eso1302no — Pressemelding

Et virvar av eksotiske stjerner

Nytt VISTA-bilde av stjernehopen 47 Tucanae

10. januar 2013

Et nytt infrarødt bilde fra ESOs VISTA-teleskop viser kulehopen 47 Tucanae i all sin prakt. Denne hopen inneholder millioner av stjerner, og kjerneområdet huser en rekke eksotiske stjerner med uvanlige egenskaper. Ved å studere disse snodige objektene i 47 Tucanae og andre stjernehoper, kan vi lære mer om hvordan de dannes og vekselvirker med sine omgivelser. Bildet er meget skarpt og viser mange lyssvake stjerner takket være VISTAs størrelse og følsomme kamera, samt de gode observasjonsforholdene ved ESOs Paranal-observatorium i Chile.

Kulehoper er enorme, sfæriske stjerneansamlinger som holdes sammen av gravitasjonskraften. De kretser rundt galaksenes kjerner, på samme måte som satellitter går i bane rundt Jorda. Kulehoper inneholder svært lite støv og gass – man antar at mesteparten har blitt blåst vekk fra hopen av kraftige stjernevinder og stjerneeksplosjoner eller som følge av vekselvirkninger mellom hopen og interstellar gass. Eventuelt restmateriale inngikk i dannelsen av stjerner milliarder av år tilbake.

Kulehoper er av stor interesse for astronomer. 47 Tucanae, også kjent som NGC 104, er en gigantisk, gammel kulehop med millioner av stjerner. Den ligger om lag 15 000 lysår unna Jorda og er kjent for å inneholde mange merkelige og interessante stjerner og objekter.

47 Tucanae går i bane rundt vår egen Melkeveigalakse og kan sees i stjernebildet Tukanen på den sørlige himmelhalvkule. Fordi diameteren er hele 120 lysår, dekker hopen, tross den store avstanden, et himmelareal på størrelse med fullmånen. 47 Tucanae er en av de mest lyssterke og massive kulehoper astronomene kjenner til, og den kan til og med sees med det blotte øye [1]. Blant kaoset av stjerner i hopens hjerte finner vi en rekke spennende objekter, deriblant røntgenkilder, variable stjerner, vampyrstjerner, unormalt lyssterke "normale" stjerner kalt blå etternølere (eso1243), og såkalte millisekundpulsarer, som er små, kompakte, døde stjerner som roterer ufattelig raskt [2].

Røde kjemper, det vil si stjerner som har est ut etter at brenselet i kjernen er oppbrukt, sees spredt utover dette nye VISTA-bildet. De lyser med en klar oransje farge og er lette å få øye på. Den tettpakkede kjernen står i kontrast til de ytre regionene der stjernetettheten er mye lavere. I bakgrunnen sees et mangfold stjerner i dverggalaksen Store magellanske sky.

Bildet er tatt med ESOs VISTA-teleskop (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) i forbindelse med en kartlegging av De magellanske skyer, to av Melkeveiens nærmeste galaksenaboer. 47 Tucanae ligger mye nærmere oss enn disse to galaksene, men siden hopen tilfeldigvis ligger i samme retning som Lille magellanske sky (eso1008), ble den avbildet i samme slengen.

VISTA-teleskopet ved ESOs Paranal-observatorium i Chile er verdens største teleskop konstruert utelukkende for kartlegging av himmelen. Teleskopets store speil, vide synsfelt og svært følsomme infrarøde kamera gir astronomene et nytt syn på den sørlige nattehimmel. Ved å kombinere skarpe infrarøde observasjoner – slik som dette VISTA-bildet – med bilder tatt i synlig lys, kan forskere gjøre detaljerte undersøker av bestanddelene og livshistorien til objekter som 47 Tucanae.

Fotnoter

[1] Mer enn 150 kulehoper kretser rundt galaksen vår. 47 Tucanae er den nest mest massive hopen, bare slått av Omega Centauri (eso0844).

[2] Millisekundpulsarer er ekstremt hurtig roterende utgaver av vanlige pulsarer. Pulsarer er kompakte stjernerester med svært sterke magnetfelt og hurtig rotasjon. De sender ut kraftig stråling, som grunnet rotasjonen registreres som korte pulser her på Jorda. Astronomene kjenner til 23 millisekundpulsarer i 47 Tucanae – mer enn i noen annen kulehop foruten én, Terzan 5 (eso0945).

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 39 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1302 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1302no
Navn:NGC 104
Type:Milky Way : Star : Grouping : Cluster : Globular
Facility:Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
Instruments:VIRCAM

Bilder

Kulehopen 47 Tucanae
Kulehopen 47 Tucanae
Kulehopen 47 Tucanae i stjernebildet Tukanen
Kulehopen 47 Tucanae i stjernebildet Tukanen
Vidvinkelbilde av himmelen rundt kulehopen 47 Tucanae
Vidvinkelbilde av himmelen rundt kulehopen 47 Tucanae

Videoer

Et nærmere blikk på kulehopen 47 Tucanae
Et nærmere blikk på kulehopen 47 Tucanae