ALMIN svet noću

Ovaj panoramski snimak Chajnantor-platoa, obuhvata pogled od oko 180° sa severa (leva ivica slike) prema jugu (desna ivica slike) i pokazuje tanjire antena Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), raspoređenih duž nestvarnog pejsaža. Neki poznati nebeski objekti se vide na nebu iznad njih. Ovde pokazano kristalno jasno noćno nebo pokazuje zašto je Čile ne samo domovina ALME, nego i mnogih drugih astronomskih građevina. Slika je samo deo jedne još veće panorame Chajantora.

 

U prvom planu slike se vide 12 metara velike ALMA-antene, koje rade kao jedan veliki teleskop, za vreme prve faze naučnih posmatranja. Sasvim levo je osvetljena grupa manjih antena od 7 metara. Iako se na slici ne vidi, srp Meseca cini da sve antene imaju senku.

 

Najsvetlija „zvezda“ na nebu iznad antena nije u stvarnosti zvezda - nego planeta Jupiter. Ogromni gasoviti gigant je posle Meseca i Venere, treci po redu najsvetliji prirodni nebeski objekat na nocnom nebu. Desno na slici se prepoznaju Veliki i Mali Magelanov oblak. Veliki Magelanov oblak direktno iznad antene sasvim desno, podseća na oblake dima. Mali Magelanov oblak se nalazi nešto više na nebu u pravcu gornje desne ivice slike. Oba “oblaka” su u stvari iregulatno oblikovane patuljaste galaksije, koje se nalaze u blizini Mlečnog puta na udaljenosti od 160.000 i 200.000 svetlosnih godina.

 

Na levoj ivici slike, malo levo od prednjih antena, vidi se dugačka fleka galaksije Andromeda. Ona je deset puta udaljenija od Magelanovih oblaka i nasa je najbliža velika galaksija. Ona je osim toga i najveća galaksija u Lokalnoj grupi - skupu od oko 30 galaksija, uključujući i naš Mlečni put - i sadrži milijardu zvezda, dakle duplo vise od naše domaće galaksije. Ona je i jedina velika galaksija koja lako može da se vidi golim okom. Na ovoj slici se vidi samo centralna oblast, ali se ukupno prostire na dužini od šest prečnika punog Meseca na nebu.

 

Slika potiče od Babak Tafrešija, najnovijeg člana ESO-fotografskih ambasadora. Babak Tafreši je inicijator projekta „The World at Night“, programa za pravljenje i izlaganje zadivljujućih fotografija i ubrzanih snimaka nadaleko najlepših istorijskih mesta ispred noćnih kulisa zvezda, planeta i nebeskih događaja.

 

ALMA je internacionalni projekt, koji zajednički ostvaruju Evropa, Severna Amerika i Istočna Azija u saradnji sa republikom Čile. Prilikom razvoja, izgradnje i pogona opservatorije, je ESO odgovorna za evropski doprinos, National Astronomical Observatory of Japan za Istočnu Aziju i National Radio Astronomy Observatory za Severnoamerički doprinos. Joint ALMA Observatory preuzima celokupno vođstvo projekta za izgradnju, unutrašnji pogon i posmatrački pogon ALME.

 

Tekst prevela: Dr. Liliana Gracanin, Institut für Astrophysik, Universitätssternwarte Wien, Austria

Kontakt:liliana.gracanin@uniwie.com

Autorska prava:

ESO/B. Tafreshi (twanight.org)

O slici

Id:potw1150a
Jezik:sr-latn
Tip:Fotografski
Datum objavljivanja:12. decembar 2011. 10:00
Veličina:11919 x 3836 px
Field of View:120° x 50°

O objektu

Naziv:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, Panorama
Tip:Unspecified : Technology : Observatory

Formati slika

Veliki JPEG
9,1 MB
JPEG izdanje
1,4 MB

Zumiranje


Wallpapers

1024x768
283,2 KB
1280x1024
423,9 KB
1600x1200
576,4 KB
1920x1200
686,0 KB
2048x1536
747,9 KB