eso1022no — Pressemelding

ESOs teleskopdesigner Raymond Wilson tildeles den prestisjefylte Kavliprisen i astrofysikk

4. juni 2010

Kavliprisen 2010 i astrofysikk tildeles Raymond Wilson for sitt pionerarbeid ved ESO som muliggjorde dagens kjempeteleskoper takket være såkalt aktiv optikk. Wilson var grunnleggeren og den første lederen av Optics and Telescopes Group ved ESO, og han deler premien på en million dollar med de to amerikanske forskerne Jerry Nelson og Roger Angel.

Kavliprisen deles ut i Oslo annethvert år av Det Norske Videnskaps-Akademi, stiftelsen Kavli Foundation og Kunnskapsdepartementet, og er et supplement til Nobelprisen. Den ble opprettet i 2008 og tildeles forskere som har ytt betydningsfulle bidrag for å fremme kunnskap innen fagområdene nanovitenskap, neurovitenskap og astrofysikk. Utmerkelsen er oppkalt etter og grunnlagt av Fred Kavli, den norske forretningsmannen og filantropen som senere etablerte Kavlico Corporation i USA. Selskapet er i dag en av verdens ledende produsenter av sensorer til fly, kjøretøyer og annen industriell apparatur.

Wilson kom til ESO i 1972 og jobbet med å perfeksjonere teleskopenes optiske ytelse. Han utviklet konseptet aktiv optikk, en teknologi som gjorde det mulig å anvende større hovedspeil i teleskopene. Det er størrelsen på disse speilene som avgjør et teleskops evne til å samle lys og studere lyssvake og fjerne objekter. Før aktiv optikk ble utviklet, var speil over 6 meter i diameter ikke brukbare i praksis; de var for tunge og kostbare, og hadde en tendens til å bøye seg grunnet sin egen tyngde og endringer i temperatur. Aktiv optikk sørger for optimal bildekvalitet ved å kontinuerlig justere speilets form i løpet av observasjonene. Dette gjorde det mulig å konstruere lettere, tynnere og dermed også større hovedspeil.

Wilson ledet først arbeidet med å implementere aktiv optikk i det revolusjonerende New Technology Telescope ved ESOs La Silla-observatorium, og fortsatte senere å utvikle og forbedre teknologien fram til han gikk av med pensjon i 1993. Aktiv optikk er nå standardutstyr på ethvert større teleskop, inkludert ESOs Very Large Telescope (VLT), som består av fire identiske teleskoper, hvert med et 8,2 meter stort og bare 17,5 cm tykt hovedspeil. Aktiv optikk har bidratt til å gjøre VLT verdens mest suksessrike bakkebaserte observatorium, og systemet vil selvsagt ha en sentral rolle i ESOs framtidige kjempeteleskop, European Extremely Large Telescope (E-ELT). Denne teknikken anvendes også på de to Keck-teleskopene (10 meter), Subaru-teleskopet (8,2 meter) og de to Gemini-teleskopene (8,1 meter).

De to andre delvinnerne, Jerry Nelson og Roger Angel, får prisen henholdsvis for sitt pionerarbeid innen segmenterte hovedspeil (som f.eks. i Keck-teleskopene) og utviklingen av lette speil med korte brennvidder.

En webcast fra Oslo der vinnerne offentliggjøres, er tilgjengelig på www.kavliprize.no og www.kavlifoundation.org.

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 14 land: Belgia, Danmark, England, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESO har en ambisiøs dagsorden med fokus på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg, der hovedmålet er å gjøre viktige vitenskapelige oppdagelser. ESO har også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO bygget Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og VISTA, verdens største kartleggingsteleskop. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et såkalt ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på 42 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
Mob.: +47 99 59 88 00
E-post: ajaunsen@astro.uio.no

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: j.e.ovaldsen@astro.uio.no

Jason Spyromilio
ESO, Head of the E-ELT Telescope Project Office
Garching, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6411
E-post: jspyromi@eso.org

Lars Lindberg Christensen
ESO, Head of ESO education and Public Outreach Department
Garching, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6761
Mob.: +49 173 387 2621
E-post: lars@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1022 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1022no
Navn:Raymond Wilson
Type:Unspecified : People : Scientist
Facility:Other

Bilder

Raymond Wilson, recipient of the 2010 Kavli Prize
Raymond Wilson, recipient of the 2010 Kavli Prize
kun på engelsk