eso1223no — Pressemelding

Stillehavsalliansens fjerde toppmøte finner sted på ESOs Paranal-observatorium

Fire presidenter møtes på Paranal for å underskrive traktat

6. juni 2012

Presidentene i Chile, Colombia, Mexico og Peru møttes i dag på ESOs Paranal-observatorium i den chilenske Atacamaørkenen og fikk med egne øyne se teknologien og de avanserte teleskopene ved ESOs flaggskipsanlegg. Presidentene kom sammen på Paranal i anledning Stillehavsalliansens fjerde toppmøte, der alliansens rammeavtale ble ratifisert.

I dag, onsdag 6. juni, møttes Chiles president Sebastián Piñera, Colombias president Juan Manuel Santos, Mexicos president Felipe Calderón og Perus president Ollanta Humala på ESOs Paranal-observatorium i forbindelse med det fjerde toppmøtet til Stillehavsalliansen (Pacific Alliance). José Enrique Castillo, utenriksminister i Costa Rica, og Francisco Álvarez De Soto, viseutenriksminister i Panama, deltok som observatører. John Baird, utenriksminister i Canada, Hidenori Murakami, Japans ambassadør i Chile, og Virginia Greville, Australias ambassadør i Chile, var også med som gjester. Aldri før har så mange høytstående representanter besøkt et ESO-anlegg.

Hensikten med toppmøtet var å ratifisere Stillehavsalliansens rammeavtale. Traktaten formaliserer samarbeidet mellom disse fire latinamerikanske landene.

Tidligere i dag tok president Piñera offisielt imot sine kollegaer, presidentene Calderón, Humala og Santos, ledsaget av presidenten i ESO-rådet Xavier Barcon, ESOs administrerende direktør Tim de Zeeuw, ESOs representant i Chile Massimo Tarenghi, og observatoriets direktør Andreas Kaufer. President Piñera hadde følge av sin kone Cecilia Morel, og president Calderón av sin kone Margarita Zavala.

"Det er en virkelig stor ære for ESO å kunne ta imot slike gjester. Vi er veldig stolte over at Paranal-observatoriet er blitt valgt som vert for et så viktig toppmøte for regionen, og glade for å kunne presentere vårt arbeid til Deres Eksellenser," sa ESOs administrerende direktør.

Etter at traktaten var ratifisert, spiste presidentene lunsj sammen i Paranal-observatoriets Residencia (hotell), hvor de fikk selskap av Spanias konge, Hans Majestet Juan Carlos, som er på privat visitt til observatoriet på siste dag av sitt Chile-besøk.

Senere på dagen fikk president Piñera, president Calderón og president Santos vite mer om ESO av administrerende direktør Tim de Zeeuw. Den chilenske astronomen María Teresa Ruiz, vinner av "National Exact Sciences"-prisen i 1997, presenterte så gjestene for astronomiens underverker før de deretter fikk en omvisning på observatoriet.

President Piñera ankom Paranal i går for å besøke observatoriet. Dette er tredje gang en sittende president i Chile har besøkt observatoriet siden den offisielle åpningen i 1999. Innvielsen for 13 år siden sto president Eduardo Frei Ruiz-Tagle for, og i 2004 besøkte president Ricardo Lagos observatoriet.

Etter en orientering om ESOs forskningsarbeid ved ESOs administrerende direktør, møtte president Piñera en rekke ESO-ansatte i Residenciaen før han senere fikk opplevde atmosfæren i verdens mest avanserte teleskop for synlig lys. I teleskopets kontrollrom snakket presidenten med de ansatte og tok aktivt del i observasjonene med kartleggingsteleskopet VST (VLT Survey Telescope).

Mer informasjon

Stillehavsalliansen jobber for å fremme regional integrasjon og større vekst, utvikling og konkurranse blant medlemsstatene i alliansen, med det formål å gravis nærme seg fri flyt av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft.

I 2012 feirer European Southern Observatory (ESO) 50-årsjubileum. ESO er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 40 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49-89-3200-6761
Mob.: +49-173-3872-621
E-post: lars@eso.org

Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Tlf.: +56 2 463 3143
E-post: mtarengh@eso.org

Valentina Rodríguez
ePOD Coordinator in Chile
Santiago, Chile
Tlf.: +562 4633123
E-post: vrodrigu@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1223 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1223no
Navn:Paranal, Summit
Type:Unspecified : People
Facility:Very Large Telescope

Bilder

Stillehavsalliansens fjerde toppmøte (offisielt bilde)
Stillehavsalliansens fjerde toppmøte (offisielt bilde)
Presidentene i de fire landene i Stillehavsalliansen
Presidentene i de fire landene i Stillehavsalliansen
Chiles president Sebastián Piñera og hans kone Cecilia Morel i kontrollrommet på Paranal
Chiles president Sebastián Piñera og hans kone Cecilia Morel i kontrollrommet på Paranal
Chiles president Sebastián Piñera og hans kone Cecilia Morel i kontrollrommet på Paranal
Chiles president Sebastián Piñera og hans kone Cecilia Morel i kontrollrommet på Paranal
Chiles president Sebastián Piñera i kontrollrommet på Paranal
Chiles president Sebastián Piñera i kontrollrommet på Paranal
Presidents of Chile, Colombia, and Mexico with representatives of ESO inside the VLT
Presidents of Chile, Colombia, and Mexico with representatives of ESO inside the VLT
kun på engelsk
Stillehavsalliansens fjerde toppmøte (logo)
Stillehavsalliansens fjerde toppmøte (logo)