Zoom inn på stjernedannende galakser i det tidlige univers (observert med ALMA)

Videoen starter med et vidvinkelbilde av nattehimmelen nær det velkjente stjernebildet Orion. Deretter zoomer vi inn på et lite bemerkelsesverdig område av himmelen kalt Chandra Deep Field South, som tidligere er studert grundig med en rekke bakkebaserte og rombaserte teleskoper.

Et astronomteam har brukt ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) til å lokalisere over hundre av de mest aktive stjernedannende galaksene i det tidlige univers i denne delen av himmelen.

Det hittil beste kartet over de fjerne, støvfylte galaksene ble laget med bruk av APEX-teleskopet (Atacama Pathfinder Experiment), men observasjonene var ikke detaljerte nok til at galaksene entydig kunne identifiseres på bilder tatt på andre bølgelengder. ALMA trengte bare to minutter for å lokalisere hver av galaksene innenfor et lite område som var 200 ganger mindre enn de store, diffuse lysflekkene på APEX-bildene. Følsomheten var dessuten tre ganger bedre enn på dataene fra APEX.

I slutten av videoen ser vi først de store, diffuse områdene der APEX-teleskopet først oppdaget galaksene. Like etter følger de svært mye skarpere ALMA-bildene, som gjør det mulig å bestemme eksakt hvilke galakser som sender ut strålingen fra de aktive stjernedannelsesområdene. Observasjonene fra ALMA og APEX (på submillimeterbølgelengder) er gjengitt med oransje/røde farger oppå et infrarødt bilde av regionen tatt med IRAC-kameraet på Spitzer Space Telescope (vist med blå farger).

Kilde:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), APEX (MPIfR/ESO/OSO), J. Hodge et al., A. Weiss et al., NASA Spitzer Science Center, Digitized Sky Survey 2, and A. Fujii.

Om videoen

ID:eso1318a
Språk:nb
Publiseringsdato:17. april 2013 12:00
Relaterte pressemeldinger:eso1318
Spilletid:01 m 06 s
Frame rate:30 fps

Om objektet

Navn:Chandra Deep Field South, Galaxies
Type:Early Universe : Galaxy

HD


Large

Stor QuickTime
12,9 MB

Medium

Video-podcast
10,0 MB

Small

Liten Flash
5,8 MB

For Broadcasters