eso1345no — Pressemelding

Chiles president besøker Paranal for å kunngjøre overføring av land til E-ELT

28. oktober 2013

Under en seremoni i går ved ESOs Paranal-observatorium i den chilenske Atacamaørkenen overleverte Chiles president, Sebastián Piñera, nylig signerte juridiske dokumenter som sier at den chilenske regjering vil overføre landområder rundt Cerro Armazones til ESO. Cerro Armazones, et 3060 meter høyt fjell 20 kilometer fra ESOs Very Large Telescope på Cerro Paranal, vil bli tilholdssted for kjempeteleskopet European Extremely Large Telescope (E-ELT).

President Piñera ble mottatt på Paranal-observatoriet av ESOs administrerende direktør Tim de Zeeuw, ESOs representant i Chile, Fernando Comerón, og assisterende direktør ved La Silla-Paranal-observatoriet, Ueli Weilenmann. Presidenten ble ledsaget av utenriksminister Alfredo Moreno og representanter for de lokale chilenske myndigheter.

Besøket inkluderte en tur til toppen av fjellet Cerro Paranal, der verdens mest avanserte optiske teleskop, ESOs Very Large Telescope (VLT), holder til.

Under en seremoni ved hotellet på Paranal, den såkalte Residenciaen, overrakte president Piñera et nylig underskrevet offentlig skjøte til ESO vedrørende overdragelse av landområder rundt Cerro Armazones. Presidenten understreket hvor viktig det er å bevare den mørke nattehimmelen i det nordlige Chile. "Vi tar herved et betydelig skritt for å styrke Chiles posisjon som verdens hovedkvarter for astronomi. European Extremely Large Telescope på Cerro Armazones kommer til å bli astronomenes største øye mot kosmos, et øye som vil skule opp på den chilenske nattehimmel for å kaste lys på de hemmeligheter som universet enda ikke har gitt slipp på. Dette er en viktig dag for moderne astronomi og for Chile."

ESOs administrerende direktør uttrykte sin takknemlighet overfor Chiles regjering i anledning denne viktige milepælen: "Samarbeidet mellom Chile og ESO begynte for 50 år siden og har vist seg å være fruktbart og langvarig. I tillegg gir det spennende muligheter for framtiden – for Chile, for ESOs medlemsland [1] og for utviklingen av vitenskap og teknologi. E-ELT er et tydelig bevis på dette."

Ifølge de juridiske dokumentene vil Chiles regjering overføre 189 kvadratkilometer land rundt Cerro Armazones til byggingen av E-ELT, og gi en 50-årig konsesjon knyttet til det omliggende området. Denne større regionen på 362 kvadratkilometer vil beskytte E-ELT mot lysforurensing og effektene av gruvedrift. Når E-ELT står ferdig tidlig neste tiår, vil driften av teleskopet integreres med ESOs Paranal-observatorium.

Gårsdagens seremoni følger opp avtalen fra oktober 2011 mellom det chilenske utenriksdepartementet og ESO.

Fotnoter

[1] Norge er ikke medlem av ESO.

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 39 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Valentina Rodríguez
ESO education and Public Outreach Department
Santiago, Chile
Tlf.: +56 2 24639123
E-post: vrodrigu@eso.org

Lars Lindberg Christensen
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6761
Mob.: +49 173 3872 621
E-post: lars@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1345 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1345no
Navn:ESO Director General, President
Type:Unspecified : Technology : Observatory
Unspecified : People
Facility:Extremely Large Telescope

Bilder

Chiles president besøker Paranal for å kunngjøre overføring av land til E-ELT
Chiles president besøker Paranal for å kunngjøre overføring av land til E-ELT
Chiles president besøker Paranal for å kunngjøre overføring av land til E-ELT
Chiles president besøker Paranal for å kunngjøre overføring av land til E-ELT