Poređenje slika: HAWK-I i Habl istražuju jato mase dva kvadriliona Sunca.

HAWK-I and Hubble Explore a Cluster with the Mass of two Quadrillion Suns
Galaxy Cluster RCS2 J2327
Prevucite zelenu kvačicu kako biste otkrili slike

Ova slika pokazuje nešto zaista spektakularno: jato galaksija, koje ima toliko mase, da savija okolni prostor. Centar jata koji se nalazi u sredini slike, nozi naziv RCS2 J2327 i jedno je od najmasivnijih jata na toj udaljenosti.  

Masivni objekti kao što je RCS2 J2327, imaju tako jak uticaj na svoju okolinu, da čak savijaju prostor oko njih – efekat, koji se označava kao gravitaciono sočivo. Tako se svetlost objekata iza iskrivljuje, pojačava ili prelama, a po nekad mogu da se posmatraju galaksije, koje bi inače bile isuviše svetlosno slabe, da bismo ih videli. Gravitaciona sočiva je u ovom obliku predskazao Albert Ajnštajn u svojoj opštoj teoriji relativiteta. Ovo sočivo možemo da posmatramo u tri oblika: Snažan efekat gravitacionog sočiva, slab efekat gravitacionog sočiva i mikro efekat gravitacionog sočiva. Nasuprot snažnom efektu gravitacionog sočiva, upečatljive slike sa iskrivljenim galaksijama se pojavljuju pre u statističkom obliku. On na ovaj način nudi mogućnost određivanja mase kosmičkih objekata, kao što je to slučaj sa ovom slikom.

Fotografija daje mogućnost posmatranja HAWK-I instrumenta na ESO Very Large Teleskopu i Advanced Camera for Surveys na NASA/ESA Hablovom svemirskom teleskopu. Vidi se upečatljivo detaljna studija slabog efekta gravitacionog sočiva. Za RCS2 J2327 je proračunata masa od dve bilijarde mase Sunca!

 

Tekst prevela: Dr. Liliana Gracanin, Institut für Astrophysik, Universitätssternwarte Wien, Austria

Kontakt: liliana.gracanin@uniwie.com

Autorska prava

ESO

O Upoređivanju slika

Id:potw1752a
Datum objavljivanja:25. decembar 2017. 06:00

Galerija

Poređenje slika: HAWK-I i Habl istražuju jato mase dva kvadriliona Sunca
Poređenje slika: HAWK-I i Habl istražuju jato mase dva kvadriliona Sunca
Galaxy Cluster RCS2 J2327
Galaxy Cluster RCS2 J2327
Samo na engleskom jeziku