eso1406no — Pressemelding
Diamanter i Skorpionens hale
Nytt ESO-bilde av stjernehopen Messier 7
19. februar 2014
Dette nye, høyoppløste portrettet av den lyssterke stjernehopen Messier 7 er tatt ved ESOs La Silla-observatorium i Chile. Messier 7 er en av de mest iøynefallende åpne stjernehoper på himmelen og kan enkelt sees med det blotte øye nær halen av Skorpionen. Objektet er av stor interesse for forskere som studerer stjerners utvikling.
Messier 7, også kjent som NGC 6475, er en lyssterk åpen hop på rundt hundre stjerner om lag 800 lysår unna Jorda. På dette nye bildet fra Wide Field Imager-kameraet på MPG/ESOs 2,2-metersteleskop sees den svevende foran hundretusener av lyssvake bakgrunnsstjerner i retning Melkeveiens sentrum.
Med en alder på omkring 200 millioner år er Messier 7 en nokså typisk middelaldrende åpen hop. Den strekker seg over et område på ca. 25 lysår i diameter. Når stjernene i hopen blir eldre, vil de mest lyssterke av dem – opp mot en tiendedel av hopens medlemmer – eksplodere som supernovaer. Senere vil de gjenværende og mye mer tallrike lyssvake stjernene sakte drive fra hverandre helt til de ikke lenger kan gjenkjennes som en hop.
Åpne stjernehoper som Messier 7 er ansamlinger av stjerner som er født på nesten samme tid og sted. De dannes fra enorme kosmiske skyer av gass og støv. Slike hoper er av stor interesse for forskere ettersom stjernene i dem har samme alder og kjemiske sammensetning. De er uvurderlige i studiet av stjerners struktur og utvikling.
Et interessant trekk ved dette nye bildet er at selv om bakgrunnen er tettpakket av stjerner, ser vi tydelig enkelte mørkere områder med støv. Det er kanskje fristende å spekulere i om disse mørke flekkene kan være rester etter skyen som gav opphav til hopen. Melkeveien har imidlertid rotert nesten en hel omgang i løpet av stjernehopens levetid, med en betydelig omfordeling av stjerner og støv som resultat. Det betyr at Messier 7 og støvet/gassen den ble dannet fra, vil ha skilt lag for lenge siden.
Den første nedtegnede observasjon av denne stjernehopen ble gjort så tidlig som 130 e.Kr. av matematikeren og astronomen Klaudios Ptolemaios, som beskrev den som en "tåke i forlengelsen av Skorpionens brodd". Det var en ganske nøyaktig framstilling ettersom man med det blotte øye kan se objektet som en diffus lysflekk med et lysende, stjernebestrødd melkeveibånd i bakgrunnen. Messier 7 går da også under navnet Ptolemaios' hop. I 1764 oppførte Charles Messier hopen som det syvende objekt i sin berømte katalog. Senere, på 1800-tallet, observerte John Herschel hopen gjennom et teleskop og skildret den meget passende som en "løs samling av stjerner".
Mer informasjon
ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 39 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.
Linker
- Bilder av MPG/ESOs 2,2-metersteleskop
- Astronomibilder tatt med MPG/ESOs 2,2-metersteleskop
- Bilder av La Silla
Kontakter
Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org
Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org
Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org
Om pressemeldingen
Pressemld. nr.: | eso1406no |
Navn: | M 7, Messier 7, NGC 6475 |
Type: | Milky Way : Star : Grouping : Cluster : Open |
Facility: | MPG/ESO 2.2-metre telescope |
Instruments: | WFI |