eso1037no — Pressemelding

En nær spiralgalakse som ligner vår egen

8. september 2010

ESO offentliggjør i dag et spektakulært, nytt bilde av NGC 300, en spiralgalakse som ligner på Melkeveien og som befinner seg i den nærliggende Sculptor-galaksegruppen. Galaksens struktur kommer virkelig til sin rett på denne 50 timer lange eksponeringen, tatt med Wide Field Imager-instrumentet ved ESOs La Silla-observatorium i Chile. NGC 300 ligger rundt seks millioner lysår unna og har en tilsynelatende størrelse på omtrent 2/3 av fullmånens himmelutstrekning.

Oppdagelsen av NGC 300 ble gjort fra Australia av den skotske astronomen James Dunlop  tidlig på 1800-tallet. Den er en av de nærmeste og mest storslåtte spiralgalakser på den sørlige himmelhalvkule, og er lyssterk nok til å kunne observeres med en vanlig prismekikkert. Galaksen ligger i det lite iøynefallende stjernebildet Billedhuggeren (Sculptor på latin), som har få sterke stjerner, men en desto mer interessant ansamling nære galakser kalt Sculptorgruppen [1]. Flere andre medlemmer av denne galaksegruppen har vært studert med ESOs teleskoper før, deriblant  NGC 55 (eso0914), NGC 253 (eso1025, eso0902) og NGC 7793 (eso0914). Mange av galaksene har et eller annet merkelig ved seg, men NGC 300 framstår som usedvanlig normal. Dette gjør den til et perfekt eksemplar for astronomer som studerer strukturen og bestanddelene til spiralgalakser slik som vår egen.

Dette bildet fra Wide Field Imager-instrumentet (WFI) ved ESOs La Silla-observatorium i Chile ble satt sammen fra et stort antall enkeltbilder tatt gjennom mange ulike filtre, med en samlet eksponeringstid på bortimot 50 timer. Dataene ble samlet gjennom flere observasjonsnetter over et tidsrom på flere år. Hovedmålet med denne omfattende observasjonskampanjen var å foreta en særdeles grundig stjernetelling i galaksen, der man sjekker både antall og type stjerner, i tillegg til å identifisere regioner, eller til og med enkeltstjerner, som berettiger nærmere og mer fokuserte undersøkelser. Slike rikholdige datasett kan selvsagt ha en rekke anvendelser og danne grunnlag for andre studier i årene framover.

Ved å observere galaksen med filtre som isolerer strålingen fra hydrogen og oksygen, står de mange stjernedannelsesområdene i NGC 300 tydelig fram som røde og rosa skyer langs galaksens spiralarmer. Med sitt store synsfelt, 34 x 34 bueminutter, tilsvarende fullmånens utstrekning på himmelen, er Wide Field Imager-instrumentet et ideelt redskap for astronomene når det gjelder store objekter som NGC 300.

Det finnes mange interessante fenomener knyttet til NGC 300 som har blitt studert med ESOs teleskoper. Astronomer ved ESO oppdaget nylig det mest fjerntliggende og et av de mest massive stjernedannede sorte hullene man kjenner til (eso1004) nettopp i denne galaksen. Det sorte hullet var del av et dobbeltstjernesystem, med en svært varm og lyssterk Wolf-Rayet-stjerne som partner. NGC 300 og en annen galakse, NGC 55, beveger seg sakte rundt og mot hverandre – det første stadiet i en meget langsom prosess der galaksene til slutt smelter sammen (eso0914). Dagens beste estimat for avstanden til NGC 300 ble før øvrig beregnet med bruk av blant annet ESOs Very Large Telescope ved Paranal-observatoriet (eso0524).

Fotnoter

[1] Selv om den vanligvis regnes som medlem av Sculptorgruppen, viser de nyeste avstandsmålingene at NGC 300 ligger betydelig nærmere oss enn mange av de andre galaksene i gruppen og muligens bare er løst knyttet til dem.

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 14 land: Belgia, Danmark, England, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESO har en ambisiøs dagsorden med fokus på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg, der hovedmålet er å gjøre viktige vitenskapelige oppdagelser. ESO har også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO bygget Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og VISTA, verdens største kartleggingsteleskop. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et såkalt ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på 42 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Kontakter

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
Tlf.: +47 99 59 88 00
E-post: ajaunsen (at) astro.uio.no

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: j.e.ovaldsen (at) astro.uio.no

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1037 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1037no
Navn:NGC 300
Type:Local Universe : Galaxy : Type : Spiral
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Bilder

Wide Field Imager view of the southern spiral NGC 300
Wide Field Imager view of the southern spiral NGC 300
kun på engelsk
NGC 300 in the constellation of Sculptor
NGC 300 in the constellation of Sculptor
kun på engelsk

Videoer

Panning across the southern spiral NGC 300
Panning across the southern spiral NGC 300
kun på engelsk
Zooming into the southern spiral NGC 300
Zooming into the southern spiral NGC 300
kun på engelsk