eso1349no — Pressemelding

Planetarium og besøkssenter donert til ESO

3. desember 2013

Et planetarium og besøkssenter er donert til ESO av Klaus Tschira-stiftelsen, som vil finansiere hele byggeprosessen. Senteret vil by besøkende på storslåtte astronomiske opplevelser, og skal oppføres i nærheten av ESOs hovedkvarter i Garching utenfor München i Tyskland.

ESO har akseptert en donasjon fra Klaus Tschira-stiftelsen vedrørende oppføring av et nytt planetarium og besøkssenter like ved ESOs hovedkvarter i Garching utenfor München i Tyskland. Det nye senteret vil få økonomisk driftsstøtte fra ESO. Det er designet for å inspirere folk til å se opp på stjernene og lære publikum mer om betydningen av astronomisk forskning og hvordan astronomi påvirker oss i vårt daglige liv.

Klaus Tschira-stiftelsen er en organisasjon med allmennyttig formål, grunnlagt av fysikeren Klaus Tschira i 1995. Dens mål er å støtte prosjekter innen naturvitenskap, informatikk og matematikk, med spesiell vekt på å fremme utdanning og formidling innen disse forskningsfeltene.

Det nye anlegget skal bli et spektakulær utstillingsvindu for astronomi generelt og for ESOs vitenskapelige resultater, prosjekter og teknologiske gjennombrudd. Alt innhold vil være tilgjengelig på både engelsk og tysk.

Bygningens unike design er ment å ligne på et dobbeltstjernesystem der masse overføres fra den ene komponenten til den andre, noe som omsider vil lede til en supernova. Dette gjenspeiles også i navnet på anlegget: ESO Supernova. Utformingen av den elegante bygningen er unnfanget av Klaus Tschira med hjelp fra arkitektfirmaet Bernhardt+Partner, som holder til i byen Darmstadt.

ESO Supernova vil bli et slags "søsterbygg" til Haus der Astronomie, som er et senter for astronomiutdanning og -formidling i Heidelberg og som ble etablert i slutten av 2008 av Max Planck-selskapet til vitenskapenes fremme og Klaus Tschira-stiftelsen.

ESO Supernova skal tilby besøkende en minneverdig opplevelse takket være et "full dome"-planetarium med den aller nyeste teknologi, og over 2000 kvadratmeter med permanente og skiftende utstillinger. Senteret har også konferansefasiliteter, slik at det kan være vertskap for foredrag, workshoper og konferanser. I tillegg har man planer om et offentlig observatorium drevet av frivillige ESO-astronomer og -ingeniører.

"Astronomi er uten tvil en fascinerende og inspirerende vitenskap. Jeg er stolt over å kunne bidra til å dele med verden alt det spennende som astronomien har å by på," sier Klaus Tschira, leder for Klaus Tschira-stiftelsen.

"Vi håper senteret vil skinne som en blendende, ny stjerne og bringe med seg entusiasme og lidenskap for astronomi," sier ESOs administrerende direktør, Tim de Zeeuw.

Senteret forventes å oppfylle bærekraftige mål hva angår prosjektets miljømessige, økonomiske, sosiokulturelle og funksjonelle aspekter, samt dets teknologi, prosesser og plassering.

ESO-hovedkvarteret ligger på Garchings forskningscampus, rundt 15 km nord for München. Campusen er et av Tysklands største forsknings- og utdanningskompleks og har 6000 ansatte og 13 000 studenter. Her ligger også den største avdelingen til Münchens tekniske universitet, flere institutter tilknyttet Max Planck-selskapet, Ludwig Maximilian-universitetet i München, Bayerns vitenskapsakademi og en hel rekke andre anerkjente institutter og bedrifter.

Prosjektet er basert på en idé som sprang ut av et samarbeid mellom ESO og Heidelberg-instituttet for teoretiske studier (HITS), som er Klaus Tschira-stiftelsens eget forskningsinstitutt. Anleggsarbeidene er planlagt å starte i 2014.

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 39 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

Renate Ries
Klaus Tschira Stiftung, Media and Communication
Heidelberg, Germany
Tlf.: +49 6221 533 102
E-post: renate.ries@klaus-tschira-stiftung.de

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6761
Mob.: +49 173 3872 621
E-post: lars@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1349 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1349no
Navn:ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre
Type:Unspecified : Technology
Facility:Other

Bilder

Det nye planetariet og besøkssenteret ved ESO-hovedkvarteret
Det nye planetariet og besøkssenteret ved ESO-hovedkvarteret
Det nye planetariet og besøkssenteret ved ESO-hovedkvarteret
Det nye planetariet og besøkssenteret ved ESO-hovedkvarteret
Det nye planetariet og besøkssenteret ved ESO-hovedkvarteret
Det nye planetariet og besøkssenteret ved ESO-hovedkvarteret
Det nye planetariet og besøkssenteret ved ESO-hovedkvarteret
Det nye planetariet og besøkssenteret ved ESO-hovedkvarteret
Det nye planetariet og besøkssenteret ved ESO-hovedkvarteret
Det nye planetariet og besøkssenteret ved ESO-hovedkvarteret