eso1605nb — Pressemelding

En stjernes øyeblikk i rampelyset

10. februar 2016

En gryende stjerne lyser opp enorme kosmiske skyer på dette nye bildet fra ESOs La Silla-observatorium i Chile. Støvpartikler i skyene rundt stjernen HD 97300 sprer lyset, omtrent som en lyskaster i tett tåke, og danner en vakker refleksjonståke kalt IC 2631. HD 97300 bør nyte oppmerksomheten mens den kan, ettersom det omliggende støvet i framtiden vil omdannes til stjerner som fort kan stjele rampelyset fra sitt eldre søsken.

Den blå, lysende regionen på dette bildet fra MPG/ESOs 2,2-metersteleskop på La Silla er en refleksjonståke kalt IC 2631. Refleksjonståker er store skyer av kosmisk støv som reflekterer lys fra nærliggende stjerner. IC 2631 er den mest lyssterke tåken i Kameleon-komplekset – et enormt område av gass- og støvskyer som huser en rekke nyfødte og gryende stjerner, og som holder til rundt 500 lysår unna i stjernebildet Kameleonen på den sørlige himmelhalvkule.

IC 2631 lyses opp av stjernen HD 97300, en av de yngste og dessuten mest massive og lyssterke stjerner i sitt nærområde. På bildet kan vi dessuten se mørke tåker både over og under IC 2631. Mørke tåker er så tette av gass og støv at de blokkerer for lyset fra bakenforliggende stjerner. Det er nettopp slikt materiale som danner grunnlaget for nye stjerner.

Refleksjonståker à la HD 97300 sprer rett og slett stjernelys tilbake ut i verdensrommet. Mer energetisk lys, for eksempel i form av ultrafiolett stråling fra svært varme og nyfødte stjerner, kan derimot ionisere nærliggende gasskyer slik at disse begynner å gløde. Et slikt objekt kalles en emisjonståke og er altså et tegn på tilstedeværelsen av varmere og kraftigere stjerner, som kan observeres i avstander på tusenvis av lysår. HD 97300 er derimot ikke av dette kaliberet, og dens tid i rampelyset er dømt til snart å ta slutt.

Fotnoter

Den opprinnelige pressemeldingen omtalte den sterkeste stjernen i tåken, HD 97300, som en T Tauri-stjerne. Det viser seg at konsensus nå er at dette egentlig er en mer massiv pre-hovedseriestjerne av typen Herbig Ae/Be. To avsnitt i den originale teksten er fjernet. Vi beklager feilen.

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 16 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Polen, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike, samt vertsnasjonen Chile. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO oppført Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskoper. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er en viktig partner i ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. På Cerro Armazones, ikke langt fra Paranal, er ESO i ferd med å bygge European Extremely Large Telescope (E-ELT). Med en speildiameter på 39 meter vil dette bli det største «øye» i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1605 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1605nb
Navn:IC 2631
Type:Milky Way : Nebula : Appearance : Reflection
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Bilder

En ung stjerne lyser opp refleksjonståken IC 2631
En ung stjerne lyser opp refleksjonståken IC 2631
Posisjonen til refleksjonståken IC 2631 i stjernebildet Kameleonen
Posisjonen til refleksjonståken IC 2631 i stjernebildet Kameleonen
Vidvinkelbilde av himmelen rundt refleksjonståken IC 2631
Vidvinkelbilde av himmelen rundt refleksjonståken IC 2631

Videoer

Zoom inn på den unge stjernen i refleksjonståken IC 2631
Zoom inn på den unge stjernen i refleksjonståken IC 2631
Et nærmere blikk på refleksjonståken IC 2631
Et nærmere blikk på refleksjonståken IC 2631