eso1031no — Pressemelding

Strålende stjerne i fargerike omgivelser

28. juli 2010

Et spektakulært, nytt bilde fra Wide Field Imager-instrumentet ved ESOs La Silla-observatorium i Chile viser den energiske og uvanlige stjernen WR 22 og dens fargerike omgivelser. WR 22 er en svært varm og lyssterk stjerne, som kaster av seg atmosfæregassene sine mange millioner ganger raskere enn Sola. Den befinner seg i utkanten av tåken den ble dannet fra, nærmere bestemt den dramatiske Carinatåken.

Svært massive stjerner lever heftige liv og dør unge. Hos noen av disse er strålingen fra kjernen og ut gjennom de tykke atmosfærene så intens at enorme mengder materie blåses vekk fra overflaten og ut i rommet. Massetapet, spesielt mot slutten av deres liv, foregår mange millioner ganger raskere enn hos mer vanlige og rolige stjerner, slik som Sola. Disse sjeldne, svært varme og massive objektene er kjent som Wolf-Rayet-stjerner [1], oppkalt etter de to franske astronomene som først identifiserte dem på midten av 1800-tallet. En av de aller mest massive Wolf-Rayet-stjernene man kjenner til, heter WR 22. Den kan sees midt i dette bildet, som ble laget ut fra bilder tatt gjennom røde, grønne og blå filtre med Wide Field Imager-instrumentet på MPG/ESOs 2,2-metersteleskop ved La Silla-observatoriet i Chile. WR 22 er medlem av et dobbeltstjernesystem, og massen er beregnet til å være minst 70 ganger større enn Solas.

WR 22 ligger i det sørlige stjernebildet Kjølen (Carina på latin), dvs. kjølen til Jasons skip Argo i den greske mytologi. Selv om stjernen er mer enn 5000 lysår unna Jorda, er den så lyssterk at den kan skimtes med det blotte øye under gode observasjonsforhold. WR 22 er en av mange særdeles lyssterke stjerner tilknyttet den vakre Carinatåken (også kjent som NGC 3372). De ytterste områdene til denne enorme stjernedannelsesregionen i den sørlige delen av Melkeveibåndet utgjør bildets fargesprakende bakteppe.

De flotte fargene i tåken skyldes vekselvirkninger mellom den intense ultrafiolette strålingen fra de varme, massive stjernene, inkludert WR 22, og de gigantiske gasskyene (hovedsakelig hydrogen) de ble dannet fra. Sentrum av dette enorme støv- og gasskomplekset ligger utenfor bildets venstre kant, noe som kan sees på bildet eso1031b. Den delen inneholder den bemerkelsesverdige stjernen Eta Carinae, som er omtalt i en tidligere pressemelding (eso0905).

Fotnoter

[1] Mer informasjon om Wolf-Rayet-stjerner: http://nn.wikipedia.org/wiki/Wolf-Rayet-stjerne

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 14 land: Belgia, Danmark, England, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESO har en ambisiøs dagsorden med fokus på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg, der hovedmålet er å gjøre viktige vitenskapelige oppdagelser. ESO har også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO bygget Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og VISTA, verdens største kartleggingsteleskop. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et såkalt ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på 42 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Bilde av sentralområdet til Carinatåken, tatt med Wide Field Imager-instrumentet

Kontakter

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norway
Tlf.: +47 99 59 88 00
E-post: ajaunsen (at) astro.uio.no

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: j.e.ovaldsen (at) astro.uio.no

Douglas Pierce-Price
ESO
Garching, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6759
E-post: dpiercep@eso.org

Richard Hook
ESO, Survey Telescopes PIO
Garching Tlf.: +49 89 3200 6655
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1031 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1031no
Navn:Carina Nebula, Eta Carinae, WR 22
Type:Milky Way : Star : Type : Wolf-Rayet
Milky Way : Nebula
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Bilder

The Carina Nebula around the Wolf–Rayet star WR 22
The Carina Nebula around the Wolf–Rayet star WR 22
kun på engelsk
Panoramic view of the WR 22 and Eta Carinae regions of the Carina Nebula*
Panoramic view of the WR 22 and Eta Carinae regions of the Carina Nebula*
kun på engelsk
Carinatåken i stjernebildet Kjølen
Carinatåken i stjernebildet Kjølen

Videoer

Zooming in on the Carina Nebula around the Wolf–Rayet star WR 22
Zooming in on the Carina Nebula around the Wolf–Rayet star WR 22
kun på engelsk
Panning across the Carina Nebula around the Wolf–Rayet star WR 22
Panning across the Carina Nebula around the Wolf–Rayet star WR 22
kun på engelsk
3D-animasjon av Carinatåken
3D-animasjon av Carinatåken