eso2019nb — Pressemelding

Stjerner og hodeskaller: Nytt ESO-bilde avslører uhyggelig tåke

30. oktober 2020

Denne delikate resten etter en avdødd stjerne, plassert i magen til stjernebildet Hvalen, har en utrolig likhet med en hodeskalle som svever gjennom rommet. Den uhyggelige Hodeskalletåken er avbildet i forbløffende detalj og i vakre blodskårne farger av ESOs Very Large Telescope (VLT). Denne planetariske tåken er den første som er kjent å være assosiert med et par tettbundne stjerner som har en tredje stjerne i bane rundt seg.

Hodeskalletåken, også kjent som NGC 246, ligger omtrent 1600 lysår unna jorda i det sørlige stjernebildet Cetus (Hvalen). Den ble dannet da en aldrende, sollignende stjerne kastet fra seg de ytre lagene sine og etterlot den nakne stjernekjernen, en hvit dverg, som er en av to stjerner som kan sees i sentrum av NGC 246.

Selv om denne tåken har vært kjent i flere århundre, ble det først oppdaget i 2014, ved hjelp av ESOs VLT, at det skjulte seg en tredje stjerne i hjertet av Hodeskalletåken. Denne stjernen, som ikke er synlig på dette bildet, er en lyssvak rød dverg som befinner seg nær den hvite dvergen i en avstand på omtrent 500 ganger avstanden mellom jorda og sola. Den røde og hvite dvergstjernen kretser om hverandre som et par, og den ytre stjernen kretser rundt de to dvergene i en avstand på rundt 1900 ganger jord-sol-avstanden. Samlet utgjør disse tre stjernene NGC 246, som er den første kjente planetariske tåken med et hierarkisk tredobbelt stjernesystem i sitt senter.

Bildet ble tatt av FORS 2-instrumentet på ESOs VLT i den chilenske Atacamaørkenen. Bildet har fanget lys som sendes ut i noen smale bølgelengdeområder – de som er forbundet med hydrogen- og oksygengass. Observasjoner av lys som sendes ut av bestemte grunnstoffer hjelper gir et vell av informasjon om et objekts kjemiske og strukturelle sammensetning. Dette nye bildet av Hodeskalletåken fremhever hvor NGC 246 er rik eller fattig på hydrogen (vist i rødt) og oksygen (avbildet i lyseblått).

Dette bildet ble valgt som en del av ESO Cosmic Gems-programmet, et formidlingsinitiativ for å produsere bilder av interessante, spennende eller visuelt attraktive objekter ved hjelp av ESO-teleskoper, for bruk i utdanning og offentlig formidling. Programmet benytter seg av teleskoptid som ikke kan brukes til vitenskapelige observasjoner. All innsamlet data kan være egnet for vitenskapelige formål, og blir gjort tilgjengelig for astronomer gjennom ESOs vitenskapsarkiv.

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 16 land: Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italia, Nederland, Polen, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike, samt vertsnasjonen Chile og med Australia som en strategisk partner. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO oppført Very Large Telescope og det verdensledende Very Large Telescope Interferometer, samt de to kartleggingsteleskopene VISTA som observerer i infrarødt og VLT Survey Telescope som observerer i synlig lys. ESO er også en viktig partner i to fasiliteter ved Chajnantor, APEX og ALMA, som er nåtidens største astronomiprosjekt. På Cerro Armazones, ikke langt fra Paranal, er ESO i ferd med å bygge Extremely Large Telescope (ELT). Med en speildiameter på 39 meter vil dette bli det største «øye» i verden som ser opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Maria Hammerstrøm (oversetter & norsk pressekontakt)
Universitetet i Oslo
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Bárbara Ferreira
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6670
Mob.: +49 151 241 664 00
E-post: pio@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso2019 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso2019nb
Navn:NGC246
Type:Milky Way : Star : Evolutionary Stage : White Dwarf
Milky Way : Nebula : Type : Planetary
Facility:Very Large Telescope
Instruments:FORS2

Bilder

Nytt ESO VLT-bilde av Hodeskalletåken
Nytt ESO VLT-bilde av Hodeskalletåken
Hodeskalletåken i stjernebildet Cetus (Hvalen)
Hodeskalletåken i stjernebildet Cetus (Hvalen)
Himmelen rundt Hodeskalletåken
Himmelen rundt Hodeskalletåken

Videoer

ESOcast 232 Light: Stjerner og hodeskaller
ESOcast 232 Light: Stjerner og hodeskaller
Zoom inn på Hodeskalletåken
Zoom inn på Hodeskalletåken