Pressmeddelande

Galax blommar ut med nya stjärnor

Kartläggningsteleskopet VST fångar NGC 253 i vidvinkelbild

15 december 2011

Kartläggningsteleskopet VST (VLT Survey Telescope) har fångat skönheten hos den närliggande spiralgalaxen NGC 253. Det nya porträttet är troligen den mest detaljerade vidvinkelbild på galaxen och dess omgivning som någonsin tagits. Det bevisar att VST, det nyaste teleskopet vid ESO:s Paranalobservatorium, ger vidsträckta bilder av himlen samtidigt som det bjuder på imponerande bildskärpa.

Omkring elva och en halv miljoner ljusår bort i den sydliga stjärnbilden Bildhuggaren (Sculptor) glänser NGC 253. Den kallas ofta helt kort Sculptorgalaxen, men har även andra namn som Silvermyntet och Silver Dollar Galaxy. Galaxen är svår att observera från Sverige men från sydligare breddgrader är den lätt att se i en handkikare. Efter Vintergatans närmaste stora galaktiska granne, Andromedagalaxen, är NGC 253 faktiskt en av natthimlens ljusstarkaste galaxer.

Astronomer har tidigare lagt märke till att bildandet av nya stjärnor är utbrett i NGC 253 och därför kallat den en starburst-galax [1]. Galaxens många ljusa förtätningar är stjärnbarnkammare där unga, heta stjärnor nyligen har tänts. Strålningen som strömmar ut från dessa vitblåa jättebebisar gör att de moln av väte som omger dem glöder (grönt i denna bild).

Upptäckaren av denna närliggande spiralgalax var tysk-brittiska astronomen Caroline Herschel, bror till den lika kända astronomen William Herschel, som hittade den när hon letade kometer år 1783. Syskonparet Herschel skulle ha blivit förtjusta i den sprakande, detaljrika bilden som VST nu ger oss av NGC 253.

Denna senaste bild på NGC 253 togs under VST:s science verification-fas - då teleskopets vetenskapliga prestanda mäts innan den officiellt sätts i drift. Data från VST kombineras nu med infraröda bilder från teleskopet VISTA (eso0949) för att kunna peka ut de yngre generationer bland NGC 253:s alla stjärnor. Bilden är mer än 12 000 pixlar bred och tack vare de utmärkta väderförhållanden vid ESO:s Paranalobservatorium är stjärnorna ändå knivskarpa över hela bilden.

VST är ett 2,6-metersteleskop som är anpassat för vidvinkelfält och kartläggningar med synfält på en grad på himlen. Det täcker ett område dubbelt så brett som fullmånen [2]. VST-programmet är ett samarbete mellan INAF–Osservatorio Astronomico di Capodimonte, Neapel, Italien och ESO (eso1119).  I hjärtat av teleskopet sitter 268-megapixelkameran OmegaCAM, denna är konstruerad för att kunna kartlägga himlavalvet både snabbt och med utmärkt bidkvalitet. VST är det största teleskopet i världen som designats för att uteslutande göra kartläggningar av himlavalvet i synligt ljus. Det kompletteras av ESO:s kartläggningsteleskop för infrarött ljus, VISTA, som också finns på Paranal.

En inzoomning i bilden gör det inte bara möjligt att detaljstudera de stjärnbildande spiralarmarna i galaxen, utan avslöjar även en tät väv av än mer avlägsna galaxer långt bortom NGC 253.

Noter

[1] Vidare detaljer om NGC 253 har avlöjats av ESO:s jätteteleskop VLT tillsammans med NASA/ESA:s rymdteleskop Hubble. Dessa instrument visade år 2009 att NGC 253 är värd för ett supertungt svart hål i sitt centrum. Detta svarta hål har egenskaper som är mycket lika de hos det svarta hål som gömmer sig i Vintergatans kärna (se ESO:s pressmeddelande eso0902).

[2] Bilden som presenteras här har beskurits och är en aning mindre än VST:s fulla synfält.

Mer information

ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop: VISTA, som observerar infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop, samt VST, det största teleskopet som konstruerats för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av ett europeiskt extremt stort teleskop i 40-metersklass för synligt och infrarött ljus, E-ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Länkar

Kontakter

Massimo Capaccioli
University of Naples Federico II and INAF-Capodimonte Astronomical Observatory
Naples, Italy
Tel: +39 081 557 5601
Mobil: +39 335 677 6940
E-post: capaccioli@na.infn.it

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1152 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1152sv
Namn:NGC 253
Typ:Local Universe : Galaxy : Activity : Starburst
Facility:VLT Survey Telescope
Instruments:OmegaCAM

Bilder

Vidvinkelbild av NGC 253 tagen med VST
Vidvinkelbild av NGC 253 tagen med VST
Galaxen NGC 253 i stjärnbilden Bildhuggaren
Galaxen NGC 253 i stjärnbilden Bildhuggaren
Wide-field view of the sky around NGC 253
Wide-field view of the sky around NGC 253
text på engelska

Videor

Zooming in on NGC 253
Zooming in on NGC 253
text på engelska