Oštro, oštrije, DSHARP

Ove nedelje slika prikazuje 20 spektakularnih protoplanetalnih diskova snimljenih tokom ALMINOG prvog velikog programa, podstrukture diska projekta visoke ugaone rezolucije (DSHARP). U fokusiranoj opservacijskoj vežbi koja je prikupila mnogo sati podataka u toku nekoliko meseci, naučnici su uzeli dvadeset protoplanetarnih diskova u našem kosmičkom susedstvu kako bi saznali više o ranim fazama formiranja planeta. Ova ogromna količina podataka iz projekta je sada objavljena.

Dugo se sumnjalo da će se planetarni sistemi verovatno formirati iz takozvanih protoplanetarnih diskova - kompresovanih diskova, spirala, ili elipsa gasa i prašine koji formiraju protozarije u svojim ranim fazama razvoja. Međutim, proces kako ovi difuzni diskovi prašine formiraju planete je do sada nedovoljno razjašnjen. Naročito je razumevanje najranije faze ovog razvoja veoma teško kada se prašina diska skupi sa planetarnim jezgrom, koje onda formira zametak za kasnije planete.

Astronomi već znaju da prvi rast planete, od pojedinačnih zrnaca prašine do tela od nekoliko kilometara u prečniku, mora da se odvija u vrlo kratkom vremenu za astronomske uslove. Međutim, nedostatak podataka o opservaciji otežava razumevanje tačnih fizičkih procesa koji su uključeni u ovu fazu. Na sreću, ovo se promenilo sa radom novih teleskopa kao što je ALMA.

Astronomi sada konačno mogu da se nadaju da će tačno predvideti kakav planetarni sistem će da se razvitje iz određenog diska. DSHARP program nas dovodi jedan korak bliže ovom cilju, tako što nam daje detaljan uvid u podstrukture (različite obrasce tamnih i svetlih prstenova i spirale koje se vide na slikama), pomažući nam da shvatimo njihovo značenje. 

 

Prevod teksta: Dr. Liliana Gracanin, Institut für Astrophysik, Universitätssternwarte Wien, Austria

Kontakt: liliana.gracanin@uniwie.com

Autorska prava:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), S. Andrews et al.; NRAO/AUI/NSF, S. Dagnello

O slici

Id:potw1904a
Jezik:sr-latn
Tip:Kolaž
Datum objavljivanja:28. januar 2019. 06:00
Veličina:6896 x 8620 px

O objektu

Tip:Milky Way : Star : Circumstellar Material : Disk : Protoplanetary

Formati slika

Veliki JPEG
4,9 MB
JPEG izdanje
1,7 MB

Zumiranje


Wallpapers

1024x768
216,6 KB
1280x1024
322,5 KB
1600x1200
434,0 KB
1920x1200
476,6 KB
2048x1536
624,8 KB

 

Takođe pogledajte