppts (eso1208, eso1145, eso1031, eso0905). Detta lysande gasmoln är dock så stort att det är svårt för de flesta teleskop att studera mer än en liten del av det i taget. Det gör det till ett idealiskt mål för VST och dess stora kamera OmegaCAM. VST levererar bilder med utsökt bildskärpa tack vare den högkvalitativa optiken och den utmärkta observationplatsen. Men eftersom det är utformat för att kartlägga himlen har det också ett mycket stort synfält. Därför kan teleskopet få in nästan hela Carinanebulosan i en enda bild.

När Chiles president, Sebastián Piñera besökte Paranal den 5 juni 2012 (eso1223) och deltog i observationer med VST tillsammans med sin fru Cecilia Morel var Carinanebulosan ett naturligt val av objekt för teleskopet. Bilden som presidenten hjälpte till att ta vid det här tillfället har nu kombinerats med andra bilder tagna av Carinanebulosan med VST. Slutresultatet är en av de mest detaljerade och färggranna bilderna av nebulosan som någonsin skapats.

Carinanebulosan är en gigantisk stjärnbarnkammare som ligger ungefär 7500 ljusår från jorden i stjärnbilden Kölen [2]. Detta lysande moln av gas och stoft är ett av de närmaste områden i rymden där nya stjärnor håller på att bildas. Här finns några av de ljusstarkaste och tyngsta stjärnor som vi känner till. Carinanebulosan är därför ett perfekt laboratorium för astronomer att studera stjärnors våldsamma födslar och tidiga liv.

Det är vätgas i nebulosan som ligger bakom den framträdande röda färgen i bilden. Vätgasen lyser tack vare starkt ultraviolett ljus från områdets många unga heta stjärnor [3]. De andra färgerna i bilden har sina ursprung hos andra grundämnen i gasen. Många stoftmoln är också synliga. Precis över bildens centrum ligger den starkt lysande stjärnan Eta Carinae (eso0817). Det är en instabil jättestjärna vars ljusstyrka ökade dramatiskt under mitten av 1800-talet och som ligger bra till för att explodera som en supernova inom en överskådlig framtid.

Noter

[1] VST-programmet är ett samarbete mellan italienska INAF:s Astronomiska observatorium vid Capodimonte, Neapel, Italien och ESO. INAF har konstruerat och byggt teleskopet i samarbete med ledande industrier i Italien, medan ESO ansvarade för bygget på Cerro Paranal. VST:s kamera OmegaCAM konstruerades och byggdes av ett konsortium där forskningsinstitut i Nederländerna, Tyskland och Italien ingått, med betydande bidrag från ESO. Driften för den nya anläggningen ansvarar ESO för, och ESO kommer även att arkivera och distribuera mätdata från teleskopet. För mer information se eso1119.

[2] Stjärnbilden Kölen, på latin Carina, föreställer en del av Jasons skepp Argo, känt från den grekiska mytologin.

[3] Det speciella filtret som användes för att observera ljus från vätgas tillhandahölls av VPHAS+ konsortiet.

Mer information

År 2012 är det 50 år sedan Europeiska sydobservatoriet (ESO) grundades. ESO är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop: VISTA, som observerar infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop, samt VST, det största teleskopet som konstruerats för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av det europeiska extremt stora 39 metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, E-ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Länkar

Kontakter

Massimo Capaccioli
University of Naples Federico II and INAF-Capodimonte Astronomical Observatory
Naples, Italy
Tel: +39 081 557 5601
Mobil: +39 335 677 6940
E-post: capaccioli@na.infn.it

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sverige@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1250 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1250sv
Namn:Carina Nebula
Typ:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Facility:VLT Survey Telescope
Instruments:OmegaCAM

Bilder

Bild av Carinanebulosan tagen med teleskopet VST
Bild av Carinanebulosan tagen med teleskopet VST
VST invigs
VST invigs
Chiles president Sebastián Piñera i Paranalobservatoriets kontrollrum
Chiles president Sebastián Piñera i Paranalobservatoriets kontrollrum
Carinanebulosan i stjärnbilden Kölen
Carinanebulosan i stjärnbilden Kölen
Eta Carinae-nebulosan enligt Digitized Sky Survey
Eta Carinae-nebulosan enligt Digitized Sky Survey

Videor

Zooma in mot Carinanebulosan
Zooma in mot Carinanebulosan
Panorera över VST:s bild av Carinanebulosan
Panorera över VST:s bild av Carinanebulosan
The Carina Nebula imaged by the VLT Survey Telescope (8k fulldome)
The Carina Nebula imaged by the VLT Survey Telescope (8k fulldome)
text på engelska