eso2110nb — Pressemelding

Galaktisk fyrverkeri: Nye ESO-bilder avslører fantastiske strukturer i nærliggende galakser

16. juli 2021

Et team av astronomer har publisert nye observasjoner av nærliggende galakser som ligner fargerike kosmiske fyrverkeri. Bildene er tatt med European Southern Observatorys Very Large Telescope (ESOs VLT) og viser forskjellige komponenter i galaksene i forskjellige farger, slik at astronomer kan finne lokasjonene til unge stjerner og gassen de varmer opp rundt seg. Kombinasjonen av disse nye observasjonene med data fra Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), der ESO er en partner, hjelper teamet med å kaste nytt lys over hva som får gass til å danne nye stjerner.

Astronomer vet at stjerner blir født i skyer av gass. Men hva som utløser stjernedannelse, og hvordan galakser som helhet spiller inn i det, er fortsatt et mysterium. For å forstå denne prosessen har et forskerteam observert forskjellige nærliggende galakser med kraftige teleskoper på bakken og i rommet, og har skannet de forskjellige galaktiske områdene som er involvert i stjernefødsler.

«For første gang kan vi se individuelle områder med stjernedannelse over et bredt spekter av lokasjoner og miljøer i et utvalg av galakser som godt representerer de forskjellige galaksetypene», sier Eric Emsellem, astronom ved ESO i Tyskland og leder av VLT-baserte observasjoner utført som en del av prosjektet Physics at High Angular resolution i Near GalaxieS (PHANGS). «Vi kan direkte observere gassen som føder stjerner, vi ser selve de unge stjernene og vi er vitne til deres utvikling gjennom forskjellige faser.»

Emsellem, som også er tilknyttet Universitetet i Lyon i Frankrike, og teamet hans har nå publisert sitt siste sett med galaktiske skanninger, tatt med instrumentet Multi-Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) på ESOs VLT i Atacama-ørkenen i Chile. De brukte MUSE for å spore nyfødte stjerner og den varme gassen rundt dem. Gassen blir opplyst og oppvarmet av stjernene.

De nye MUSE-bildene kombineres nå med observasjoner av de samme galaksene tatt med ALMA, publisert tidligere i år. ALMA, som også er lokalisert i Chile, egner seg spesielt godt til å kartlegge kalde gasskyer – de delene av galakser som gir råmaterialet som stjernene dannes fra.

Ved å kombinere MUSE- og ALMA-bilder kan astronomer undersøke de galaktiske områdene der stjernedannelse skjer, sammenlignet med hvor det forventes å skje, for bedre å forstå hva som utløser, fremmer eller holder tilbake fødselen av nye stjerner. De resulterende bildene er fantastiske og gir et spektakulært fargerikt innblikk i stjernefødestuene i våre nærliggende galakser.

«Det er mange mysterier vi ønsker å løse», sier Kathryn Kreckel fra Universitetet i Heidelberg i Tyskland, og medforfatter. «Blir stjerner oftere født i bestemte regioner i deres vertsgalakser – og i så fall hvorfor? Og etter at stjerner er født, hvordan påvirker deres utvikling dannelsen av nye generasjoner av stjerner?»

Astronomer vil nå kunne svare på disse spørsmålene takket være den store mengden MUSE- og ALMA-data som PHANGS-teamet har fått. MUSE samler spektra – «strekkodene» som astronomer skanner for å avdekke egenskapene og naturen til kosmiske objekter. Spektra samles på hvert eneste sted innenfor synsfeltet, og gir dermed mye rikere informasjon enn tradisjonelle instrumenter. For PHANGS-prosjektet observerte MUSE 30 000 tåker varm gass og samlet rundt 15 millioner spektra av forskjellige galaktiske regioner. ALMA-observasjonene gjorde det mulig for astronomene å kartlegge rundt 100 000 regioner med kald gass i 90 nærliggende galakser, og produserte et enestående skarpt atlas av stjernefødestuer i det nære universet.

