eso1020no — Pressemelding

Utilslørt bilde av en klassisk spiralgalakse

19. mai 2010

ESO offentliggjør i dag et vakkert bilde av den nærliggende spiralgalaksen Messier 83, tatt av HAWK-I-instrumentet på ESOs Very Large Telescope ved Paranal-observatoriet i Chile. Bildet viser galaksen i infrarødt lys og demonstrerer kameraets imponerende egenskaper. Dette er et av de skarpeste og mest detaljerte bilder av Messier 83 som noensinne er tatt fra bakken.

Galaksen Messier 83 (eso0825) befinner seg rundt 15 millioner lysår unna, i stjernebildet Vannslangen. Den er drøyt 40 000 lysår i diameter, bare 40 prosent så stor som Melkeveien. Likevel er den ganske lik vår egen hjemgalakse, både når det gjelder spiralmønsteret og den stavlignende strukturen bestående av stjerner som går gjennom dens sentrum. Blant astronomer er Messier 83 kjent for sine mange supernovaer – enorme eksplosjoner som markerer visse stjerners død. Gjennom det siste århundret har man observert hele seks supernovaer i Messier 83, og det tallet er det bare én annen galakse som slår. Selv uten supernovaene er Messier 83 en av de mest lyssterke nære galaksene, og den kan sees gjennom en vanlig prismekikkert.

Messier 83 har litt observert i den infrarøde delen av lysspekteret ved hjelp av HAWK-I [1], et kraftig kamera på ESOs Very Large Telescope (VLT).

Mye av støvet som tilslører Messier 83, blir gjennomsiktig når en observerer i infrarødt lys. Den meget lyssterke gassen rundt varme unge stjerner i spiralarmene er dessuten mye mindre framtredende på infrarøde bilder. Resultatet er at vi mye lettere kan se galaksens struktur og de enorme hordene av stjerner som den inneholder. Slike "utilslørte" bilder er avgjørende for astronomer som leter etter hoper av unge stjerner, spesielt de som skjuler seg i støvfylte områder rundt om i galaksen. Et av de vitenskapelige hovedmålene med disse observasjonene [2] var nettopp å studere slike stjernehoper. Sammenlignet med tidligere observasjoner, avslører HAWK-Is skarpe blikk mange flere stjerner i Messier 83.

HAWK-I er et av verdens kraftigste nær-infrarøde kameraer, takket være det enorme speilet til VLT, de eksepsjonelt gode observasjonsforholdene ved ESOs Paranal-observatorium, og kameraets store synsfelt og høye følsomhet. Det ble satt i drift i 2007 (eso0736). Astronomer står i kø for å få sjansen til å benytte kameraet og skaffe seg noen av de beste infrarøde bildene av natthimmelen som er mulig å ta fra bakken her på Jorda.

Fotnoter

[1] HAWK-I står for "High-Acuity Wide-field K-band Imager". Mer teknisk informasjon finnes i en tidligere pressemelding (eso0736).

[2] Bildet ble laget ut fra data tatt av et team ledet av Mark Gieles (University of Cambridge) og Yuri Beletsky (ESO). Mischa Schirmer (University of Bonn) tok seg av den krevende databehandlingen.

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 14 land: Belgia, Danmark, England, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESO har en ambisiøs dagsorden med fokus på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg, der hovedmålet er å gjøre viktige vitenskapelige oppdagelser. ESO har også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO bygget Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og VISTA, verdens største kartleggingsteleskop. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et såkalt ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på 42 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Kontakter

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
Mob.: +47 99 59 88 00
E-post: ajaunsen@astro.uio.no

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: j.e.ovaldsen@astro.uio.no

Richard Hook
ESO
Garching, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1020 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1020no
Navn:M 83
Type:Local Universe : Galaxy : Type : Spiral
Facility:Very Large Telescope
Instruments:HAWK-I

Bilder

The classic spiral Messier 83 seen in the infrared with HAWK-I
The classic spiral Messier 83 seen in the infrared with HAWK-I
kun på engelsk
Highlights of the HAWK-I infrared image of Messier 83
Highlights of the HAWK-I infrared image of Messier 83
kun på engelsk
An infrared/visible comparison view of Messier 83
An infrared/visible comparison view of Messier 83
kun på engelsk
The sky around Messier 83
The sky around Messier 83
kun på engelsk

Videoer

Zooming in on the HAWK-I infrared view of Messier 83
Zooming in on the HAWK-I infrared view of Messier 83
kun på engelsk
Panning across Messier 83 in the infrared
Panning across Messier 83 in the infrared
kun på engelsk
Visible/infrared cross-fades of Messier 83
Visible/infrared cross-fades of Messier 83
kun på engelsk