Kids

eso1341no — Pressemelding

Stjernedannelsens kalde glød

25. september 2013

Et nytt instrument kalt ArTeMiS er blitt installert på APEX (Atacama Pathfinder Experiment), et 12-meters teleskop som holder til 5100 moh. i Atacamaørkenen i Chile. APEX er et nyttig verktøy for astronomer siden det opererer på millimeter- og submillimeterbølgelengder, det vil si området i det elektromagnetiske spektrum mellom infrarødt lys og radiobølgelengder. Det nye kameraet har bestått alle innledende tester og har allerede levert et spektakulært bilde av Kattepotetåken.

ArTeMiS [1] er et nytt vidvinkelkamera som registrerer stråling med bølgelengder på under en millimeter (såkalte submillimeterbølgelengder). Det vil være et viktig tilskudd til APEX' instrumentpark og muliggjøre enda skarpere og dypere observasjoner av det kalde univers. Den nye generasjonen detektorer i ArTeMiS oppfører seg mer som et vanlig CCD-kamera sammenlignet med de eldre detektorene. Det innebærer at astronomene kan lage store kart over himmelen raskere og med større oppløsning enn før.

Teamet [2] som installerte ArTeMiS, måtte kjempe mot ekstreme værforhold for å få instrumentet på plass. Store snømengder hadde nesten begravd kontrollbygningen til APEX. Med hjelp fra personalet på ALMA og APEX fikk teamet transportert ArTeMiS til teleskopet via en provisorisk vei for å unngå de høye snøfonnene. Instrumentet ble så montert på teleskopet, etterfulgt av kryostaten, en varmeisolert beholder som sørger for å holde kameraet ved konstant og meget lav temperatur.

Teamet måtte vente til det ble tørt vær for å teste instrumentet. Grunnen er at submillimeterbølgelengdene som ArTeMiS observerer, absorberes kraftig av vanndamp i jordatmosfæren. Da værforholdene etter hvert ble bedre, ble det utført en rekke vellykkede testobservasjoner. I tiden etter de innledende testene har ArTeMiS blitt brukt i flere forskningsprosjekter. Et av disse gjelder NGC 6334, også kalt Kattepotetåken, som er et stjernedannelsesområde i stjernebildet Skorpionen på den sørlige himmelhalvkule. Det nye ArTeMiS-bildet som presenteres her, er betydelig bedre enn tidligere bilder av denne himmelregionen tatt med APEX-teleskopet.

Testingen av ArTeMiS er fullført. Kameraet skal nå sendes tilbake til Saclay i Frankrike der man skal montere flere detektorer. Hele teamet bak instrumentet er meget godt fornøyd med resultatene fra de første observasjonene, som er en fantastisk belønning for mange års hardt arbeid og som ikke hadde vært mulig uten hjelp og støtte fra APEX-personalet i Chile.

Fotnoter

[1] ArTeMiS står for Architectures de bolomètres pour des Télescopes à grand champ de vue dans le domaine sub-Millimétrique au Sol (Bolometerinnretning for bakkebaserte vidvinkelteleskoper i submillimeterområdet).

[2] Teamet fra CEA består av Philippe André, Laurent Clerc, Cyrille Delisle, Eric Doumayrou, Didier Dubreuil, Pascal Gallais, Yannick Le Pennec, Michel Lortholary, Jérôme Martignac, Vincent Revéret, Louis Rodriquez, Michel Talvard og François Visticot.

Mer informasjon

APEX er et samarbeidsprosjekt mellom Max Planck Institut für Radioastronomie (MPIfR), Onsala Space Observatory (OSO) og ESO. ESO er ansvarlig for driften av teleskopet på Chajnantor-platået. 

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 39 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Michel Talvard
Project Manager for ArTeMiS / CEA
Saclay, France
Tlf.: +33 1 6908 8352
E-post: michel.talvard@cea.fr

Carlos De Breuck
ESO APEX Project Manager
Garching, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6613
E-post: cdebreuc@eso.org

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1341 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1341no
Navn:NGC 6334
Type:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Unspecified : Technology : Observatory : Instrument
Facility:Atacama Pathfinder Experiment, Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy

Bilder

Den stjernedannende Kattepotetåken sett med ArTeMiS' øyne
Den stjernedannende Kattepotetåken sett med ArTeMiS' øyne
ArTeMiS-kameraets kryostat montert på APEX
ArTeMiS-kameraets kryostat montert på APEX
Tøffe forhold ved APEX
Tøffe forhold ved APEX
Posisjonen til stjernefødestuen NGC 6334 i Skorpionen
Posisjonen til stjernefødestuen NGC 6334 i Skorpionen

Videoer

Zoom inn på ArTeMiS' bilde av Kattepotetåken (NGC 6334)
Zoom inn på ArTeMiS' bilde av Kattepotetåken (NGC 6334)
Sammenligning: VISTAs infrarøde bilde versus ArTeMiS' submillimeterbilde av NGC 6334
Sammenligning: VISTAs infrarøde bilde versus ArTeMiS' submillimeterbilde av NGC 6334