Łuki w siedzibie ESO

Brak kolorów na tym uderzającym zdjęciu w podczerwieni uwypukla ciekawe zestawienie łuków w siedzibie ESO z naturalnym mroźnym pięknem otaczających drzew. Ekstremalne krzywe widoczne na fotografii są efektem użycia przez fotografa soczewki zwanej rybim okiem, która zniekształca widok i powoduje, że budynki zawijają się wokół jasnych liści i nieba. Listowie jest jasne, ponieważ odbija światło podczerwone, a blady odcień bieli pochodzi od fotografa, który zastosował odpowiedni balans bieli do liści drzew.

Precyzyjne krzywe betonu, szkła i stali są wskazówką nietypowej struktury budynku siedziby ESO. Artykuł z 1981 roku zamieszczony w czasopiśmie The Messenger opisywał budynki ESO jako „labirynt z gatunku tych stosowanych do badania inteligencji szczurów”. Ale na szczęście dla ESO autor tekstu stwierdził także, że „ludzie są zazwyczaj inteligentniejsi od szczurów problem szybko został rozwiązany”.

Zdjęcie zostało wykonane przez Dirka Essla, informatyka w ESO.

Źródło:

D. Essl (www.essl.de)/ESO

O zdjęciu

Identyfikator:potw1408a
Język:pl
Typ:Fotograficzny
Data publikacji:24 lutego 2014 10:00
Rozmiar:4032 x 3024 px

O obiekcie

Nazwa:ESO Headquarters
Typ:Unspecified : Technology : Observatory : Facility

Formaty zdjęć

Pełen rozmiar
21,6 MB
Wielki JPEG
4,9 MB
JPEG do druku
6,5 MB

Powiększenie


Tapety

1024x768
406,6 KB
1280x1024
648,2 KB
1600x1200
914,1 KB
1920x1200
1,1 MB
2048x1536
1,4 MB

 

Zobacz też