Vulkanska kupa Licancabur strazari iznad Chajantora

Ova upecatljiva panoramska fotografija pokazuje Chajantor-plato, domovinu Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), sa majestetskim vulkanom Licancabur u pozadini. Pod budnim ocima Licancabura, u prvom planu se skuplja suma sneznih ledenih formacija, takozvani „penitentes” (pokajnici). To je poseban prirodni fenomen, koji se pojavljuje samo u visokim brdima. Pri tome se radi o tankim spicevima stvrdnutog snega ili leda sa ostrim ivicama koje pokazuju prema Suncu i mogu da dostignu visine od nekoliko santimetara do nekoliko metara. Dalje opise mozete da nadjete u ranijoj slici nedelje (potw1221).

Vulkan Licancabur ima visinu od 5.920 metara i najpoznatiji je u okolini San Pedra de Atacama u Cileu. Njegov konican oblik je prepoznatljiv, tako da moze da se vidi i iz daljine. Nalazi se u najjuznijem delu granice izmedju Cilea i Bolivije. Krater na vrhu sadrzi jedno od najvisih jezera na svetu. Biolozi se interesuju za to kako mikroorganizmi uspevaju da prezive u ovoj okolini gde je tanka atmosfera, niska temperatura i snazno UV zracenje. Strategije prezivljavanja mikroskopskog zivota u jezeru Licancabura mogli bi da pruze saznanja o tome kakva je ranije bila verovatnoca zivota na Marsu.

Ovu fotografiju je napravio ESO-fotoambasador Babak Tafreshi u blizini ALMA-postrojenja.

 

ALMA je internacinalno postrojenje, koje zajednicki nose Evropa. Severna Amerika i Istocna Azija u saradnji sa Republikom Cile. Prilikom razvoja, izgradnje i operacija je ESO zaduzena za Evropski udeo,  National Astronomical Observatory of Japan za Istocnu Aziju i National Radio Astronomy Observatory za Severnoamericki doprinos. Udruzena ALMA opservatorija preuzima glavno vodstvo projekta za izgradnju, pogon i posmatracke funkcije ALME.

 

Tekst prevela: Dr. Liliana Gracanin, Institut für Astrophysik, Universitätssternwarte Wien, Austria

Kontakt:liliana.gracanin@uniwie.com

Autorska prava:

ESO/B. Tafreshi (twanight.org)

O slici

Id:potw1240a
Jezik:sr-latn
Tip:Fotografski
Datum objavljivanja:1. oktobar 2012. 10:00
Veličina:8293 x 3336 px

O objektu

Naziv:Chajnantor, Panorama
Tip:Solar System : Planet : Feature : Surface : Mountain

Mounted Image

Formati slika

Veliki JPEG
5,3 MB
JPEG izdanje
1,7 MB

Zumiranje


Wallpapers

1024x768
295,4 KB
1280x1024
439,2 KB
1600x1200
605,3 KB
1920x1200
743,8 KB
2048x1536
881,6 KB

 

Takođe pogledajte