eso0936no — Pressemelding

Trilogien er komplett

GigaGalaxy Zoom fase 3

28. september 2009

ESO har nylig sluppet det tredje og siste bildet i sitt GigaGalaxy Zoom-prosjekt og fullbyrder dermed den unike bildetrilogien om vårt galaktiske hjem. De forrige to bildene viste nattehimmelen slik den ser ut med det blotte øyet og gjennom et amatørteleskop. Det seneste bidraget er et fantastisk portrett på 370 millioner piksler av Lagunetåken, tatt med et profesjonelt teleskop. Astronomer er avhengig av den ypperste bildekvalitet i deres søken for å forstå universet.

Det nye bildet dekker et himmelområde på mer enn 1,5 kvadratgrader – et areal åtte ganger større enn fullmånens utstrekning – og ble tatt med Wide Field Imager-kameraet på MPG/ESOs 2,2-metersteleskop ved La Silla-observatoriet i Chile. Dette kameraet kan skryte av 67 millioner piksler og har allerede stått bak flere av ESOs ikoniske bilder.

Det spennende objektet som er avildet her, nemlig Lagunetåken, befinner seg mellom fire og fem tusen lysår unna, i stjernebildet Skytten. Tåken er en gigantisk interstellar sky, 100 lysår i bredden, der nye stjerner fødes. De mørke flekkene vi ser spredt utover hele tåken, er enorme gass- og støvskyer som er i ferd med å trekke seg sammen under sin egen gravitasjon og som snart vil gi opphav til hoper av unge, lyssterke stjerner. Noen av de minste skyene kalles gjerne "globuler", og de mest iøynefallende er katalogisert av astronomen Edward Emerson Barnard.

Lagunetåken inneholder også den unge åpne stjernehopen NGC 6530. Den har mellom 50 og 100 stjerner og kan sees i den nedre, venstre delen av tåken. Observasjoner tyder på at stjernehopen ligger litt foran selve tåken. Den er likevel omgitt av støv, noe vi vet fordi stjernelyset er mer rødfarget enn det burde. Dette skjer når små støvpartikler sprer lyset fra bakenforliggende kilder.

Lagunetåken har fått sitt navn fra det brede, laguneformede mørke båndet i midten av tåken. Båndet deler tåken inn i to lysende områder.

Dette vakre himmellandskapet er det siste av tre ekstremt høyoppløste bilder fra prosjektet GigaGalaxy Zoom, igangsatt av ESO i forbindelse med Det internasjonale astronomiåret 2009. Med det første kjempebildet demonstrerte GigaGalaxy Zoom-prosjektet hvordan hele himmelen ser ut for det blotte øye fra et av de mørkeste ørkener på jord. Deretter zoomet vi inn på en rik del av Melkeveien ved hjelp av et amatørteleskop, og som avslutning tas et profesjonelt teleskop i bruk for å avsløre detaljene i en berømt stjernetåke. På denne måten knytter prosjektet sammen den himmelen vi alle kan se med det dype, "skjulte" kosmos som astronomene studerer til daglig. Den fantastiske bildekvaliteten er et vitnesbyrd om den praktfulle nattehimmelen over ESOs verdensledende observatorier i Chile.

"Hjemmesiden til GigaGalaxy Zoom-prosjektet har blitt en stor suksess. Den har allerede hatt hundretusener av besøk fra hele verden," sier prosjektkoordinator Henri Boffin. "Nå som trilogien er komplett, kan de besøkende utforske det superdetaljerte kosmiske landskapet både i vidvinkel og med nærbilder, og gjøre sin egen reise inn i Melkeveiens stjernemylder."

Mer informasjon

ESO deltar i flere unike formidlingsaktiviteter i forbindelse med Astronomiåret 2009. ESO er vertskap for Astronomiårets sekretariat på vegne av Den internasjonale astronomiske union, som koordinerer jubileumsåret på globalt plan. ESO er en av Astronomiårets organisasjonspartnere og bidro også til resolusjonen som Italia overbrakte FN. Denne ledet som kjent til at FNs 62. generalforsamling proklamerte 2009 som det internasjonale astronomiåret. I tillegg å organisere aktiviteter både på lokalt og internasjonalt nivå, leder ESO fire av de tretten globale hjørnesteinsprosjektene.

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 14 land: Belgia, Danmark, England, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESO har en ambisiøs dagsorden med fokus på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg, der hovedmålet er å gjøre viktige vitenskapelige oppdagelser. ESO har også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO bygget Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et såkalt ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på 42 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Det tredje bildet i GigaGalaxy Zoom-prosjektet ble tatt med Wide Field Imager-kameraet på MPG/ESOs 2,2-metersteleskop ved La Silla-observatoriet. For å optimalisere observasjonstiden ved teleskopet, ble bildene tatt av ESOs egen astronomstab. For å sørge for at bildene av de ulike himmelobjektene blir best mulig, tar astronomene bl.a. hensyn til objektenes posisjon på himmelen og de atmosfæreiske forhold. La Silla-observatoriet ligger 2400 meter over havet og 600 km nord for Santiago i Chile, og har vært ESOs høyborg siden 1960-årene. Her driver ESO flere av verdens mest produktive optiske teleskoper i 2- til 4-metersklassen.

Linker

Kontakter

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
Mob.: +47 99 59 88 00
E-post: ajaunsen@astro.uio.no

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: j.e.ovaldsen@astro.uio.no

Henri Boffin
ESO
Garching, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6222
E-post: hboffin@eso.org

Olivier Hainaut
ESO
Garching, Germany
Tlf.: +49 89 3200 675
E-post: ohainaut@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso0936 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso0936no
Legacy ID:PR 36/09
Navn:Lagoon Nebula, NGC 6523
Type:Milky Way : Nebula : Type : Interstellar Medium
Milky Way : Nebula : Appearance : Emission : H II Region
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Bilder

370-million-pixel starscape of the Lagoon Nebula
370-million-pixel starscape of the Lagoon Nebula
kun på engelsk
The GigaGalaxy Zoom composite
The GigaGalaxy Zoom composite
kun på engelsk

Videoer

Diving into the Lagoon Nebula
Diving into the Lagoon Nebula
kun på engelsk
Pan over the Lagoon Nebula
Pan over the Lagoon Nebula
kun på engelsk
ESOcast 10: GigaGalaxy Zoom: The Sky, from the Eye to the Telescope
ESOcast 10: GigaGalaxy Zoom: The Sky, from the Eye to the Telescope
kun på engelsk