eso1207no — Pressemelding

En lomme av stjernedannelse

1. februar 2012

Stjernefødestuen NGC 3324 har nylig blitt avbildet med Wide Field Imager-instrumentet på MPG/ESOs 2,2-metersteleskop ved La Silla-observatoriet i Chile. Den intense ultrafiolette strålingen fra flere av NGC 3324s varme, unge stjerner får gasskyen til å gløde og har dessuten skapt et stort hulrom i de omliggende gass- og støvskyene.

NGC 3324 ligger rundt 7500 lysår fra Jorda, i stjernebildet Kjølen (nærmere bestemt kjølen til Jasons skip Argo i den greske mytologi) på den sørlige himmelhalvkule. Objektet befinner seg i den nordlige utkanten av den kjente Carinatåken, som også er hjemsted for mange andre stjernedannelsesregioner (eso0905). En rik mengde gass og støv i området rundt NGC 3324 var opphav til en intens periode med stjernedannelse for flere millioner år siden. En rekke massive og svært varme stjerner som ble født da, står tydelig fram på dette nye bildet.

Stjernevinder og intens stråling fra disse unge stjernene har blåst en enorm åpning i den omliggende gassen og støvet. Det tydeligste beviset er den store veggen av lysende gass i bildets høyre del. Den ultrafiolette strålingen fra de varme, unge stjernene sparker elektronene ut av hydrogenatomene, og når de fanges inn igjen og faller ned gjennom atomenes energinivåer, sendes det ut lys med en karakteristisk og sterk rødfarge. Andre farger i bildet stammer fra andre grunnstoffer; for eksempel får den særpregede gløden fra dobbelt ionisert oksygen de sentralene delene av regionen til å framstå med et grønn-gult skjær.

Av og til kan strukturer i slike komiske tåkelandskap minne om kjente jordiske ting, akkurat slik skyer på en blå himmel kan her på Jorda. Et av kallenavnene til NGC 3324-regionen er Gabriela Mistral-tåken, kalt opp etter den nobelprisvinnende chilenske poeten [1]. Kanten på veggen av gass og støv til høyre i bildet kan faktisk minne om et menneskeansikt i profil, der den lille "pukkelen" i midten tilsvarer nesen.

Wide Field Imager-instrumentet på MPG/ESOs 2,2-metersteleskop ved La Silla-observatoriet har også avslørt mange mørke strukturer i NGC 3324. Støvkorn i området blokkerer lyset fra den bakenforliggende, lysende gassen og skaper intrikate skyggeaktige detaljer som gjør det kosmiske tåkelandskapet enda mer stemningsfullt.

Romteleskopet Hubbles skarpe blikk har også blitt rettet mot NGC 3324. Hubble tilbyr større detaljrikdom enn Wide Field Imager-instrumentet, dog i et veldig mye mindre synsfelt. Til sammen gir teleskopene et vidvinkelperspektiv og et nærbilde av denne fargerike stjernefabrikken.

Fotnoter

[1] Videre forklaring og sammenligningsbilder finnes på hjemmesiden til amatørastronomen Daniel Verschatse: www.verschatse.cl/nebulae/ngc3324/medium.htm

Mer informasjon

I 2012 feirer European Southern Observatory (ESO) 50-årsjubileum. ESO er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 40 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: j.e.ovaldsen@astro.uio.no

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
Mob.: +47 99 59 88 00
E-post: ajaunsen@gmail.com

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1207 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1207no
Navn:Eta Carinae, NGC 3324
Type:Milky Way : Nebula
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Bilder

The star formation region NGC 3324
The star formation region NGC 3324
kun på engelsk
The star formation region NGC 3324 in the constellation of Carina (The Keel)
The star formation region NGC 3324 in the constellation of Carina (The Keel)
kun på engelsk
Bilde av Carinatåken fra Digitized Sky Survey
Bilde av Carinatåken fra Digitized Sky Survey

Videoer

Zooming in on the star formation region NGC 3324
Zooming in on the star formation region NGC 3324
kun på engelsk