Sammenligning av forskjellige visninger av galaksen NGC 1300


Denne sammenligningen viser to bilder av NGC 1300, en spiralgalakse med en stav av stjerner og gass i sentrum. Galaksen ligger omtrent 61 millioner lysår fra Jorda i stjernebildet Floden (Eridanus). Observasjoner er gjort i forskjellige bølgelengder utført med Multi-Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) instrumentet på ESOs Very Large Telescope (VLT) og Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), der ESO er en partner, som en del av prosjektet Physics at High Angular oppløsning i Nærliggende GalaxieS (PHANGS).
Det venstre bildet viser MUSE-dataene. Den gylne gløden tilsvarer hovedsakelig skyer av ionisert hydrogen, oksygen og svovelgass, og markerer tilstedeværelsen av nyfødte stjerner, mens de blåaktige områdene i bakgrunnen avslører fordelingen av unge stjerner.
På høyre side er MUSE-bildet overlappet med radiodata fra ALMA (dukker opp i brun-oransje), og avslører de kalde skyene av molekylær gass, stjernefødestuer der nye stjerner dannes.
Ved å legge MUSE- og ALMA-bilder over hverandre kan astronomer undersøke de galaktiske områdene der stjerner dannes, sammenlignet med hvor de forventes å danne seg, for bedre å forstå hva som utløser, fremmer eller holder tilbake fødselen av nye stjerner.
Og du kan prøve det selv! Flytt glidebryteren for å prøve å låse opp hemmelighetene til NGC 1300 ved å finne ut hvor stjerner danner seg som forventet, og hvor de ikke er. Ser du noen regioner i galaksen der noe ser ut til å hindre stjernedannelse?
Kilde
ESO
Om bildesammenligningen
ID: | eso2110b |
Publiseringsdato: | 16. juli 2021 14:00 |
Relaterte pressemeldinger: | eso2110 |