eso1305no — Pressemelding

Høytstående delegasjoner fra Europa besøker Paranal-observatoriet

28. januar 2013

De seneste dagene har flere høytstående delegasjoner fra Europa besøkt ESOs Paranal-observatorium i det nordlige Chile i etterkant av det nylig avsluttede CELAC-EU-toppmøtet (Community of Latin American and Caribbean States–European Union). Toppmøtet er det største Chile noen gang har organisert og fant sted i Santiago 22.–28. januar 2013. ESO hadde en sentral rolle i arrangementet, som var en utmerket anledning til å vise fram organisasjonens arbeid og fasiliteter til medlemslandenes representanter.

I anledning toppmøtet fikk ESOs forskningsanlegg i Chile besøk av rekke høytstående embetsmenn fra Europa, deriblant president i Europakommisjonen, José Manuel Barroso; president i Det europeiske råd, Herman Van Rompuy; EUs høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk, Baronesse Catherine Ashton av Upholland; Sveriges utenriksminister, Carl Bildt; EUs handelskommissær, Karel De Gucht; og Amerika-direktør ved Storbritannias utenriks- og samveldekontor, Kate Smith.

61 stats- og regjeringsledere fra Latin-Amerika, Karibia og Den europeiske union (EU), i tillegg til ministre og andre offisielle representanter, var invitert til toppmøtet. Målet var å opprette en strategisk allianse for bærekraftig utvikling og legge planer for en sterkere integrering innenfor felter som politikk, økonomi og energi.

José Manuel Barroso og Herman Van Rompuy besøkte hver for seg ESOs Paranal-observatorium, som ligger 2635 moh. i den chilenske Atacamaørkenen. Tim de Zeeuw, ESOs administrerende direktør, viste dem rundt på observatoriet, der de blant annet fikk se nærmere på de fire 8,2 meter store teleskopene som utgjør Very Large Telescope (VLT), verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig og infrarødt lys. De tok også turen innom Residenciaen, som er Paranals prisvinnende hotell- og kontorbygg.

"De utrolige teleskopene her er en hyllest til europeiske forskere og europeisk industri. De viser dessuten hvor effektivt samarbeidet er medlemslandene imellom og mellom ESO som helhet og vertslandet Chile," sa Herman Van Rompuy under sitt besøk. "Paranal er et sterkt symbol på menneskehetens søken etter kunnskap og på vårt gode internasjonale samarbeid."

José Manuel Barroso var takknemlig for å få muligheten til å besøke ESOs forskningsanlegg på Paranal: "Det har vært en glede å besøke dette spektakulære stedet og med egne øyne se resultatene av dette astronomiske forskningssamarbeidet mellom så mange europeiske land. Det er helt avgjørende at vi utforsker vitenskapens yttergrenser og utvider vår kunnskap om universet. Som europeer er jeg stolt over å se at vi holder fast ved dette ambisiøse målet."

"Det er en ære for oss å ta imot EUs ledere samt representanter fra flere europeiske land og få presentere vårt arbeid her på Paranal," sa Tim de Zeeuw, ESOs administrerende direktør. "ESO er et ypperlig eksempel på hvordan folk fra mange forskjellige land og med ulik kulturell bakgrunn har gått sammen for å bringe astronomi i ESOs medlemsland og vertsnasjonen Chile til tetsjiktet av astronomisk forskning."

Catherine Ashton, EUs høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk, tok turen til Paranal-observatoriet tidligere i uken sammen med Sveriges utenriksminister, Carl Bildt.

"Vi er takknemlige for den langvarige støtten fra våre europeiske medlemsland og fra den chilenske regjering. Støtten har gjort det mulig for oss å drive verdensledende forskning med VLT her i Chile, samt planlegge European Extremely Large Telescope, verdens største optiske/nær-infrarøde teleskop," avsluttet ESOs representant i Chile, Massimo Tarenghi.

I tillegg besøkte Kate Smith, Amerika-direktør ved Storbritannias utenriks- og samveldekontor, ESOs kontorer i Santiago, der organisasjonens arbeid i Chile koordineres fra. 

ESO var invitert til å vise fram noe av arbeidet sitt ved CELAC-EU-toppmøtet, som ble holdt ved Espacio Riesco i Santiago. Møtets logo var for øvrig basert på arbeid fra den anerkjente chilenske skulptøren Mario Irarrázabal og inkorporerte stjerner som skulle representere nattehimmelen over det nordlige Chile. ESO-utstillingen "Awesome Universe", laget for å feire organisasjonens 50-årsjubileum i 2012, ble brukt som dekorasjon i møtelokalene i tillegg til andre astronomibilder fra ESO som vanligvis henger i presidentpalasset i Santiago.

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 39 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Lars Lindberg Christensen
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49-89-3200-6761
Mob.: +49-173-3872-621
E-post: lars@eso.org

Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Tlf.: +56 2 463 3143
E-post: mtarengh@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1305 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1305no
Navn:ESO Director General, Site visit
Type:Unspecified : Technology : Observatory
Facility:Very Large Telescope

Bilder

President i Det europeiske råd, Herman Van Rompuy, under et besøk på Paranal-observatoriet
President i Det europeiske råd, Herman Van Rompuy, under et besøk på Paranal-observatoriet
President i Europakommisjonen, José Manuel Barroso, under et besøk på Paranal-observatoriet
President i Europakommisjonen, José Manuel Barroso, under et besøk på Paranal-observatoriet
ESO images and model of the E-ELT at the CELAC-EU summit in Santiago
ESO images and model of the E-ELT at the CELAC-EU summit in Santiago
kun på engelsk
The Prime Minister of France, Jean-Marc Ayrault, and Massimo Tarenghi at the CELAC–EU summit in Santiago
The Prime Minister of France, Jean-Marc Ayrault, and Massimo Tarenghi at the CELAC–EU summit in Santiago
kun på engelsk
ESO images and model of the E-ELT at the CELAC-EU summit in Santiago
ESO images and model of the E-ELT at the CELAC-EU summit in Santiago
kun på engelsk

Videoer

Visit of José Manuel Barroso to the VLT
Visit of José Manuel Barroso to the VLT
kun på engelsk