I tillegg til ALMA og MUSE har PHANGS-prosjektet også observasjoner fra NASA/ESA Hubble Space Telescope. De forskjellige observatoriene ble valgt for at teamet skulle kunne skanne våre galaktiske naboer i forskjellige bølgelengder (synlig lys, nær infrarødt lys og radiobølger). Hvert bølgelengdeområde avdekker forskjellige deler av de observerte galaksene. «Kombinasjon av bølgelengder gjør at vi kan undersøke de forskjellige stadiene av stjernefødsel – fra dannelsen av stjernefødestuer til begynnelsen av selve stjernedannelsen og den endelige ødeleggelsen av fødestuene av de nyfødte stjernene – mer detaljert enn mulig med individuelle observasjoner», sier medforfatter Francesco Belfiore fra INAF-Arcetri i Firenze i Italia. «PHANGS er første gang vi har klart å sette sammen en så fullstendig oversikt, og ta bilder skarpe nok til å se de enkelte skyene, stjernene og tåken som danner stjerner.»

Arbeidet som utføres av PHANGS-prosjektet vil bli videreutviklet av kommende teleskoper og instrumenter, som NASAs James Webb Space Telescope. Dataene som er innhentet på denne måten vil legge ytterligere grunnlag for observasjoner med ESOs fremtidige Extremely Large Telescope (ELT), som vil begynne å fungere senere dette tiåret og vil muliggjøre et enda mer detaljert bilde av strukturen til stjernefødestuer.

«Enn så fantastisk som PHANGS er, er oppløsningen til kartene vi produserer bare tilstrekkelig til å identifisere og skille individuelle stjernedannende skyer, men ikke god nok til å se hva som skjer inne i dem i detalj», påpekte Eva Schinnerer, leder av en forskningsgruppe ved Max Planck Institute for Astronomy i Tyskland og hovedetterforsker av PHANGS-prosjektet, der de nye observasjonene ble gjennomført. «Nye observasjonsinnsatser fra vårt team og andre skyver grensen i denne retningen, så vi har flere tiår med spennende funn foran oss.»

Mer informasjon

Det internasjonale PHANGS-teamet består av over 90 forskere, alt fra masterstudenter til pensjonister som jobber ved 30 institusjoner over fire kontinenter. MUSE-datareduksjonsgruppen innen PHANGS ledes av Eric Emsellem (European Southern Observatory, Garching, Tyskland og Centre de Recherche Astrophysique de Lyon, Université de Lyon, ENS de Lyon, Saint-Genis Laval, Frankrike) og inkluderer Francesco Belfiore (INAF Osservatorio Astrofisico di Arcetri, Firenze, Italia), Guillermo Blanc (Carnegie Observatories, Pasadena, USA), Enrico Congiu (Universidad de Chile, Santiago, Chile og Las Campanas Observatory, Carnegie Institution for Science, Atacama Region, Chile), Brent Groves (University of Western Australia, Perth, Australia), I-Ting Ho (Max Planck Institute for Astronomy, Heidelberg, Tyskland [MPIA]), Kathryn Kreckel (Heidelberg University, Heidelberg, Tyskland), Rebecca McElroy (Sydney Institute for Astronomy, Sydney, Australia), Ismael Pessa (MPIA), Patricia Sanchez-Blazquez (Complutense University of Madrid, Madrid, Spania), Francesco Santoro (MPIA), Fabian Scheuermann (Heidelberg University, Heidelberg, Tyskland) og Eva Schinnerer (MPIA).

Gå til ESOs offentlige bildearkiv for å se et utvalg av PHANGS-bilder.

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 16 land: Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italia, Nederland, Polen, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike, samt vertsnasjonen Chile og med Australia som en strategisk partner. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO oppført Very Large Telescope og det verdensledende Very Large Telescope Interferometer, samt de to kartleggingsteleskopene VISTA som observerer i infrarødt og VLT Survey Telescope som observerer i synlig lys. ESO er også en viktig partner i to fasiliteter ved Chajnantor, APEX og ALMA, som er nåtidens største astronomiprosjekt. På Cerro Armazones, ikke langt fra Paranal, er ESO i ferd med å bygge Extremely Large Telescope (ELT). Med en speildiameter på 39 meter vil dette bli det største «øye» i verden som ser opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Maria Hammerstrøm (oversetter & norsk pressekontakt)
Universitetet i Oslo
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Eric Emsellem
European Southern Observatory
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6914
E-post: eric.emsellem@eso.org

