Kids

eso1424no — Pressemelding

Triangulumgalaksen avbildet i all sin prakt av VST

6. august 2014

VLT Survey Telescope (VST) ved ESOs Paranal-observatorium i Chile har tatt et nytt og svært høyoppløst bilde av den vakre galaksen Messier 33. Denne spiralgalaksen er Melkeveiens nest nærmeste store galaksenabo og er fullpakket med lyssterke stjernehoper og skyer av gass og støv. De mange rødglødende gasskyene i spiralarmene kommer spesielt godt fram på dette bildet, som er et av de mest detaljerte vidvinkelbilder som noensinne er tatt av Messier 33.

Messier 33 holder til rundt tre millioner lysår unna i det lille stjernebildet Triangelet (Triangulum på latin) på den nordlige himmelhalvkule. Objektet er også kjent som NGC 598 og Triangulumgalaksen. I august 1764 ble galaksen observert av den franske kometjegeren Charles Messier, som oppførte den som nummer 33 i sin berømte katalog over framtredende stjernetåker og stjernehoper. Dog var Messier ikke den første til å få øye på galaksen; den ble trolig først sett av den sicilianske astronomen Giovanni Battista Hodierna omkring hundre år tidligere.

Selv om Triangulumgalaksen ligger på den nordlige himmelhalvkule, er den også synlig fra Paranal-observatoriets sørlige utkikkspunkt i Chile. Den kommer imidlertid ikke spesielt høyt på himmelen. Dette detaljerte bildet ble tatt av VLT Survey Telescope (VST), et 2,6 meter stort toppmoderne kartleggingsteleskop med et synsfelt dobbelt så bredt som fullmånens utstrekning. Bildet er satt sammen av mange enkelteksponeringer, deriblant bilder tatt gjennom et spesielt filter som bare slipper gjennom lys fra glødende hydrogen, noe som framhever spiralarmenes røde gasskyer hvor nye stjerner fødes.

Blant de mange stjernedannelsesområdene langs spiralarmene utmerker den store stjernetåken NGC 604 seg. Med en diameter på nesten 1500 lysår er den en av de største emisjonståker astronomene kjenner til. Den dekker et areal som er 40 ganger større enn den synlige delen av den mye mer berømte Oriontåken, som holder til i vår egen galakse og dermed er mye nærmere oss.

Triangulumgalaksen er det tredje største medlemmet i Den lokale gruppe, som ellers består av Melkeveien, Andromedagalaksen og om lag 50 andre mindre galakser. Under en ekstremt klar og mørk nattehimmel er denne galaksen så vidt synlig med det blotte øye, og den regnes for å være det fjerneste himmelobjekt man kan se uten optiske hjelpemidler. For framtidige generasjoner vil observasjonsmulighetene bare bli bedre og bedre: Galaksen nærmer seg nemlig vår egen med en hastighet på omtrent 100 000 km/t.

Et nærmere blikk på dette vakre, nye bildet avslører dessuten mengder av mye fjernere galakser som sees spredt mellom Triangulumgalaksens myriader av stjerner og lysende gasskyer.

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 39 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1424 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1424no
Navn:Messier 33, NGC 598
Type:Local Universe : Galaxy : Type : Spiral
Facility:VLT Survey Telescope
Instruments:OmegaCAM

Bilder

VSTs svært detaljerte bilde av Triangulumgalaksen
VSTs svært detaljerte bilde av Triangulumgalaksen
Posisjonen til Messier 33 i stjernebildet Triangelet
Posisjonen til Messier 33 i stjernebildet Triangelet
Vidvinkelbilde av himmelen omkring Messier 33
Vidvinkelbilde av himmelen omkring Messier 33

Videoer

Zoom inn på Triangulumgalaksen
Zoom inn på Triangulumgalaksen
Et nærmere blikk på Triangulumgalaksen
Et nærmere blikk på Triangulumgalaksen