Radiogalaksen Centaurus A observert med ALMA (sammenligning)

The radio galaxy Centaurus A, as seen by ALMA
Centaurus A
Dra i det grønne håndtaket for å avdekke bildene

Dette nye bildet kombinerer ALMA-data og nær-infrarøde observasjoner av den massive elliptiske radiogalaksen Centaurus A. ALMA-observasjonene, her vist med grønne, gule og oransje farger, avslører posisjonen og bevegelsene til gasskyene i galaksen. Observasjonene er de mest detaljerte og følsomme i sitt slag noensinne.

ALMA var programmert til å registrere stråling med en bølgelengde på ca. 1,3 millimeter som sendes ut av molekyler i karbonmonoksidgass. På grunn av Dopplereffekten forårsaker bevegelser i galaksens gasskyer små endringer i den observerte bølgelengden. På bildet vises bevegelsene som endringer i farge. Grønne områder betyr at gassen kommer mot oss, mens gult indikerer at gassen beveger seg bort fra oss. Gassen til venstre for galaksesenteret er med andre ord på vei mot oss, mens gassen til høyre for senteret beveger seg vekk fra oss. Det betyr at gassen går i bane rundt galaksen.

ALMA-observasjonene er lagt oppå et nær-infrarødt bilde av Centaurus A tatt med SOFI-instrumentet på ESOs New Technology Telescope (NTT).

Kilde

ESO

Om bildesammenligningen

ID:eso1222a
Publiseringsdato:31. mai 2012 17:00
Relaterte pressemeldinger:eso1222

Bilder

Radiogalaksen Centaurus A observert med ALMA
Radiogalaksen Centaurus A observert med ALMA
Centaurus A
Centaurus A
kun på engelsk