Nauka-uradi sam - Da li se na ovom dijagramu krije Proksima c?

Ova neobična slika nedelje pokazuje najnovije podatke koje je sakupio ESO-lovac na planete, HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher). u toku kampanje Red Dots. To je kampanja posvećena potrazi za planetama sličnim Zemlji, koje bi mogle da kruže oko tri najbliža crvena patuljka: Proksima Kentauri, Barnardova zvezda i Ross 154. Kampanja je startovana tokom 2017. godine, zasnovana na otkricu Proksime b, koja kruži oko našeg stelarnog komšije Proksime Kentauri. Red Dots je takozvani "Open Notebook"-projekat, kod koga javnost ima pristup podacima i može da pruži doprinos svojim posmatranjima. Da li možete da prepoznate novu egzo planetu?

Na ovom dijagramu je predstavljeno kretanje zvezde putem vremenske ose i na njoj mogu da se pročitaju otisci prstiju egzo planeta. Kako zvezda privlači planete koje kruže oko nje, tako i planete privlače zvezdu uzrokujući kretanje tamo-ovamo, koje je sa njihove strane mali pomak, ali on može da se meri, pomeranjem talasne dužine svetlosti. Analizom ovih predvidljivih promena koje se ponavljaju, može da se izvede zaključak o prisutnosti jedne planete. Dijagram gore levo, pokazuje podatke iz 2016. godine, gde je dokazano postojanje Proksime b, kao i da planeta vremenom svoju zvezdu Proksimu Kentauri dovodi do kretanja prema Zemlji i udaljavanja od Zemlje. Kriva linija predstavlja signal kretanja zvezde sa redovnim promenama radijalne brzine (na engleskom Radial Velocity -RV), sa periodom od 11,2 dana.

Dijagram gore desno, pokazuje nova merenja, koja su obavljena sa HARPS-om za vreme Red-Dot-kampanje. Novi podaci pokazuju, kao što je očekivano, signal Proksime b (žuta boja), ali sadrži i druge nepravilnosti - ovde su vidljive kao tačkasta kriva na dole, gde se prepoznaju kako 2016. tako i 2017. godine. Da li ovde ima još nešto više da se otkrije? Da bi sa većom sigurnošću moglo da se kaže, šta je uzrokovalo ovaj šablon, astronomi koriste kvantitativne matematicke alate.

Jedan od tih alata je Periodogramm, sa kojim mogu da se traže periodični signali u podacima - ovde vidljivi kao jasni špicasti vrhovi - što ukazuje na prisutnost jedne planete. Donji dijagram pokazuje periodogram za nove podatke: prvi signal (u beloj boji) odgovara Proksimi b. Šabloni na dve gornje grafike proizvode ceo niz mogucih perioda (u crvenoj boji), za oko 200 dana. Prisutnost više špicastih vrhova slične veličine znači, da signal nije mogao da se jasno odredi i da njegovo poreklo ostaje nerazjašnjeno.

U okviru ovog projekta će biti obavljena dalja merenja do kraja septembra ove godine. Vi možete ovo da pratite i da vidite kako se razvija Red-Dot-kampanja ili možete i da priložite svoje podatke preko Red-Dots-Website , Facebook-a, oder Twitter-a.

 

Tekst prevela: Dr. Liliana Gracanin, Institut für Astrophysik, Universitätssternwarte Wien, Austria

Autorska prava:

ESO/G. Anglada-Escudé

O slici

Id:potw1737a
Jezik:sr-latn
Tip:Grafikon
Datum objavljivanja:11. septembar 2017. 11:55
Veličina:3916 x 3278 px

O objektu

Naziv:Proxima Centauri
Tip:Milky Way : Star : Circumstellar Material : Planetary System
Udaljenost:4 svetlosnih godina

Formati slika

Veliki JPEG
2,0 MB

Zumiranje


Wallpapers

1024x768
240,0 KB
1280x1024
352,3 KB
1600x1200
478,8 KB
1920x1200
565,4 KB
2048x1536
700,3 KB