Yepunov laser i Magelanovi oblaci

Jedan od najvecih neprijatelja astronoma je Zemljina atmosfera, zbog koje nebeski objekti mutno izgledaju, kada se posmatraju sa teleskopima na Zemlji. Da bi se to sprecilo, astronomi koriste tehniku koja se zove adaptivna optika, pri kojoj kompjuterski upravljano ogledalo vise puta u sekundi promeni svoj oblik, kako bi se izjednacile distorzije Zemljine atmosfere.

 

Ova spektakularna slika pokazuje kako Yepun [1], sa cetvrtog 8.2-metarskog glavnog teleskopa sa Very Large Telescope od ESO, salje snazan laserski zrak u nebo. Zrak proizvoti kroz naboj natrijumskih atoma, u atmosferskom sloju na visini od 90 kilometara, jednu svetlucavu fleku u Zemljinoj atmosferi – jednu vestacku zvezdu. Ova laserska zvezda vodilja je deo sistema adaptivne optike od VLT-a. Svetlost koja se vraca sa vestacke zvezde se koristi kao referenca za kontrolu deformacionog ogledala. Sa time mogu da se eliminisu atmosferske distorzije I da se dobije slika koja je tako ostra, kao da je teleskop pozicioniran u svemiru.

 

Yepunov laser nije jedino sto se vidi na ovoj slici. Veliki I Mali Magelanov oblak su takodje desno I levo od laserskog zraka na slici. Ove susedne, iregularne galaksije su markantni objekti juzne hemisfere i mogu lako da se vide sa golim okom. Posebno svetla zvezda na levoj strani Velikog Magelanovog oblaka je Canopus, najsvetlija zvezda u sazvezdju Brodska Kobilica, dok je zvezda gore desno, Archenar, najsvetlija zvezda u sazvezdju Eridan.

 

Fusnota:

[1] Cetri glavna teleskopa od VLT su nazvana prema nebeskim objektima na starosedeockom Mapuche-jeziku Mapudungun. Cetri radna teleskopa (Unit Telescopes ili kratko Uts) se zovu: Antu (Sunce), Kueyen (Mesec), Melipal (Juzni krst) i Yepun (Venera).

 

Tekst prevela: Dr. Liliana Gracanin, Institut für Astrophysik, Universitätssternwarte Wien, Austria

Kontakt:liliana.gracanin@uniwie.com

Autorska prava:

ESO/B. Tafreshi (twanight.org)

O slici

Id:potw1225a
Jezik:sr-latn
Tip:Fotografski
Datum objavljivanja:18. jun 2012. 10:00
Veličina:4057 x 6026 px

O objektu

Naziv:Laser Guide Star, Very Large Telescope
Tip:Unspecified : Technology : Observatory

Mounted Image

Formati slika

Veliki JPEG
4,3 MB
JPEG izdanje
2,3 MB

Zumiranje


Wallpapers

1024x768
296,1 KB
1280x1024
464,7 KB
1600x1200
643,9 KB
1920x1200
735,0 KB
2048x1536
954,4 KB