eso1238no — Pressemelding

ESO feirer sitt 50-årsjubileum

Konkurransevinner observerer stjernetåken Tors hjelm med VLT under direktesending

5. oktober 2012

I dag, 5. oktober 2012, feirer European Southern Observatory (ESO) at det er 50 år siden organisasjonen ble grunnlagt. Gjennom disse årene har ESO utviklet seg til verdens mest produktive bakkebaserte astronomiske observatorium. I morges ble det for første gang gjort observasjoner med ESOs Very Large Telescope av et objekt utpekt av offentligheten. Vinneren av en jubileumskonkurranse rettet VLT mot den spektakulære stjernetåken Tors hjelm, og observasjonene ble sendt direkte på internett. For å markere jubileet organiserer ESO og sine partnere en rekke aktiviteter i de femten medlemslandene.

Da ESO-konvensjonen ble undertegnet 5. oktober 1962 og grunnleggelsen av ESO var et faktum, gikk en drøm i oppfyllelse for ledende astronomer fra fem europeiske land – Belgia, Frankrike, Tyskland, Nederland og Sverige. De hadde bestemt seg for å slå seg sammen om å bygge et stort teleskop som ville gi dem tilgang til den flotte og rike stjernehimmelen på den sørlige halvkule.

"Femti år senere har den opprinnelige drømmen til grunnleggerne ikke bare blitt en realitet, den har overgått alle forventninger," sier ESOs administrerende direktør Tim de Zeeuw. "ESO har virkelig tatt utfordringen med å designe, bygge og drive de kraftigste bakkebaserte observasjonsanleggene på jord."

Med sine tre unike og verdensledende observatorier i Chile – La Silla, Paranal og Chajnantor – er ESO en av spydspissene i det astronomiske forskningsmiljøet [1].

På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys. Det har helt siden innvielsen i 1998 vært en av drivkreftene i en ny tidsalder av oppdagelser. På Chajnantor-platået i det nordlige Chile er ESO og sine internasjonale partnere snart ferdig med byggingen av et revolusjonerende astronomisk teleskop kalt ALMA, en forkortelse for Atacama Large Millimeter/submillimeter Array [2]. ALMA skal blant annet hjelpe astronomene å avdekke det kalde univers.

ESOs første observatorium, på La Silla, er selv i dag meget produktivt og holder seg fortsatt i tetsjiktet av astronomisk forskning. Eksempelvis er HARPS-instrumentet på ESOs 3,6-metersteleskop verdens fremste eksoplanetjeger.

ESOs neste store teleskop er bare noen år unna. European Extremely Large Telescope (E-ELT) vil ha et hovedspeil på over 39 meter og bli det største øye i verden som skuler opp på nattehimmelen. Når de vitenskapelige observasjonene etter planen starter i begynnelsen av neste tiår, vil E-ELT bryne seg på de største vitenskapelige utfordringene i vår tid. Teleskopet kan meget vel komme til å revolusjonere vår oppfatning av universet på samme måte som Galileo Galileis teleskop gjorde for drøyt 400 år siden.

For å markere 50-årsjubileet organiserer ESO og sine partnere mange ulike arrangementer og publikumsaktiviteter gjennom 2012 [3]. En rekke samordnede publikumsarrangementer finner sted i dag i de 15 medlemslandene, i tillegg til mange "Awesome Universe"-utstillinger.

I anledning jubileet ble det i morges for første gang gjort observasjoner med VLT av et himmelobjekt utpekt av deltagerne i en av ESOs jubileumskonkurranser. Stjernetåken med kallenavnet Tors hjelm [4] gikk helt til topps i konkurransen "Bestem hva VLT skal observere" (ann12060). Observasjonene ble utført av Brigitte Bailleul, vinneren av "Tvitre deg til VLT!"- konkurransen, og formidlet via internett, direkte fra Paranal-observatoriet. Paranals ypperlige observasjonsforhold var med å gjøre bildet til det mest detaljerte som noensinne er tatt av dette flotte himmelobjektet.

Tim de Zeeuw: "Med VLT, ALMA og det kommende E-ELT går ESO inn i en ny æra – en æra som ingen av ESOs grunnleggere noen gang kunne forestilt seg. På vegne av ESO, til alle dere som har vært med å gjøre dette mulig: Takk!"

Fotnoter

[1] Informasjon om publiseringsstatistikken ved ulike observatorier finnes her.

[2] ALMA-prosjektet er et internasjonalt samarbeid mellom Europa, Nord-Amerika og Øst-Asia, i samarbeid med Chile. ALMA vil bestå av 66 følsomme og presise radioantenner som er koblet sammen og fungerer som et enkelt teleskop. ALMA vil stå helt ferdig i 2013. De første vitenskapelige observasjoner med et mindre antall antenner begynte allerede i 2011 (se eso1137).

[3] I forbindelse med jubileet slippes en dokumentarfilm og en praktfullt illustrert bok. Filmen har også blitt gjort tilgjengelig som episoder i ESOs populære videopodcast-serie ESOcast. I tillegg vil en ny og detaljert bok om ESOs mange triumfer og utfordringer publiseres.

[4] Stjernetåken Tors hjelm, også kjent som NGC 2359, er en stjernefødestue i stjernebildet Store hund. Tåken minner om en vikinghjelm, strekker seg over 30 lysår og ligger omtrent 15 000 lysår fra Jorda. Hjelmen er en kosmisk boble, skapt som følge av at vinden fra den lyssterke og massive stjernen nær midten av boblen farer gjennom den omliggende molekylskyen. Den glødende gasskyen varmes opp av den intense strålingen fra sentralstjernen, og de mange fargene stammer fra ulike grunnstoffer i gassen. På bildet kan man også se en rekke mørkere støvskyer.

Mer informasjon

I 2012 feirer European Southern Observatory (ESO) 50-årsjubileum. ESO er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 39 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1238 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1238no
Navn:NGC 2359
Type:Milky Way : Nebula
Facility:Very Large Telescope
Instruments:FORS2

Bilder

Stjernetåken Tors hjelm fotografert i anledning ESOs 50-årsjubileum
Stjernetåken Tors hjelm fotografert i anledning ESOs 50-årsjubileum
Stjernetåken Tors hjelm (NGC 2359) i stjernebildet Store hund
Stjernetåken Tors hjelm (NGC 2359) i stjernebildet Store hund
Vidvinkelbilde av himmelen rundt stjernetåken Tors hjelm
Vidvinkelbilde av himmelen rundt stjernetåken Tors hjelm

Videoer

ESO feirer sitt 50-årsjubileum
ESO feirer sitt 50-årsjubileum
Zoom inn på Tors hjelm
Zoom inn på Tors hjelm
Panorering over stjernetåken Tors hjelm
Panorering over stjernetåken Tors hjelm
Nyhetsvideo 37: ESO feirer sitt 50-årsjubileum (B-roll)
Nyhetsvideo 37: ESO feirer sitt 50-årsjubileum (B-roll)