Eva Schinnerer
Max Planck Institute for Astronomy
Heidelberg, Germany
Tlf.: +49 6221 528 294
E-post: schinner@mpia.de

Kathryn Kreckel
Astronomisches Recheninstitut, Zentrum für Astronomie, Universität Heidelberg
Heidelberg, Germany
E-post: kathryn.kreckel@uni-heidelberg.de

Francesco Belfiore
INAF Osservatorio Astrofisico di Arcetri
Florence, Italy
E-post: francesco.belfiore@inaf.it

Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6670
Mob.: +49 151 241 664 00
E-post: press@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso2110 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso2110nb
Navn:NGC 1087, NGC 1300, NGC 3627, NGC 4254, NGC 4303
Type:Local Universe : Galaxy : Type : Spiral
Local Universe : Galaxy : Type : Barred
Facility:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, Very Large Telescope
Instruments:MUSE

Bilder

Fem galakser sett med MUSE på ESOs VLT i flere bølgelengder
Fem galakser sett med MUSE på ESOs VLT i flere bølgelengder
NGC 4303 sett med MUSE på ESOs VLT i flere bølgelengder
NGC 4303 sett med MUSE på ESOs VLT i flere bølgelengder
NGC 4254 sett med MUSE på ESOs VLT i flere bølgelengder
NGC 4254 sett med MUSE på ESOs VLT i flere bølgelengder
NGC 3627 sett med MUSE på ESOs VLT i flere bølgelengder
NGC 3627 sett med MUSE på ESOs VLT i flere bølgelengder
NGC 1087 sett med MUSE på ESOs VLT i flere bølgelengder
NGC 1087 sett med MUSE på ESOs VLT i flere bølgelengder
NGC 1300 sett med MUSE på ESOs VLT i flere bølgelengder
NGC 1300 sett med MUSE på ESOs VLT i flere bølgelengder
NGC 4303 sett med MUSE på VLT og ALMA i flere bølgelengder
NGC 4303 sett med MUSE på VLT og ALMA i flere bølgelengder
NGC 4254 sett med MUSE på VLT og ALMA i flere bølgelengder
NGC 4254 sett med MUSE på VLT og ALMA i flere bølgelengder
NGC 3627 sett med MUSE på VLT og ALMA i flere bølgelengder
NGC 3627 sett med MUSE på VLT og ALMA i flere bølgelengder
NGC 1087 sett med MUSE på VLT og ALMA i flere bølgelengder
NGC 1087 sett med MUSE på VLT og ALMA i flere bølgelengder
NGC 1300 sett med MUSE på VLT og ALMA i flere bølgelengder
NGC 1300 sett med MUSE på VLT og ALMA i flere bølgelengder

Videoer

ESOcast Light 239: Kosmisk fyrverkeri avslører nyfødte stjerner
ESOcast Light 239: Kosmisk fyrverkeri avslører nyfødte stjerner
Flere visninger av galaksen NGC 4303 sett med VLT og ALMA (annotert)
Flere visninger av galaksen NGC 4303 sett med VLT og ALMA (annotert)
Flere visninger av galaksen NGC 4254 sett med VLT og ALMA
Flere visninger av galaksen NGC 4254 sett med VLT og ALMA
Flere visninger av galaksen NGC 3627 sett med VLT og ALMA
Flere visninger av galaksen NGC 3627 sett med VLT og ALMA
Flere visninger av galaksen NGC 1087 sett med VLT og ALMA
Flere visninger av galaksen NGC 1087 sett med VLT og ALMA
Flere visninger av galaksen NGC 1300 sett med VLT og ALMA
Flere visninger av galaksen NGC 1300 sett med VLT og ALMA
Flere visninger av galaksen NGC 4303 sett med VLT og ALMA
Flere visninger av galaksen NGC 4303 sett med VLT og ALMA

Bildesammenligninger

Sammenligning av forskjellige visninger av galaksen NGC 4303
Sammenligning av forskjellige visninger av galaksen NGC 4303
Sammenligning av forskjellige visninger av galaksen NGC 1300
Sammenligning av forskjellige visninger av galaksen NGC 1300