eso1001no — Pressemelding

ALMAs første skikkelige steg

Tre samarbeidende antenner innleder spennende år for nytt, revolusjonerende observatorium

4. januar 2010

Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) har nylig passert en viktig milepæl som er helt avgjørende for å produsere den bildekvalitet som vil bli varemerket til dette revolusjonerende astronomiske verktøyet. Astronomene og ingeniørene har for første gang koblet sammen tre av observatoriets antenner på det 5000 meter høye ørkenplatået i det nordlige Chile. Med tre samarbeidende antenner kan man korrigere for feil som oppstår når en bare bruker to antenner. Begivenheten gir en smakebit på det som skal komme, nemlig bilder av det kjølige univers med uovertruffen oppløsning.

Den 20. november 2009 ble den tredje antennen til ALMA-observatoriet installert på observasjonsanlegget på Chajnantor-platået, mer enn 5000 meter over havet i de chilenske Andesfjellene. Etter en rekke tekniske tester observerte astronomene og ingeniørene de første signalene fra en astronomisk kilde med alle de tre 12-metersantennene koblet sammen. Nå arbeides det døgnet rundt med å gjøre systemet mer stabilt og pålitelig.

"Det første signalet som ble observert med bare to antenner i oktober, kan sammenlignes med et spedbarns første bablelyder," sier Leonardo Testi, ALMAs europeiske vitenskapelige prosjektleder ved ESO. "Å observere med en tredje antenne tilsvarer øyeblikket da babyen sier sine første meningsfulle ord – ikke en hel setning, men likevel utrolig spennende! Sammenkoblingen av de tre antennene er faktisk det første steget mot målet om å produsere nøyaktige og skarpe bilder på submillimeterbølgelengder."

Den vellykkede sammenkoblingen av antennetrioen var en viktig test av det omfattende elektronikk- og styringssystemet som nå er under installering ved ALMA. Og suksessen lover godt. Når ALMA er ferdigstilt, vil minst 66 toppmoderne antenner fungere som et "interferometer" og jobbe sammen som et enkelt kjempeteleskop. Himmelobservasjonene vil foregå på millimeter- og submillimeterbølgelengder. Det å nøyaktig kombinere signalene som de ulike enkeltantennene mottar, er helt avgjørende for å kunne produsere bilder med rekordkvalitet på disse bølgelengdene.

Å koble sammen de tre første antennene er et av mange viktige steg fram mot det endelige målet. Selv om de første vellykkede målingene med kun to antenner ble foretatt i oktober 2009 (se kunngjøring fra ESO) og demonstrerte at instrumentene fungerte utmerket, representerer tilføyelsen av den tredje antennen et stort sprang framover. Denne sentrale milepælen i prosjektet kalles "phase closure" på engelsk, og utgjør en meget nyttig og uavhengig test av interferometriens kvalitet.

"Et nettverk av tre (eller flere) antenner i et interferometer øker ytelsene dramatisk sammenlignet med et enkelt antennepar," forklarer leder for ALMA-prosjektet i Europa, Wolfgang Wild. "Dette gir astronomene kontroll over effekter som forringer bildekvaliteten, enten de oppstår i instrumentet selv eller på grunn av turbulens i jordatmosfæren. Ved å sammenligne signalene som mottas samtidig av de tre enkeltantennene, kan disse uønskede effektene fjernes. Dette er helt umulig med bare to antenner."

Til testene valgte astronomene å observere lyset fra en fjern ekstragalaktisk kilde, nemlig kvasaren "B1921-293", som er kjent for å stråle meget sterkt på lange bølgelengder, inkludert millimeter/submillimeter-området som ALMA er bygd for. Det målte signalet fra objektet var meget stabilt, noe som forteller astronomene at antennesystemet fungerer imponerende godt.

Flere antenner skal installeres på Chajnantor-platået over de neste årene. De første vitenskapelige resultatene fra ALMA forventes å komme rundt 2011. Etter dette vil interferometeret fortsette å vokse, helt til dets fulle vitenskapelige potensial er nådd. Da vil ALMA bestå av minst 66 antenner.

Mer informasjon

Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) er et internasjonalt samarbeidsprosjekt mellom Europa, Nord-Amerika, Øst-Asia og Chile. ESO er den europeiske partner i ALMA. ALMA er verdens største astronomiprosjekt, et revolusjonerende teleskop bestående av 66 antenner (på 12 og 7 meter i diameter) beregnet for millimeter- og submillimeterbølgelengder. ALMA vil starte vitenskapelige observasjoner i 2011.

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 14 land: Belgia, Danmark, England, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESO har en ambisiøs dagsorden med fokus på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg, der hovedmålet er å gjøre viktige vitenskapelige oppdagelser. ESO har også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO bygget Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og VISTA, verdens største kartleggingsteleskop. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et såkalt ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på 42 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
Mob.: +47 99 59 88 00
E-post: ajaunsen@astro.uio.no

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: j.e.ovaldsen@astro.uio.no

Wolfgang Wild
ESO
Garching, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6716 (after 6 January)
Mob.: +49 160 9411 7833
E-post: wwild@eso.org

Leonardo Testi
ESO
Garching, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6541 (from 8 January 2010)
E-post: ltesti@eso.org

Lars Lindberg Christensen
ESO
Garching, Germany
Tlf.: +49 173 38 72 621 (UT-5h)
E-post: lars@eso.org

Richard Hook
ESO
Garching, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
E-post: rhook@eso.org

Douglas Pierce-Price
ESO
Garching, Germany
E-post: dpiercep@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1001 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1001no
Navn:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array
Type:Unspecified : Technology : Observatory : Telescope
Facility:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array

Bilder

Three ALMA antennas working in unison
Three ALMA antennas working in unison
kun på engelsk