Flere visninger av galaksen NGC 4254 sett med VLT og ALMA

Denne videoen viser bilder av NGC 4254, en spiralgalakse som ligger omtrent 45 millioner lysår fra Jorda i stjernebildet Berenikes hår (Coma Berenices), tatt i mange forskjellige bølgelengder. Observasjonene ble utført med Multi-Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) instrumentet på ESOs Very Large Telescope (VLT) og Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), der ESO er en partner.

De to første bildene er fra MUSE-dataene. Det første bildet, som avslører fordelingen av unge stjerner, blekner til et kombinert bilde som inkluderer skyer av ionisert hydrogen, oksygen og svovelgass. Disse grunnstoffene markerer tilstedeværelsen av nyfødte stjerner.

Det neste bildet viser bare ALMA-dataene. ALMA ble brukt til å kartlegge kalde skyer av molekylær gass, som gir råmaterialet som stjernene dannes fra. Tusenvis av stjerner kan dannes i hver av disse molekylære skyene, men likevel er disse stjernefødestuene usynlige for menneskeøyet – de kan bare observeres via radiobølgene som sendes ut av karbonmonoksid (CO).

Deretter vises en kombinasjon av alle MUSE- og ALMA-dataene. Det danner et fargerikt kosmisk fyrverkeri som hjelper astronomer med å låse opp hemmelighetene til stjernedannelse.

Bildene ble tatt som en del av prosjektet Physics at High Angular resolution i Near GalaxieS (PHANGS), som gjør høyoppløste observasjoner av nærliggende galakser med forskjellige teleskoper.

Kilde:

ESO/ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/PHANGS

Om videoen

ID:eso2110c
Språk:nb
Publiseringsdato:16. juli 2021 14:00
Relaterte pressemeldinger:eso2110
Spilletid:17 s
Frame rate:25 fps

Om objektet

Navn:NGC 4254
Type:Local Universe : Galaxy : Type : Spiral

Ultra HD (info)


HD


Medium

Video-podcast
2,8 MB

For Broadcasters