Vergelijking van de APEX- en ALMA-waarnemingen van stervormende sterrenstelsels in het vroege heelal

Een team van astronomen heeft ALMA (de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) gebruikt om de locaties vast te leggen van meer dan 100 van de meest vruchtbare stervormende sterrenstelsels in het vroege heelal in dit deel van de hemel. 

De beste kaart tot nu toe van deze verre, stoffige melkwegstelsels was gemaakt met de Atacama Pathfinder Experiment (APEX), maar deze waarnemingen waren niet scherp genoeg om deze sterrenstelsels ondubbelzinnig te identificeren in afbeeldingen op andere golflengten. ALMA had slechts twee minuten per sterrenstelsel nodig om hen te identificeren in een relatief klein gebied, 200 keer kleiner dan de grote APEX-vlekken, en met drie keer zoveel gevoeligheid.

Deze video zoomt in op enkele sterrenstelsels. De grote rode vlekken zijn de eerdere APEX-observaties an de veel scherpere beelden zijn die van ALMA. Terwijl de APEX-afbeeeldingen niet scherp genoeg waren om de sterrenstelsels ondubbelzinnig te identificeren, kunnen de ALMA-afbeeldingen dat veel preciezer. De ALMA- en APEX-waarnemingen, op submillimetergolflengten, zijn bedekt met een infraroord-beeld van het gebied, zoals dat is gezien door de IRAC camera op de Spitzer Ruimtelescoop (blauw gekleurd).

Credit:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), APEX (MPIfR/ESO/OSO), J. Hodge et al., A. Weiss et al., NASA Spitzer Science Center

Over de video

Id:eso1318b
Taal:nl
Publicatiedatum:17 april 2013 12:00
Gerelateerde berichten:eso1318
Duur:41 s
Frame rate:30 fps

Over het object

Naam:Chandra Deep Field South, Galaxies
Type:Unspecified : Galaxy

HD


Large

Grote QT
3,2 MB

Medium

Video Podcast
2,8 MB
Medium MPEG-1
16,6 MB
Medium Flash
3,9 MB

Small

Kleine Flash
2,0 MB
Kleine QT
1,3 MB

For Broadcasters